Thumbnail
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό που έχει περισσέψει, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο. Όμως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για δεύτερη γύρα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας.

Η διατροφολόγος Harini Bala εξηγεί ποια δύο φαγητά και ποιο ρόφημα καλό είναι να μην τα ξαναζεστάνουμε ποτέ.

1. Σπανάκι
Το σπανάκι, όταν καταναλώνεται αμέσως μετά το μαγείρεμα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, αν το ξαναζεστάνουμε, τότε κάποιες ενώσεις που περιέχει, όπως το οξαλικό οξύ, μπορεί να μετατραπούν σε επικίνδυνες για τα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες.

Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα που, όταν θερμανθούν για δεύτερη φορά, μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να το τρώμε αμέσως μόλις μαγειρευτεί και να αποφεύγουμε την αναθέρμανσή του.

2. Ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να κρύβει μικρόβια που δεν εξουδετερώνονται με το ζέσταμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιέχει τον βακίλο Bacillus cereus, ο οποίος παράγει σπόρια ανθεκτικά στη θερμότητα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ρύζι, η διαιτολόγος προτείνει να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Αν μείνει εκτός ψυγείου για πολύ, είναι καλύτερα να το πετάξετε.

3. Τσάι
Το τσάι, όταν ζεσταίνεται ξανά, μπορεί να χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να αλλάξει γεύση. Οι τανίνες, που του δίνουν τη χαρακτηριστική πικράδα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνονται με τη θερμότητα και κάνουν το ρόφημα πιο πικρό.

Επιπλέον, τυχόν βακτήρια που είχαν παραμείνει «ανενεργά» στο φλιτζάνι, μπορεί να ενεργοποιηθούν με την αναθέρμανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστουγεννιάτικη αγορά
Οι πιο οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με μαγικές αγορές στην Ευρώπη
Από την Πολωνία μέχρι την Εσθονία, οι πόλεις που προσφέρουν ατμόσφαιρα παραμυθιού χωρίς το… τσουχτερό κόστος.
Οι πιο οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με μαγικές αγορές στην Ευρώπη
Τυρόπιτα
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο: αφράτη, τυρένια και γεμάτη άρωμα
Απλή, χορταστική και πλούσια σε τυριά και μυρωδικά. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει τόσο ως κυρίως πιάτο όσο και ως...
Πατατόπιτα χωρίς φύλλο: αφράτη, τυρένια και γεμάτη άρωμα
κινοα
Ένα δροσερό πιάτο χωρίς γλουτένη με 4 κρυφά μυστικά γεύσης
Αν αγαπάτε τις φρέσκες, μυρωδάτες σαλάτες τύπου ταμπουλέ αλλά αποφεύγετε τη γλουτένη ή θέλετε μια πιο ελαφριά, μοντέρνα εκδοχή, τότε αυτό το ταμπουλέ...
Ένα δροσερό πιάτο χωρίς γλουτένη με 4 κρυφά μυστικά γεύσης