Thumbnail
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό που έχει περισσέψει, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο. Όμως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για δεύτερη γύρα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας.

Η διατροφολόγος Harini Bala εξηγεί ποια δύο φαγητά και ποιο ρόφημα καλό είναι να μην τα ξαναζεστάνουμε ποτέ.

1. Σπανάκι
Το σπανάκι, όταν καταναλώνεται αμέσως μετά το μαγείρεμα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, αν το ξαναζεστάνουμε, τότε κάποιες ενώσεις που περιέχει, όπως το οξαλικό οξύ, μπορεί να μετατραπούν σε επικίνδυνες για τα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες.

Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα που, όταν θερμανθούν για δεύτερη φορά, μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να το τρώμε αμέσως μόλις μαγειρευτεί και να αποφεύγουμε την αναθέρμανσή του.

2. Ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να κρύβει μικρόβια που δεν εξουδετερώνονται με το ζέσταμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιέχει τον βακίλο Bacillus cereus, ο οποίος παράγει σπόρια ανθεκτικά στη θερμότητα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ρύζι, η διαιτολόγος προτείνει να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Αν μείνει εκτός ψυγείου για πολύ, είναι καλύτερα να το πετάξετε.

3. Τσάι
Το τσάι, όταν ζεσταίνεται ξανά, μπορεί να χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να αλλάξει γεύση. Οι τανίνες, που του δίνουν τη χαρακτηριστική πικράδα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνονται με τη θερμότητα και κάνουν το ρόφημα πιο πικρό.

Επιπλέον, τυχόν βακτήρια που είχαν παραμείνει «ανενεργά» στο φλιτζάνι, μπορεί να ενεργοποιηθούν με την αναθέρμανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπριζολα
Μπριζόλες με ντοματίνια και βαλσαμικό: μια συνταγή γεμάτη άρωμα και γεύση
Η κλασική μπριζόλα ανανεώνεται με τη γλυκόξινη ισορροπία του βαλσαμικού και τη φρεσκάδα των ντοματινιών, σε ένα πιάτο που εντυπωσιάζει
Μπριζόλες με ντοματίνια και βαλσαμικό: μια συνταγή γεμάτη άρωμα και γεύση
παχυσαρκία
ΠΟΥ: Τι είναι τα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση – Συστήνονται σε ενήλικες
Οι οδηγίες τονίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση για να είναι αποτελεσματική
ΠΟΥ: Τι είναι τα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση – Συστήνονται σε ενήλικες
μπλο
Στήριξη των αγροτών από τους εκπαιδευτικούς της Ημαθίας – Κάλεσμα για συμμετοχή στο μπλόκο της Κουλούρας
Εκπαιδευτικοί και αγρότες ενώνουν τις φωνές τους για δικαιώματα και αξιοπρέπεια
Στήριξη των αγροτών από τους εκπαιδευτικούς της Ημαθίας – Κάλεσμα για συμμετοχή στο μπλόκο της Κουλούρας
troxaia
Έρχονται τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οδηγούς από την τροχαία
Η νέα αυτή κίνηση στοχεύει στο να επεκταθούν οι έλεγχοι πέρα από τα αλκοτέστ, ώστε η Τροχαία να μπορεί να εντοπίζει οδηγούς υπό την επήρεια...
Έρχονται τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οδηγούς από την τροχαία