Thumbnail
Το σκόρδο είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά στη μαγειρική

Εάν αφιερώσετε χρόνο για να αποθηκεύσετε σωστά το σκόρδο, μπορεί να διαρκέσει έως και έναν ολόκληρο χρόνο.

Το σκόρδο είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά στη μαγειρική. Είτε πρόκειται για την παρασκευή μιας σούπας, μιας σπιτικής σάλτσας για σπαγγέτι, ενός φρέσκου σκορδόψωμου ή ενός συνοδευτικού, το σκόρδο είναι απαραίτητο υλικό για να προσθέσει πλούσια γεύση στα γεύματα σας.

Παράλληλα, το σκόρδο προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic:

  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • καταπολεμά τη φλεγμονή και
  • είναι αντιβακτηριδιακό.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά προστατεύοντας την υγεία σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, κατά την οποία βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις.

Εκτός από τη γεύση και τα οφέλη του για την υγεία, το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο χαμηλής συντήρησης, γεγονός που το κάνει ιδανικό για να το έχετε πάντα διαθέσιμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να επιλέγετε το σκόρδο, ώστε να διατηρηθεί φρέσκο και να δώσει ξεχωριστή γεύση στις αγαπημένες σας συνταγές. Αφού αγοράσετε μερικές σκελίδες, θα πρέπει να τις αποθηκεύσετε σωστά για να μην σας λείψει ποτέ αυτό το χρήσιμο λαχανικό.

Πώς να αποθηκεύσετε ολόκληρο το σκόρδο

Για να διατηρήσετε το σκόρδο σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό, τα κεφάλια πρέπει να φυλάσσονται ολόκληρα, σε δροσερό αλλά όχι κρύο και ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Αυτό εμποδίζει τη σκόνη και τη μούχλα. Ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αν αποθηκευτεί σωστά.

Σε τι να αποθηκεύσετε το σκόρδο

Το δοχείο στο οποίο αποθηκεύετε το σκόρδο είναι λιγότερο σημαντικό από το πού το αποθηκεύετε. Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε κάτι που επιτρέπει την ροή του αέρα και δεν συγκρατεί υγρασία. Αν και υπάρχουν ειδικά δοχεία για σκόρδο όπως κεραμικά βάζα και κρεμαστά πλέγματα, τα μπολ ή τα καλάθια είναι επίσης καλές επιλογές. Το σκόρδο πωλείται συχνά σε πλέγμα, οπότε μπορείτε να το κρατήσετε και στην αρχική του συσκευασία.

Πού να αποθηκεύσετε οι βολβοί

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το σωστό μέρος για να αποθηκεύσετε το σκόρδο.

Ενώ το ψυγείο αποκλείεται λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, η καλύτερη επιλογή είναι ένα μη θερμαινόμενο ντουλάπι ή ένας παρόμοιος χώρος. Εάν το υπόγειο του σπιτιού σας δεν έχει πολύ υγρασία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί.

Αν αποθηκεύσετε το σκόρδο στον πάγκο της κουζίνας, προσπαθήστε να το τοποθετήσετε μακριά από παράθυρα, καθώς το ηλιακό φως θα το κάνει να βγάλει βλαστούς πιο γρήγορα.

Ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης

Το καλύτερο εύρος θερμοκρασίας για την αποθήκευση του σκόρδου είναι μεταξύ 13°C και 14°C, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής Cornell. Ωστόσο, καλό είναι να διατηρήσετε το σκόρδο σας σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη των 10°C και όχι υψηλότερη των 19°C, για να το διατηρήσετε φρέσκο για μεγάλο διάστημα.

Η αποθήκευση του σκόρδου σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να το κάνει να βγάλει βλαστούς, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να το αφυδατώσουν, με αποτέλεσμα να χάσει τη γεύση του. Το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής Cornell συνιστά επίσης να λαμβάνετε υπόψη τα επίπεδα υγρασίας όταν αποθηκεύετε σκόρδο και προτείνει να βρείτε ένα μέρος με υγρασία μεταξύ 45 και 50%.

Πόσο καιρό μπορεί να αποθηκευτεί ολόκληρο το σκόρδο
Το σκόρδο όταν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος, ανάλογα με την ποικιλία. Ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για περίπου έξι μήνες.

Πώς να αποθηκεύσετε το καθαρισμένο σκόρδο

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε έτοιμο, αποφλοιωμένο σκόρδο ή και σε μορφή ψιλοκομμένης πάστας σε βαζάκι. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε κι εσείς να αποθηκεύσετε το δικό σας σκόρδο στο ψυγείο!

Ολόκληρες σκελίδες σκόρδου

Είτε σας περίσσεψε σκόρδο από μια συνταγή είτε ετοιμάζετε γεύματα για όλη την εβδομάδα, οποιαδήποτε αποφλοιωμένη σκελίδα σκόρδου θα πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο και θα διαρκέσει έως και μια εβδομάδα. Η φλούδα λειτουργεί σαν προστατευτικό περίβλημα για κάθε σκελίδα, οπότε μόλις την αφαιρέσετε, το σκόρδο πρέπει να τοποθετηθεί σε αεροστεγές δοχείο. Αν δεν το χρησιμοποιήσετε πριν αλλοιωθεί, σκεφτείτε να το κάνετε τουρσί, το οποίο διατηρείται έως και 4 μήνες.

Ψιλοκομμένο Σκόρδο

Μόλις κοπεί μια σκελίδα σκόρδου, θα διαρκέσει για δύο έως 3 ημέρες. Το ψιλοκομμένο σκόρδο πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο και να διατηρείται στο ψυγείο. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του, χρησιμοποιήστε το αμέσως ή πετάξτε το.

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ψιλοκομμένου σκόρδου, μπορείτε να το διατηρήσετε σε λάδι και να το κρατήσετε στο ψυγείο έως και 7 ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με το USDA, η αποθήκευση ωμού σκόρδου σε λάδι συνδέεται με κίνδυνο αλλαντίασης.

Μπορείτε να καταψύξετε το σκόρδο;

Οι αποφλοιωμένες ολόκληρες σκελίδες μπορούν απλά να αποθηκευτούν σε μια σφραγισμένη σακούλα κατάλληλη για κατάψυξη, ενώ το ψιλοκομμένο σκόρδο ακολουθεί παρόμοια διαδικασία κατάψυξης με τα μυρωδικά, χρησιμοποιώντας παγοθήκες με νερό ή ελαιόλαδο.

Και οι δύο μέθοδοι θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το σκόρδο για 6 έως 12 μήνες, αν και ένα πλεονέκτημα του παγώματος ψιλοκομμένου σκόρδου σε λάδι είναι ότι μπορείτε απλά να ρίξετε τον κύβο στο τηγάνι σας για να μαγειρέψετε.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maksimou
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
«Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις...
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
apospaseiskpeiathy.jpg
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας μετά την ανακοίνωση για αποσπάσεις - Ενημέρωση του αιρετού Τ. Ρουμπή
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού
Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας εντεταλμένων διδασκόντων βάσει του άρθρου 173...
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού