Μια διεθνής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, μελέτησε τη διατροφή και την υγεία περισσότερων από 120.000 ατόμων ηλικίας 40–70 ετών για πάνω από μία δεκαετία.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Food, φανερώνουν ότι η κατανάλωση διαφορετικών ειδών φλαβονοειδών – φυσικών ενώσεων που εντοπίζονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χρόνιων ασθενειών.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης
Καθημερινή πρόσληψη περίπου 500 mg φλαβονοειδών (π.χ. από δύο φλιτζάνια τσάι) συνδέθηκε με:
Μείωση κατά 16% του κινδύνου θνησιμότητας από όλα τα αίτια
Περίπου 10% μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων
Η ποικιλία των φλαβονοειδών παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποσότητά τους:
Όσοι κατανάλωναν ευρύτερη γκάμα τροφών πλούσιων σε διαφορετικά φλαβονοειδή εμφάνιζαν ακόμη καλύτερη προστασία από νοσήματα.
Πού βρίσκονται τα φλαβονοειδή;
Οι ουσίες αυτές περιέχονται φυσικά σε:
Τσάι (ιδίως μαύρο και πράσινο)
Μούρα, φράουλες, μύρτιλα
Μήλα, πορτοκάλια, σταφύλια
Μαύρη σοκολάτα
Κόκκινο κρασί
Πολλαπλοί μηχανισμοί προστασίας
Η καθηγήτρια Εϊντίν Κάσιντι από το Queen’s ανέφερε ότι διαφορετικά είδη φλαβονοειδών επιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στον οργανισμό:
Μερικά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Άλλα δρουν στη μείωση της χοληστερόλης
Ορισμένα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
Η ίδια υπογραμμίζει ότι το εύρημα ενισχύει τη σημασία μιας διατροφής με χρωματική ποικιλία, που εξασφαλίζει τη λήψη διαφορετικών τύπων φλαβονοειδών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.
Αναθεώρηση των διατροφικών οδηγιών
Ο δρ Μπέντζαμιν Πάρμεντερ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες διατροφικές συστάσεις για τη δημόσια υγεία, οι οποίες θα πρέπει να δίνουν έμφαση όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποικιλία των φλαβονοειδών.
Απλές αλλαγές με μεγάλο όφελος
Οι ερευνητές τονίζουν ότι απλές αλλαγές, όπως:
Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων
Η ενσωμάτωση ποικιλίας ροφημάτων και φυσικών τροφών φυτικής προέλευσης στο διαιτολόγιο
…μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της μακροχρόνιας υγείας και ενδεχομένως στη μακροζωία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ