BISKOTO SOKOLATAS
Το μπισκότο σοκολάτας που λειτουργεί ως Ozempic -Το συστατικό που βοηθά στην απώλεια βάρους

Μπορεί ένα μπισκότο σοκολάτας να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με τρόπο παρόμοιο με το φαρμακευτικό Ozempic; Νέα προκαταρκτική μελέτη από Ιταλούς επιστήμονες υποδεικνύει πως ναι — και μάλιστα με έναν φυσικό και... γευστικό τρόπο.

Τι είναι το “μπισκότο Ozempic”;

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πεδεμοντίου στην Ιταλία παρουσίασε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (Μάλαγα, Ισπανία) τα ευρήματα από μια μελέτη που διερεύνησε τις επιδράσεις ενός νέου μπισκότου με μαύρη σοκολάτα, εμπλουτισμένου με εκχύλισμα από Artemisia absinthium (γνωστή και ως αψιθιά).

Η αψιθιά είναι φυτό με έντονα πικρή γεύση, το οποίο στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και ως βασικό συστατικό του απαγορευμένου ποτού αψέντι.

Το πικρό συστατικό που μειώνει την πείνα

Στη δοκιμή συμμετείχαν 11 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωσαν δύο τύπους μπισκότων:

  • Ένα με απλή μαύρη σοκολάτα

  • Ένα με την ίδια βάση αλλά εμπλουτισμένο με 16% εκχύλισμα από αψιθιά

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν, μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, αυξημένη αίσθηση κορεσμού και μειωμένη όρεξη μετά την κατανάλωση του δεύτερου τύπου μπισκότου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές: το πικρό συστατικό φαίνεται να επηρεάζει την έκκριση της γκρελίνης (ορμόνη πείνας) και της GLP-1, η οποία:

  • Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

  • Μειώνει την όρεξη

  • Επιβραδύνει την πέψη

Αξίζει να σημειωθεί πως το GLP-1 είναι η ίδια ορμόνη-στόχος των φαρμάκων Wegovy και Ozempic, τα οποία χορηγούνται σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκίας.

Παρά την προσθήκη του πικρού φυτικού συστατικού, οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν τα μπισκότα "πολύ νόστιμα" — γεγονός που ενισχύει τη δυνατότητα ευρείας αποδοχής τους.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Φλάβια Πρόνταμ, σημείωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα παρατηρήθηκε κυρίως πριν το βραδινό γεύμα, ενώ σε άλλες ώρες της ημέρας δεν εντοπίστηκαν διαφορές. Όπως ανέφερε: «Το συναισθηματικό στοιχείο της διατροφής είναι καθοριστικό στην παχυσαρκία. Οι άνθρωποι αναζητούν “comfort food” — και ένα τέτοιο μπισκότο μπορεί να προσφέρει και απόλαυση και έλεγχο της πείνας».

Τι έπεται: Κλινικές δοκιμές και εφαρμογές στην πράξη

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει νέα κλινική δοκιμή σε παχύσαρκα άτομα, ώστε να διερευνήσει την μακροπρόθεσμη επίδραση της κατανάλωσης του μπισκότου στη συνολική πρόσληψη τροφής και στο σωματικό βάρος.

Αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα ευρήματα, το προϊόν θα μπορούσε:

  • Να αποτελέσει νέα, φυσική εναλλακτική στις φαρμακευτικές θεραπείες απώλειας βάρους

  • Να συνδυάσει τη διατροφική απόλαυση με τον κορεσμό

  • Να βοηθήσει στην εκπαίδευση της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως επιδιώκει και η ίδια η ερευνήτρια

Η ανάπτυξη τροφίμων που ενισχύουν τον κορεσμό χωρίς παρενέργειες, ειδικά όταν βασίζονται σε παραδοσιακά φυσικά συστατικά, μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα, όπου η Μεσογειακή διατροφή παρέχει πλούσια ποικιλία φυσικών γεύσεων, τέτοιες εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο για νέες στρατηγικές δημόσιας υγείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, θρανία, αξιολόγηση
Καθυστερούν οι αναπληρωτές- Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων
Η Πρωτοβουλία Φιλολόγων καταγγέλλει την καθυστέρηση στην Α’ φάση προσλήψεων και ζητά άμεση κάλυψη όλων των κενών, με έμφαση σε μονοθέσια, ολιγοθέσια...
Καθυστερούν οι αναπληρωτές- Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων
skaki_chess_pionia.jpg
Kαταγγελία αιρετού: «Πρωτοφανές μπάχαλο με τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών. Καμία κοινή γραμμή από το Υπουργείο»
Καταγγελία του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Νίκου Φασφαλή για αδιαφάνεια, ασυνεννοησία και άνιση μεταχείριση στις μεταθέσεις και αποσπάσεις
Kαταγγελία αιρετού: «Πρωτοφανές μπάχαλο με τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών. Καμία κοινή γραμμή από το Υπουργείο»
panepistimio-patron.jpg
Yπουργείο Παιδείας: Ποσό 4 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών
Σοφία Ζαχαράκη: «Με πολιτική τόλμη, πράξεις και πόρους στηρίζουμε τα περιφερειακά Πανεπιστήμια»
Yπουργείο Παιδείας: Ποσό 4 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών
κορίτσι
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 43χρονος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης με νοητική υστέρηση
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πυλαίας – Χορτιάτη εντόπισαν τον φερόμενο δράστη το απόγευμα της Πέμπτης (21/08) και τον...
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 43χρονος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης με νοητική υστέρηση