Χριστουγεννιάτικος μποναμάς
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η προτεινόμενη τροπολογία είναι απολύτως τεκμηριωμένη οικονομικά και βασίζεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού, προτείνοντας την επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας για τους εργαζομένους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες κατά την περίοδο των μνημονιακών περικοπών. Η επαναφορά τους κρίνεται απαραίτητη, καθώς από το 2019 δεν υφίστανται οι δημοσιονομικοί λόγοι που οδήγησαν στις περικοπές».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλήρως κοστολογημένη. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, εάν αφαιρεθούν ο φόρος, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι συνταξιοδοτικές εισφορές και ο ΦΠΑ, η τελική επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι δημοσιονομικές δυνατότητες για την υλοποίηση της ρύθμισης υπάρχουν τόσο για το 2025 και το 2026 όσο και μέχρι το 2028.

Παρότι η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα Μνημόνια από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Αντίθετα, χώρες που αντιμετώπισαν ανάλογες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, ανέστειλαν την καταβολή των δώρων μόνο προσωρινά, προτού τα επαναφέρουν.

Στη σημερινή συγκυρία, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση της περικοπής μέρους των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Τα δώρα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, δεν συνιστούν παροχή ή φιλοδώρημα, αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα που προκύπτει από την εργασία τους.

Η επαναφορά τους θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας την αγορά κατά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και ενισχύοντας τη ζήτηση.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικοί λόγοι που οδήγησαν στις περικοπές δεν ισχύουν πλέον. Η διατήρηση της κατάργησης των δώρων για 13 συνεχόμενα χρόνια, μετά τη θεσμοθέτησή της με τον Ν.4093/2012, δεν έχει πλέον καμία δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική ή συνταγματική νομιμοποίηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vlastokitara.jpg
Το χρωμόσωμα Υ και η σημασία του για την υγεία των ανδρών
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το χρωμόσωμα Υ θεωρούνταν ένα δευτερεύον στοιχείο στο ανθρώπινο γονιδίωμα, με περιορισμένο ρόλο κυρίως στον καθορισμό...
Το χρωμόσωμα Υ και η σημασία του για την υγεία των ανδρών
βιβλία
Η σημασία της λέξης "αβροδίαιτος"
Η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει για τον πλούτο και την ποικιλία των λέξεών της, προσφέροντας όρους με ιδιαίτερη προέλευση και νόημα.
Η σημασία της λέξης "αβροδίαιτος"
Απάτη ΕΦΚΑ
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 7 από τους 22 κατηγορούμενους της απάτης στον ΕΦΚΑ
Με βαριές εγγυήσεις έως 50.000 ευρώ για το «φαγοπότι» στον ΕΦΚΑ – Στο μικροσκόπιο γνωστός TikToker
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 7 από τους 22 κατηγορούμενους της απάτης στον ΕΦΚΑ
Εθνική του Ιράν: Κράτησαν σχολικές τσάντες σε ένδειξη πένθους για το πολύνεκρο πλήγμα στη Μινάμπ
Εθνική Ιράν: Οι παίκτες κράτησαν σχολικές τσάντες για τη σφαγή στη Μινάμπ
Αντιπολεμικό μήνυμα "γροθιά" από τους Ιρανούς διεθνείς – 175 νεκροί μαθητές και δάσκαλοι από το φονικό πλήγμα
Εθνική Ιράν: Οι παίκτες κράτησαν σχολικές τσάντες για τη σφαγή στη Μινάμπ