αβγό
Γιατί δεν είναι πάντα πορτοκαλί;

Όπως συμβαίνει σε κάθε ζωντανό οργανισμό, έτσι και οι κότες έχουν ανάγκη για τροφή που θα τους δώσει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να εκτελέσουν φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος όπως είναι η αντοχή, η αναπνοή, το περπάτημα, η θρέψη, η πέψη, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η ανάπτυξη των οστών, του δέρματος, των φτερών και, προφανώς, των αυγών. Ως παμφάγο ον, η κότα μπορεί να τρώει ό,τι βρίσκει ή ό,τι την ταΐζουν. Η τροφή της διαμορφώνει την ποιότητα του αυγού, τη σκληρότητα του κελύφους, την υφή του ασπραδιού και το χρώμα του κρόκου.

Ένας άτυπος κανόνας αναφέρει ότι όσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο πιθανό είναι η κότα να βόσκησε ελεύθερα. Οι κρόκοι που έχουν φωτεινό πορτοκαλί χρώμα αποδίδονται σε δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πράσινα φυτά και σε λαχανικά με έντονο χρώμα. Αντίθετα, οι απαλοί κίτρινοι κρόκοι είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι.

 Οι κότες ελευθέρας βοσκής μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε φυσικές πηγές τροφής  όπως ζωύφια και χόρτα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποιοτικότερη διατροφή και δυνητικά υψηλότερη παραγωγή αυγών. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις, όπως είναι η έκθεση σε ασθένειες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να γεννούν. Από την άλλη, τα κοτόπουλα που ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σταθερή πρόσβαση σε τροφή, νερό και φωτισμό, διασφαλίζεται ότι καλύπτονται επαρκώς οι διατροφικές τους ανάγκες και μπορούν να γεννούν αυγά με συνέπεια. Επιπλέον, το ελεγχόμενο περιβάλλον μπορεί να διαθέτει πρόγραμμα αναπαραγωγής για κότες που γεννούν περισσότερα αυγά.

 Έχετε ακούσει ποτέ για τους ισορροπιστές;
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση αυγών για την καθημερινή διατροφή του ανθρώπου οδηγεί στην ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. Αυτή η ανάγκη αντιμετωπίζεται με τους ισορροπιστές για κότες αυγοπαραγωγής. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής που διαμορφώνουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και τη σύσταση του αυγού. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ισορροπιστές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που ισχυροποιούν τη σκληρότητα του κελύφους και με πρωτεΐνες για την ελαστικότητα της αλβουμίνης (ασπράδι). Επίσης, υπάρχουν ισορροπιστές που ενισχύουν τη θρεπτική αξία των αυγών με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και λιπαρά. Για να γίνει το χρώμα πιο φωτεινό, λαμπερό και έντονο πορτοκαλί, υπάρχει η χρωστική «καροφύλλη», που προστίθεται συχνά ως ενισχυτικό χρώματος.

 Γνωρίζετε ότι υπάρχει επίσημο χρωματολόγιο;
Έρευνες καταναλωτών δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι καταναλωτές προτιμούν ένα συγκεκριμένο χρώμα στον κρόκο του αυγού. Σύμφωνα με το χάρτη του χρώματος κρόκου (ας το λέμε χρωματολόγιο κρόκων) πρόκειται για τον αριθμό 12 του δείκτη «DSM Yolk Color Fan».

 Ο δείκτης DSM Yolk Color Fan έχει 16 κλίμακες για τη διάκριση της πυκνότητας του χρώματος του κρόκου και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία πουλερικών, επιτρέποντας στους παραγωγούς ζωοτροφών να συμπληρώνουν τις τροφές τους με τον τύπο και την ποσότητα των καροτενοειδών που θα παρέχουν ακριβές και σταθερό χρώμα τροφίμων και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της κλίμακας, κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε διαφορετική απόχρωση. Ο αριθμός ένα, για παράδειγμα, είναι ένα ανοιχτό κίτρινο, ενώ το 16 είναι μια βαθιά πορτοκαλί απόχρωση.

ΠΗΓΗ cantina.protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μολυβι
Διαδικτυακή εκδήλωση Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για το νέο πειθαρχικό και την αξιολόγηση
Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, εκπαιδευτικοί και νομικοί αναλύουν τις συνέπειες του νέου πειθαρχικού και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση
Διαδικτυακή εκδήλωση Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για το νέο πειθαρχικό και την αξιολόγηση
diek_0.jpg
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ: «Το ίδιο ωρομίσθιο από το 2013 - Κατάργησαν ειδικότητες εν μία νυκτί»
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ: 11 χρόνια χωρίς αύξηση – «Αυθαίρετη και άδικη κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων»
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ: «Το ίδιο ωρομίσθιο από το 2013 - Κατάργησαν ειδικότητες εν μία νυκτί»