Thumbnail
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε ξανά το φαγητό που έχει περισσέψει, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο. Όμως, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για δεύτερη γύρα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας.

Η διατροφολόγος Harini Bala εξηγεί ποια δύο φαγητά και ποιο ρόφημα καλό είναι να μην τα ξαναζεστάνουμε ποτέ.

1. Σπανάκι
Το σπανάκι, όταν καταναλώνεται αμέσως μετά το μαγείρεμα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, αν το ξαναζεστάνουμε, τότε κάποιες ενώσεις που περιέχει, όπως το οξαλικό οξύ, μπορεί να μετατραπούν σε επικίνδυνες για τα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες.

Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα που, όταν θερμανθούν για δεύτερη φορά, μπορεί να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες ουσίες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να το τρώμε αμέσως μόλις μαγειρευτεί και να αποφεύγουμε την αναθέρμανσή του.

2. Ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να κρύβει μικρόβια που δεν εξουδετερώνονται με το ζέσταμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιέχει τον βακίλο Bacillus cereus, ο οποίος παράγει σπόρια ανθεκτικά στη θερμότητα. Αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ρύζι, η διαιτολόγος προτείνει να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Αν μείνει εκτός ψυγείου για πολύ, είναι καλύτερα να το πετάξετε.

3. Τσάι
Το τσάι, όταν ζεσταίνεται ξανά, μπορεί να χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες και να αλλάξει γεύση. Οι τανίνες, που του δίνουν τη χαρακτηριστική πικράδα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, αυξάνονται με τη θερμότητα και κάνουν το ρόφημα πιο πικρό.

Επιπλέον, τυχόν βακτήρια που είχαν παραμείνει «ανενεργά» στο φλιτζάνι, μπορεί να ενεργοποιηθούν με την αναθέρμανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λοιμώξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep diagonismos
ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους
Τριτεκνία και Πολυτεκνία: Έρχεται εξίσωση δικαιωμάτων – Νέες ρυθμίσεις για παροχές και προσλήψεις στο Δημόσιο
ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους
pisina.jpg
Ρόδος: Πώς χάθηκε το τριών ετών κοριτσάκι σε πισίνα καταστήματος - Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης
Ανείπωτη τραγωδία στη Ρόδο: Τρίχρονη νεκρή σε πισίνα καφετέριας – Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης με εντολή εισαγγελέα, τι έδειξε η πρώτη ιατρική εκτίμηση
Ρόδος: Πώς χάθηκε το τριών ετών κοριτσάκι σε πισίνα καταστήματος - Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης
βαθμολογητες
Πανελλήνιες 2025: Ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση μέχρι την Παρασκευή – Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες
Τελική ευθεία για χιλιάδες υποψηφίους – Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανακοίνωσης και οι τρόποι ενημέρωσης
Πανελλήνιες 2025: Ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση μέχρι την Παρασκευή – Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες
PANELLADIKES
Πανελλαδικές σήμερα Δευτέρα με μαθήματα ΕΠΑΛ: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλήνιες 2025 ΕΠΑΛ: Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στα Στοιχεία Κλιματισμού, τους Κινητήρες Αεροσκαφών και τα Στοιχεία Σχεδιασμού Θερμάνσεων
Πανελλαδικές σήμερα Δευτέρα με μαθήματα ΕΠΑΛ: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις