Προσοχή καταφτάνει η κακοκαιρία «INES» - Πάνω από 90 χλμ. την ώρα οι άνεμοι
Έρχεται η «INES»: Σε επιφυλακή η χώρα για την κακοκαιρία που καταφθάνει από Ιταλία

Σαφής μεταβολή του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, με την ονομασία INES — όπως βαφτίστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας — πλησιάζει τη χώρα μας.

Το καιρικό σύστημα, το οποίο γεννήθηκε στα ανοικτά της Τυνησίας και κινείται με ταχύτητα προς βορειοανατολικά, αναμένεται να επηρεάσει μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι στα κύρια χαρακτηριστικά

Οι πρώτες περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας είναι η δυτική, η κεντρική και η βόρεια Ελλάδα, όπου προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες.

Παράλληλα, ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι θα πλήξουν την ανατολική και νότια Ελλάδα, με τις αρχές να συνιστούν αυξημένη προσοχή σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν στενά την πορεία του φαινομένου, ενώ πιθανές είναι νεότερες προειδοποιήσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εφόσον ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ προβλέπονται:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

1. τη νύχτα Πέμπτης (15-05-25) προς Παρασκευή (16-05-25) στην περιοχή Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία

2. την Παρασκευή (16-05-25) από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων νήσων, Παξών, Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.

3. από το απόγευμα της Παρασκευής (16-05-25) και έως και το πρωί του Σαββάτου (17-05-25) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).

Β. Τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι (8 με ριπές 9 μποφόρ) την Παρασκευή (16-05-25) στο Αιγαίο και την Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο.

Γ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα (κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Πελοπόννησο).

Παράλληλα με την κακοκαιρία, όπως επισημαίνει το Meteo.gr/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Παρασκευή 16/05 αναμένονται κατά τόπους λασποβροχές και πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο, με τις εκτιμώμενες μέγιστες ριπές ανέμου τις πρωινές και τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες της Παρασκευής να ξεπερνούν τοπικά τα 90 km/h.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μερόπη Τζούφη
Βουλή: Παρέμβαση Τζούφη για τον αποκλεισμό των ιταλικών από το e-KPG
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σχετικά με τον αποκλεισμό της ιταλικής γλώσσας από το νέο σύστημα Ηλεκτρονικού Κρατικού...
Βουλή: Παρέμβαση Τζούφη για τον αποκλεισμό των ιταλικών από το e-KPG
Στέφανος Παραστατίδης
ΠΑΣΟΚ: Ερωτήματα για τη διαφάνεια στην προμήθεια 177.000 κιτ ρομποτικής στα σχολεία
Το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ ζητά επίσημες απαντήσεις για πιθανές υπερκοστολογήσεις και για την απουσία ενημέρωσης γύρω από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
ΠΑΣΟΚ: Ερωτήματα για τη διαφάνεια στην προμήθεια 177.000 κιτ ρομποτικής στα σχολεία
εαπ
ΕΑΠ: Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας - Νέες δράσεις και υποτροφίες
ΕΑΠ και Υπουργείο Παιδείας χαράζουν κοινή πορεία σε κατάρτιση και επιμόρφωση
ΕΑΠ: Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας - Νέες δράσεις και υποτροφίες
παν. ιωαννινων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αναγόρευση του Μ. Κανατζίδη σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημείας
Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή του Northwestern University και Senior Scientist στο Argonne National...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αναγόρευση του Μ. Κανατζίδη σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημείας