γυναίκα
To πρόσωπο γυναίκας που έζησε πριν από 3.500 χρόνια στις Μυκήνες, «ζωντάνεψε» χάρη στην τεχνολογία

Μια γυναίκα από τις Μυκήνες, η οποία έζησε πριν από περίπου 3.500 χρόνια, «επέστρεψε» στη ζωή χάρη σε μια εντυπωσιακή ψηφιακή ανακατασκευή προσώπου, που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της με εξαιρετικό ρεαλισμό.

Η γυναίκα, περίπου 30 ετών όταν πέθανε, είχε ταφεί σε βασιλικό τάφο των Μυκηνών μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα π.Χ., στη μυθική πατρίδα του βασιλιά Αγαμέμνονα.

Η Ιστορική Σημασία της Αναπαράστασης

Η ανακατασκευή ανατέθηκε από τη Δρ. Emily Hauser, ιστορικό και λέκτορα κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Όπως δήλωσε στον Observer:

«Είναι απίστευτα σύγχρονη. Μου έκοψε την ανάσα. Για πρώτη φορά κοιτάζουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο που συνδέεται με την Ελένη της Τροίας και την Κλυταιμνήστρα των Μυκηνών».

Η αναπαράσταση δημιουργήθηκε από τον ψηφιακό καλλιτέχνη Juanjo Ortega G., βασισμένη σε πήλινη προγενέστερη αναπαράσταση που είχε φιλοτεχνηθεί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, με τη βοήθεια ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας, DNA ανάλυσης, ραδιοχρονολόγησης και 3D τεχνολογίας, η αναπαράσταση είναι πιο ρεαλιστική και συγκλονιστική από ποτέ.

Η γυναίκα θάφτηκε με μάσκα από ήλεκτρο και ένα σετ πολεμιστή, συμπεριλαμβανομένων τριών σπαθιών. Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε άνδρα, DNA ανάλυση αποκάλυψε ότι ανήκαν σε εκείνη. Ήταν αδερφή –όχι σύζυγος– του άνδρα με τον οποίο είχε ταφεί, και αυτό αλλάζει ριζικά την εικόνα μας για τον ρόλο των γυναικών στη Μυκηναϊκή κοινωνία.

Η γυναίκα έπασχε από αρθρίτιδα στους σπονδύλους και στα χέρια, πιθανώς λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων από ύφανση, μια σωματικά επίπονη εργασία που συνδέεται συχνά με γυναικείες φιγούρες στην αρχαία λογοτεχνία, όπως η Ελένη στην Ιλιάδα.

«Αυτός είναι ένας συγκλονιστικός τρόπος να συνδέσουμε τις εμπειρίες πραγματικών γυναικών με τους αρχαίους μύθους», σημειώνει η Hauser.

Η αναπαράσταση αυτή, σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά και γενετικά δεδομένα, φωτίζει τη θέση των γυναικών σε έναν κόσμο που μέχρι τώρα γνωρίζαμε κυρίως μέσα από τους άνδρες και τη μυθολογία.

Η δύναμη της τεχνολογίας στην ιστορική έρευνα

Η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει πλέον να κοιτάμε κυριολεκτικά “στα μάτια” το παρελθόν, προσφέροντας όχι μόνο ιστορική γνώση αλλά και συναισθηματική σύνδεση με ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν.

Η Hauser πρόκειται να εκδώσει το βιβλίο της "Mythica: A New History of Homer’s World, Through the Women Written Out of It" την επόμενη εβδομάδα, φωτίζοντας τις γυναικείες μορφές που η ιστορία άφησε στο περιθώριο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1945
Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μια Γιορτή της Ελπίδας μέσα από τις Στάχτες του Πολέμου
Ο εορτασμός της πρώτης ελεύθερης Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη (1945)
Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μια Γιορτή της Ελπίδας μέσα από τις Στάχτες του Πολέμου
nomiki
Υπουργείο Παιδείας για την άγρια επίθεση στη Νομική: "Φασιστικές πρακτικές"
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο "καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων".
Υπουργείο Παιδείας για την άγρια επίθεση στη Νομική: "Φασιστικές πρακτικές"