Ο Νταβίντε Αρτζεντίνο, Ιταλός pizzaiolo που έχει κερδίσει τον τίτλο της "καλύτερης ζύμης πίτσας στον κόσμο", υποστηρίζει ότι κανένας στη Νάπολη, τη γενέτειρα της πίτσας, δεν χρησιμοποιεί τον γνωστό τροχό κοπής πίτσας.
Ο διάσημος σεφ, που σήμερα εργάζεται στη Forbici, μια νέα ναπολιτάνικη πιτσαρία στο Μάντσεστερ, εξηγεί ότι το κλασικό κόψιμο της πίτσας σε τριγωνικά κομμάτια με τον τροχό είναι στην πραγματικότητα ένας αμερικανικός τρόπος σερβιρίσματος, όχι ο παραδοσιακός ιταλικός.
Η αυθεντική μέθοδος: με ψαλίδι
Στην Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Νάπολη, το ψαλίδι είναι το αγαπημένο εργαλείο για το κόψιμο της πίτσας. Σύμφωνα με τον Αρτζεντίνο, η πίτσα συνήθως σερβίρεται ολόκληρη και κόβεται σε τέταρτα με ψαλίδι πριν διπλωθεί. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η γεύση και η υφή της αφράτης, σπογγώδους κόρας που έχει προκύψει από ώρες ζύμωσης.
Ο τροχός, όπως εξηγεί ο μάστερ της πίτσας, είναι αμερικανική επινόηση που σπάνια χρησιμοποιείται στη Νάπολη. Μάλιστα, τονίζει ότι "αν ταξιδέψετε στη Νάπολη, δύσκολα θα βρείτε τροχό πίτσας". Το πρόβλημα με τον τροχό είναι ότι συχνά τραβάει τα υλικά και σκίζει την κόρα, χαλώντας την υφή της πίτσας, ιδιαίτερα αν χρειαστεί να επαναλάβετε την κοπή πολλές φορές.
Στη Forbici, που στα ιταλικά σημαίνει ψαλίδι, ο Αρτζεντίνο έχει καταργήσει τον τροχό και σερβίρει σε κάθε τραπέζι ψαλίδια, ώστε οι πελάτες να κόβουν μόνοι τους την πίτσα τους. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η ποιότητα της ζύμης που έχει ωριμάσει με δεκάδες ώρες ζύμωσης, χαρίζοντας στην πίτσα τον αφράτο χαρακτήρα που την κάνει ξεχωριστή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 7/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ