μπριζόλα
Η μπριζόλα flank είναι ένα άπαχο, αλλά εξαιρετικά γευστικό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος. Παρότι θα ανέδειχνε ακόμη περισσότερο τη νοστιμιά της με μια μαρινάδα και ψήσιμο στα κάρβουνα, συχνά η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει πολυτέλειες.

Το flank προέρχεται από το πλάι της κοιλιάς του μοσχαριού, και λόγω της μυϊκής του σύστασης, μπορεί να βγει σκληρό αν δεν το χειριστούμε σωστά. Ένα απλό αλλά αποδοτικό κόλπο είναι να κάνουμε μικρές χαρακιές με μαχαίρι πάνω στην επιφάνειά του, ώστε να «σπάσουμε» τις σκληρές μυϊκές ίνες. Μη φοβηθείτε τα υγρά που θα βγουν θα ενισχύσουν τη σάλτσα που θα φτιάξουμε στο τέλος.

Υλικά:
1 μοσχαρίσια μπριζόλα flank, περίπου 1 κιλό

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μουστάρδα σε σκόνη (ή απλή μουστάρδα)

3 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο

Λίγες σταγόνες λεμονιού

Εκτέλεση:
Βγάλτε την μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δείτε μεμβράνες στην επιφάνειά της, αφαιρέστε τις.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε επιφανειακές χαρακιές κατά μήκος των ινών, σε αποστάσεις περίπου 2,5 εκ. Προσέξτε να μην τη διαπεράσετε θέλουμε να χαλαρώσουμε τη δομή, όχι να τη διαλύσουμε.

Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα σε σκόνη και στις δύο πλευρές. Αν δεν έχετε σκόνη, απλώστε λίγη κανονική μουστάρδα. Έπειτα, αλείψτε κάθε πλευρά με μια κουταλιά μαλακού βουτύρου.

Ζεστάνετε καλά ένα βαρύ αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, τοποθετήστε τη μπριζόλα και αφήστε τη για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.

Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε τη μπριζόλα να μαγειρευτεί για 5-10 λεπτά με την υπολειπόμενη θερμοκρασία. Για καλύτερη υφή και γεύση, το ιδανικό είναι να την απολαύσετε ψημένη rare ή medium rare.

Μεταφέρετέ τη σε ξύλο κοπής, καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Έτσι, οι χυμοί της θα διατηρηθούν στο κρέας.

Τα υγρά που θα μείνουν στο τηγάνι και στη σανίδα κοπής, τα μαζεύουμε και τα ρίχνουμε ξανά στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να ξεκολλήσουμε τα νόστιμα υπολείμματα, και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και μερικές σταγόνες λεμονιού για μια γρήγορη, πλούσια σάλτσα.

Σερβίρισμα:
Κόψτε τη μπριζόλα σε λεπτές φέτες κάθετα στις ίνες και σερβίρετε σε πιατέλα, περιχύνοντάς την με τη φρέσκια σάλτσα από το τηγάνι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia
Ανησυχία: 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου και κλείσιμο πέντε σχολείων από σήμερα Παρασκευή!
Η υπόθεση θέτει σοβαρά ερωτήματα για την ετοιμότητα των σχολικών δομών και του ΕΣΥ απέναντι σε ταχείες βακτηριακές λοιμώξεις
Ανησυχία: 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου και κλείσιμο πέντε σχολείων από σήμερα Παρασκευή!
σκύλος
Ο σκύλος σας τρώει τα κακά του; Δείτε γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε
Παρόλο που ακούγεται ακατανόητο για τους ανθρώπους, για έναν σκύλο η κοπροφαγία μπορεί να έχει εξηγήσεις που ποικίλουν από απλή περιέργεια μέχρι...
Ο σκύλος σας τρώει τα κακά του; Δείτε γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε