Thumbnail
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό που έχει περισσέψει, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο. Όμως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για δεύτερη γύρα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας.

Η διατροφολόγος Harini Bala εξηγεί ποια δύο φαγητά και ποιο ρόφημα καλό είναι να μην τα ξαναζεστάνουμε ποτέ.

1. Σπανάκι
Το σπανάκι, όταν καταναλώνεται αμέσως μετά το μαγείρεμα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, αν το ξαναζεστάνουμε, τότε κάποιες ενώσεις που περιέχει, όπως το οξαλικό οξύ, μπορεί να μετατραπούν σε επικίνδυνες για τα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες.

Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα που, όταν θερμανθούν για δεύτερη φορά, μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να το τρώμε αμέσως μόλις μαγειρευτεί και να αποφεύγουμε την αναθέρμανσή του.

2. Ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να κρύβει μικρόβια που δεν εξουδετερώνονται με το ζέσταμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιέχει τον βακίλο Bacillus cereus, ο οποίος παράγει σπόρια ανθεκτικά στη θερμότητα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ρύζι, η διαιτολόγος προτείνει να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Αν μείνει εκτός ψυγείου για πολύ, είναι καλύτερα να το πετάξετε.

3. Τσάι
Το τσάι, όταν ζεσταίνεται ξανά, μπορεί να χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να αλλάξει γεύση. Οι τανίνες, που του δίνουν τη χαρακτηριστική πικράδα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνονται με τη θερμότητα και κάνουν το ρόφημα πιο πικρό.

Επιπλέον, τυχόν βακτήρια που είχαν παραμείνει «ανενεργά» στο φλιτζάνι, μπορεί να ενεργοποιηθούν με την αναθέρμανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φυτα
5 φυτά εσωτερικού χώρου που βελτιώνουν τον αέρα και τον ύπνο σας
Τα φυτά εσωτερικού χώρου, αθόρυβα και διακριτικά, μπορούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα του δωματίου και να κάνουν τον ύπνο μας πιο ξεκούραστο.
5 φυτά εσωτερικού χώρου που βελτιώνουν τον αέρα και τον ύπνο σας
γιαουρτι
Αρωματικό γιαούρτι με πορτοκάλι: το ιδανικό πρωινό σε 10 λεπτά
Το γιαούρτι με πορτοκάλι είναι μια υγιεινή πρόταση που συνδυάζει τη δροσιά του φρούτου, την κρεμώδη υφή του γιαουρτιού και τα ζεστά αρώματα των...
Αρωματικό γιαούρτι με πορτοκάλι: το ιδανικό πρωινό σε 10 λεπτά
psigio
Πώς να κρατάτε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο με δύο απλές κινήσεις
Πολύ συχνά, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, τα προϊόντα αρχίζουν να μαραίνονται, να χάνουν την τραγανότητά τους ή ακόμη και να χαλάνε πριν προλάβουμε να...
Πώς να κρατάτε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο με δύο απλές κινήσεις
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: Νέα μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη
Σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη απλώνεται ο δίκαιος αγώνας των βιοπαλαιστών παραγωγών, με πείσμα και αποφασιστικότητά. Νέα μπλόκα...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: Νέα μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη