Thumbnail
Κάποιοι άνθρωποι όμως που ταλαιπωρούνται από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν πρέπει να καταναλώνουν αυγά σε καθημερινή βάση

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, σιδήρου, φυλλικού οξέος και φωσφόρου. Ευνοούν την υγεία του συκωτιού, των μυών, του εγκεφάλου και των ματιών.

Είναι τέλεια πηγή πρωτεΐνης, η οποία παίζει κομβικό ρόλο στη δύναμη, την επανόρθωση των μυών και των ιστών, ενώ βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Τα αυγά περιέχουν λίγες θερμίδες και αυξάνουν τα επίπεδα μιας ορμόνης που σε βοηθά να έχεις αίσθημα πληρότητας για περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους.

Παράλληλα περιέχουν βιταμίνες Α και Ε και σελήνιο που ενεργούν ως αντιοξειδωτικά και κάνουν καλό στα μάτια σας.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αυγά

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά πρέπει να τα αποφεύγουν όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μάλιστα όσοι είναι λάτρεις του αυγού και τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα αν δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση πολλών αυγών χωρίς άλλες τροφές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι, οπότε μπορεί να μην θέλετε να φάτε άλλα τρόφιμα, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Σκεφτείτε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλών υδατανθράκων. Σίγουρα σας αρέσει η γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά στο σώμα σας δεν «αρέσει» η έλλειψη φυτικών ινών που παρέχουν οι υδατάνθρακες. Οι διαλυτές ίνες και οι αδιάλυτες ίνες συνεργάζονται για να διεγείρουν το έντερό σας, να προσθέσουν όγκο στα κόπρανά σας και να τα κάνουν πιο εύκολα να περνούν.

Ακόμα και αν συνδυάζετε τα αυγά με μη σωστά τρόφιμα, μπορεί να εμφανίσετε ή να επιδεινώσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Για παράδειγμα, ένα ή δύο αυγά με δύο φέτες λευκό ψωμί ή ένα γλυκό μάφιν δεν είναι καλός συνδυασμός για τη σωστή λειτουργία του εντέρου σας.

Τα επεξεργασμένα, ραφιναρισμένα δημητριακά αντί για δημητριακά ολικής αλέσεως σας στερούν τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε καθημερινά. Άλλο ένα λάθος που πρέπει να αποφεύγετε είναι να τρώτε αυγά με αλμυρά επεξεργασμένα κρέατα. Το λουκάνικο, για παράδειγμα, το οποίο τρώνε πολλοί άνθρωποι μαζί με τα αυγά μπορεί να τραβήξει την υγρασία από το παχύ έντερο για να διαχειριστεί το υπερβολικό νάτριο και να χειροτερεύσει την κατάσταση στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τροφές που μπορείτε να συνδυάσετε με αυγά

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς τα αυγά αν έχετε δυσκοιλιότητα. Αντ’ αυτού, ρίξτε μια ματιά στο τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πόσες φυτικές ίνες παίρνετε. Τα αυγά σε κάθε γεύμα δεν θα σας παρέχουν φυτικές ίνες, αλλά άλλες τροφές θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα.

Αν σας αρέσει μια ομελέτα, προσθέστε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο για 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Ή μπορείτε να φάτε μαζί μια φέτα πολύσπορο ψωμί για άλλα 2 γραμμάρια φυτικών ινών ή ένα φλιτζάνι μούρα για 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Να θυμάστε ότι δεν ευθύνεται ένα μόνο τρόφιμο για τη δυσκοιλιότητα. Αντίθετα, εξετάστε τη διατροφή σας συνολικά. Γιατί ακόμη και αν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, ορισμένα φάρμακα, η έλλειψη άσκησης και η μη σωστή ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Εάν η υγιεινή διατροφή, η επαρκής πρόσληψη υγρών και η σωματική δραστηριότητα δεν ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα, ο ιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να ακολουθήσετε μία θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKTAKTO
Ομολόγησε την πράξη του ο A. Λύτρας - «Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γνωστός ποινικολόγος  Aπόστολος Λύτρας  – «Ζητώ συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
Ομολόγησε την πράξη του ο A. Λύτρας - «Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
σφηκας
Πανεπιστήμιο Πατρών: Θλίψη για την απώλεια του ευεργέτη του ιδρύματος Δημητρίου Σφήκα
Ο εκλιπών με τη σύζυγό του Βέρα Σφήκα, με μοναδικό κίνητρο τη διάθεση για προσφορά, χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου την κατασκευή της «Κλινικής...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Θλίψη για την απώλεια του ευεργέτη του ιδρύματος Δημητρίου Σφήκα
πανελληνιες
ΟΙΕΛΕ για τα θέματα Φυσικής Πανελλαδικών: Ο Π.Πολάκης πριν διαπομπεύσει δημόσια τον Φυσικό της Βαρβακείου, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του
ΟΙΕΛΕ: Ο συνάδελφος την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.
ΟΙΕΛΕ για τα θέματα Φυσικής Πανελλαδικών: Ο Π.Πολάκης πριν διαπομπεύσει δημόσια τον Φυσικό της Βαρβακείου, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του