σκορδαλια
Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν το σκόρδο, ιδιαίτερα στη σκορδαλιά όπου υπάρχει σε ποσότητα

Κι όμως, υπάρχει τρόπος για να απολαύσουμε μια αυθεντική σκορδαλιά, με όλη τη γεύση, χωρίς τις «παρενέργειες» του σκόρδου.

Το σκόρδο, εκτός από τη χαρακτηριστική μυρωδιά που ενοχλεί πολύ κόσμο, προκαλεί συχνά ενοχλήσεις στο στομάχι. Γι’ αυτό και πολλοί το αποφεύγουν, ιδιαίτερα στη σκορδαλιά όπου υπάρχει σε ποσότητα.

Όμως, το κόλπο για να έχουμε όλη τη γεύση του σκόρδου χωρίς τις ανεπιθύμητες είναι απλό, όπως γράφει το ieidiseis.gr. Αρκεί να ψήσουμε πρώτα το σκόρδο ολόκληρο. Με αυτό τον τρόπο χάνει τη δυσάρεστη οσμή του και γίνεται εύπεπτο.

Το σκόρδο μπορούμε να το ψήσουμε στον φούρνο ή, για ταχύτητα και οικονομία, στον φούρνο μικροκυμάτων.

Στον φούρνο

Παίρνουμε ένα κεφάλι σκόρδο και κόβουμε την κορυφή του για να αποκαλυφθούν το εσωτερικό των σκελίδων (φωτογραφία). Ξαναβάζουμε το κομμάτι που κόψαμε στη θέση του, σαν καπάκι, και τυλίγουμε το κεφάλι με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει για πολλά σκόρδα. Αυτά που δεν θα χρειαστούμε άμεσα τα φυλάμε σε βαζάκι με ελαιόλαδο για μελλοντική χρήση, όπως και το ελαιόλαδο.

Στον φούρνο μικροκυμάτων

Παίρνουμε ένα κεφάλι σκόρδο και κόβουμε την κορυφή του για να αποκαλυφθούν το εσωτερικό των σκελίδων. Ξαναβάζουμε το κομμάτι που κόψαμε στη θέση του, σαν καπάκι, και τοποθετούμε το κεφάλι του σκόρδου σε ένα μικρό μπολ κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτουμε 2-4 κουταλιές σούπας νερό και, αν θέλουμε, περιβρέχουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέση ένταση λειτουργίας.

Το ψημένο σκόρδο

Μόλις κρυώσει το σκόρδο, παίρνουμε μία μία τις σκελίδες και τις πιέζουμε. Η ψημένη σάρκα του έχει μορφή κρέμας και την χρησιμοποιούμε κανονικά για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά, όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσαμε το ωμό σκόρδο.

Το ψητό σκόρδο που θα μείνει και θα αποθηκευτεί σε βαζάκια με ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για όλα τα αλείμματα, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, μαγιονέζα, ενώ το αρωματισμένο ελαιόλαδο ταιριάζει ιδανικά σε σαλάτες ωμών και ψημένων λαχανικών.

Συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Υλικά

1 κεφάλι σκόρδο

2 φλιτζάνια καρύδια χοντροσπασμένα

1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό

1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λάιμ ή μικρό λεμόνι

1/4 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας ξίδι λευκό (ή χυμός λεμονιού)

2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένες σε νερό και καλά στυμμένες

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε το σκόρδο στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Τοποθετούμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός του νερού και χτυπάμε.

Δοκιμάζουμε, και διορθώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Αν θέλουμε η σκορδαλιά να είναι πιο ρευστή, προσθέτουμε νερό κ.λπ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

esoterikon_3.jpg
Νέες προσλήψεις σε Δήμους: 677 θέσεις εργασίας με έγκριση του ΥΠΕΣ
677 νέες προσλήψεις σε ΟΤΑ: Θέσεις εργασίας σε Δήμους με εγκρίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών – Έρχονται προκηρύξεις για συμβάσεις ΣΟΧ σε όλη τη χώρα
Νέες προσλήψεις σε Δήμους: 677 θέσεις εργασίας με έγκριση του ΥΠΕΣ
zesti (3)
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά
Αλλαγή σκηνικού με ενίσχυση των ανέμων και πτώση 6-7°C – Πότε έρχεται η «ανάσα» δροσιάς σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά