Το καλοκαίρι φέτος έρχεται με μια πικρή γεύση για τους λάτρεις του παγωτού. Οι τιμές έχουν πάρει την «άνω βόλτα», με μια απλή μπάλα να φτάνει ήδη τα 3 ευρώ σε πολλές ζαχαροπλαστικές, ενώ ένα ζευγάρι κώνων ξεπερνάει τα 12 ευρώ σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Αύξηση 20-30% σε ένα χρόνο
Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, η τιμή του παγωτού έχει αυξηθεί κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι, με τις κορυφαίες ζαχαροπλαστικές να εφαρμόζουν διαφορετικές τιμές ανά περιοχή. Οι ζαχαροπλάστες αποδίδουν τις αυξήσεις στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, όπως σοκολάτα, γάλα και ζάχαρη, καθώς και στην ενέργεια.
«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις παλιές τιμές. Όλοι οι παράγοντες έχουν ανέβει, και αν δεν αντιδράσουμε, θα βρεθούμε σε δυσχερή θέση», δηλώνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ζαχαροπλαστών.
Κατά 30-50 λεπτά πιο ακριβά τα συσκευασμένα – Μικρότερες συσκευασίες
Στο πλαίσιο της ακρίβειας, οι εταιρείες τροφίμων έχουν αυξήσει τις τιμές των συσκευασμένων παγωτών κατά 30-50 λεπτά ανά μονάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από καταστήματα και περιπτερά. Παράλληλα, πολλές μάρκες έχουν μειώσει τα γραμμάρια των συσκευασιών τους, μια πρακτική γνωστή ως «shrinkflation», χωρίς όμως να αλλάζουν αναλογικά και την τιμή πώλησης.
Στο Κέντρο της Αθήνας, τα 200 γραμμάρια παγωτού που κόστιζαν 2 ευρώ πριν λίγα χρόνια έχουν πλέον συρρικνωθεί στα 160 γραμμάρια, με τιμή 2,50 ευρώ. Οι αυξήσεις φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις. Σύμφωνα με έμπορους, οι πελάτες αγοράζουν λιγότερο συχνά και επιλέγουν φθηνότερες επιλογές.
Ακρίβεια ή αισχροκέρδεια;
Ενώ οι επαγγελματίες επιμένουν ότι οι αυξήσεις οφείλονται σε αντικειμενικούς παράγοντες, οργανώσεις καταναλωτών αμφισβητούν την αναλογία της αύξησης.
Η ψαλίδα ανάμεσα στο πραγματικό κόστος και στην τελική τιμή του παγωτού φαίνεται να ανοίγει επικίνδυνα. Εταιρείες δηλώνουν αυξήσεις κόστους της τάξης του 10%, ωστόσο οι τιμές στα ράφια ανεβαίνουν κατά 30% — μια διαφορά που δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στον πληθωρισμό.
Το φαινόμενο προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως πληρώνουν ακριβά προϊόντα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση ποιότητας ή κόστους παραγωγής. Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο να δούμε μπάλες παγωτού να φτάνουν τα 3,50 ευρώ σε τουριστικές περιοχές ή σε premium ζαχαροπλαστεία.
ΥΓ. Σε όσους επιχειρηματίες διαβάζουν αυτό το άρθρο: Ναι, η ακρίβεια υπάρχει. Αλλά όχι, δεν δικαιολογεί κάθε αισχροκέρδεια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ