μπριζόλα
Η μπριζόλα flank είναι ένα άπαχο, αλλά εξαιρετικά γευστικό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος. Παρότι θα ανέδειχνε ακόμη περισσότερο τη νοστιμιά της με μια μαρινάδα και ψήσιμο στα κάρβουνα, συχνά η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει πολυτέλειες.

Το flank προέρχεται από το πλάι της κοιλιάς του μοσχαριού, και λόγω της μυϊκής του σύστασης, μπορεί να βγει σκληρό αν δεν το χειριστούμε σωστά. Ένα απλό αλλά αποδοτικό κόλπο είναι να κάνουμε μικρές χαρακιές με μαχαίρι πάνω στην επιφάνειά του, ώστε να «σπάσουμε» τις σκληρές μυϊκές ίνες. Μη φοβηθείτε τα υγρά που θα βγουν θα ενισχύσουν τη σάλτσα που θα φτιάξουμε στο τέλος.

Υλικά:
1 μοσχαρίσια μπριζόλα flank, περίπου 1 κιλό

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μουστάρδα σε σκόνη (ή απλή μουστάρδα)

3 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο

Λίγες σταγόνες λεμονιού

Εκτέλεση:
Βγάλτε την μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δείτε μεμβράνες στην επιφάνειά της, αφαιρέστε τις.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε επιφανειακές χαρακιές κατά μήκος των ινών, σε αποστάσεις περίπου 2,5 εκ. Προσέξτε να μην τη διαπεράσετε θέλουμε να χαλαρώσουμε τη δομή, όχι να τη διαλύσουμε.

Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα σε σκόνη και στις δύο πλευρές. Αν δεν έχετε σκόνη, απλώστε λίγη κανονική μουστάρδα. Έπειτα, αλείψτε κάθε πλευρά με μια κουταλιά μαλακού βουτύρου.

Ζεστάνετε καλά ένα βαρύ αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, τοποθετήστε τη μπριζόλα και αφήστε τη για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.

Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε τη μπριζόλα να μαγειρευτεί για 5-10 λεπτά με την υπολειπόμενη θερμοκρασία. Για καλύτερη υφή και γεύση, το ιδανικό είναι να την απολαύσετε ψημένη rare ή medium rare.

Μεταφέρετέ τη σε ξύλο κοπής, καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Έτσι, οι χυμοί της θα διατηρηθούν στο κρέας.

Τα υγρά που θα μείνουν στο τηγάνι και στη σανίδα κοπής, τα μαζεύουμε και τα ρίχνουμε ξανά στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να ξεκολλήσουμε τα νόστιμα υπολείμματα, και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και μερικές σταγόνες λεμονιού για μια γρήγορη, πλούσια σάλτσα.

Σερβίρισμα:
Κόψτε τη μπριζόλα σε λεπτές φέτες κάθετα στις ίνες και σερβίρετε σε πιατέλα, περιχύνοντάς την με τη φρέσκια σάλτσα από το τηγάνι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΤΑΞΗ
Υπουργείο Παιδείας: Ανώτατο όριο μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ανά τμήμα
Η Υπουργός Παιδείας απαντά σε αναφορά για τη μείωση μαθητών ανά τμήμα, ξεκαθαρίζοντας τα όρια για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και μαθητές με ειδικές ανάγκες
Υπουργείο Παιδείας: Ανώτατο όριο μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ανά τμήμα
Νέα μέτρα - ταξίδια
Νέα εποχή για τα ταξίδια στην Ευρώπη: Αυστηρότεροι έλεγχοι, αυξημένα κόστη και νέοι κανόνες
Ψηφιακά σύνορα, τουριστικοί φόροι και περιορισμοί στον μαζικό τουρισμό αλλάζουν τον ταξιδιωτικό χάρτη της Ευρώπης
Νέα εποχή για τα ταξίδια στην Ευρώπη: Αυστηρότεροι έλεγχοι, αυξημένα κόστη και νέοι κανόνες
Τζέκου Δροσής
Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη δασκάλα Δροσή Τζέκου, μόλις σε ηλικία 41 ετών!
Η πρόωρη απώλειά της συγκλονίζει. Η μνήμη της θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο της, τα παιδιά που στήριξε και τις αξίες που υπηρέτησε με...
Έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη δασκάλα Δροσή Τζέκου, μόλις σε ηλικία 41 ετών!
mavri_tripa
Τι είναι οι ισχυροί κοσμικοί άνεμοι γύρω από τις μαύρες τρύπες – Πώς τους εξηγεί το Αστεροσκοπείο
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες δεν καταπίνουν μόνο ύλη, αλλά εκτοξεύουν ισχυρούς ανέμους που επηρεάζουν το φως και τη δομή...
Τι είναι οι ισχυροί κοσμικοί άνεμοι γύρω από τις μαύρες τρύπες – Πώς τους εξηγεί το Αστεροσκοπείο