Παγωτό φράουλα - μπανάνα
Ποιο είναι το πιο υγιεινό παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών

Το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και άλλα συστατικά που αναμειγνύονται και καταψύχονται σε ένα κρεμώδες, πλούσιο επιδόρπιο. Διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, κακάο ή φρούτα διατίθενται στο εμπόριο, ενώ πολλές φορές για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα προστίθενται χρωστικές και σταθεροποιητές τροφίμων.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το παγωτό είναι νόστιμο. Μπορεί όμως να είναι ταυτόχρονα και υγιεινό; Διαιτολόγοι μοιράζονται τις συμβουλές τους για τα πιο υγιεινά παγωτά. Φυσικά, η τελική επιλογή είναι δική σας.

«Το παραδοσιακό παγωτό φτιάχνεται με πλήρες γάλα και πηχτή κρέμα. Έχει συνήθως πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», λέει στο Today.com η Natalie Rizzo, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι αυτό που δίνει στο παγωτό την χαρακτηριστική κρεμώδη υφή του. Στην πραγματικότητα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το παγωτό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10% λίπος γάλακτος κατά βάρος για να θεωρείται «παγωτό», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το πραγματικό παγωτό μπορεί επίσης να προσφέρει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη D. Τα φρέσκα φρούτα ή οι ξηροί καρποί που προστίθενται στο παγωτό μπορεί να παρέχουν πρόσθετες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Το παγωτό μπορεί να μην είναι υγιεινή τροφή, αλλά όταν τρώγεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σημειώνουν οι ειδικοί.

Ποιο παγωτό θεωρείται πιο υγιεινό
Όταν επιλέγετε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις παγωτού, οι ειδικοί συνιστούν να συγκρίνετε τις λίστες συστατικών και τις διατροφικές ετικέτες.

Συστατικά που αναγνωρίζετε

«Ψάξτε για παγωτό φτιαγμένο με πραγματικά συστατικά, όπως κρέμα, γάλα, ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας και κρόκους αυγών», λέει η Frances Largeman-Roth, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος. Όσον αφορά τις γεύσεις, η Largeman-Roth συνιστά επίσης να αναζητάτε πραγματικά συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Λιγότερη προσθήκη ζάχαρης

Κάτι ακόμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη ανά μερίδα, λέει η Rizzo. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν τα συνολικά προστιθέμενα σάκχαρα σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να αρκούνται στα 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα.

Λιγότερη κρέμα

Το gelato, ένα είδος παγωτού που προέρχεται από την Ιταλία, μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερη κρέμα και επομένως λιπαρά από το παραδοσιακό παγωτό, λέει η Rizzo.

Προτιμήστε το σπιτικό

Όταν φτιάχνετε παγωτό στο σπίτι, είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης. «Θα είναι επίσης απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα που μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε, καθώς και από οποιαδήποτε πρόσθετα ή σταθεροποιητές», λέει η Largeman-Roth.

Για να δώσετε στο σπιτικό παγωτό σας μια διατροφική ώθηση, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε πιο υγιεινές γεύσεις, όπως φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα ή σκόνη matcha. Τα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ, ακόμα και ο κουρκουμάς μπορούν να προσθέσουν μια υπέροχη γεύση και οφέλη για την υγεία.

Εάν χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη για να φτιάξετε το σπιτικό παγωτό σας, το διατροφικό προφίλ θα είναι παρόμοιο με πολλά παγωτά που αγοράζονται από τα καταστήματα, προσθέτει η Rizzo.

Πάντως, δύο πιο υγιεινές επιλογές παγωτού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το παγωμένο γιαούρτι και το σορμπέ.

Πηγή healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepisthmio-amfitheatro
Κενές θέσεις στα ΑΕΙ: Όχι, δεν φταίει (ακόμη) το δημογραφικό, άλλη είναι η αιτία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βιώνει δημογραφική κρίση. Όμως η κρίση αυτή θα «χτυπήσει» τα πανεπιστήμια κυρίως μετά το 2030. Μέχρι τότε, οι...
Κενές θέσεις στα ΑΕΙ: Όχι, δεν φταίει (ακόμη) το δημογραφικό, άλλη είναι η αιτία
Σχολικά βιβλία
Αυτές τις αλλαγές θα βρουν στα σχολικά βιβλία εκπαιδευτικοί και μαθητές τη νέα σχολική χρονιά
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας, η φετινή σχολική χρονιά θα είναι η τελευταία στην οποία θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά...
Αυτές τις αλλαγές θα βρουν στα σχολικά βιβλία εκπαιδευτικοί και μαθητές τη νέα σχολική χρονιά