Ζακ Κωστόπουλος
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS
Τι έδειξε η ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού από το σημείο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Την ανάλυση του συγχρονισμένου βιντεοληπτικού υλικού από το σημείο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου παρουσίασε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ερευνήτρια της ομάδας Forensic Architecture.

Όπως φαίνεται, πολλά χτυπήματα, κάποια απευθείας στο κεφάλι, μέσα σε ελάχιστα λεπτά δέχτηκε ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος από τον κατηγορούμενο μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη.

Η ανάλυση του βίντεο

Σύμφωνα με την ανάλυση του συγχρονισμένου βιντεοληπτικού υλικού, που περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες κάμερες που μαγνητοσκόπησαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες μία πλήρη εικόνα του λιντσαρίσματος της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος μέσα σε 11 δευτερόλεπτα δέχτηκε 14 συνεχόμενες κλοτσιές. «Παρατηρούμε 14 κλοτσιές, δεν τον βρίσκουν όλες. Ο κύριος με το πουκάμισο, ο μεσίτης, ρίχνει την πρώτη κλοτσιά και βρίσκει το κεφάλι του Ζακ και φαίνονται και γυαλιά να σπάνε. Μια δεν τον βρίσκει, τον βρήκαν οι περισσότερες. Η τελευταία κλοτσιά φαίνεται σαν να πατάει το κεφάλι του Ζακ. Αυτό τον ξαπλώνει στο πεζοδρόμιο, εκείνη τη στιγμή μπαίνει στη μέση ένας αυτόπτης μάρτυρας και τον σταματάει» σημείωσε η ερευνήτρια. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα φαίνεται ο μεσίτης να εκσφενδονίζει κάτι και επί περίπου δυόμισι λεπτά ο Ζακ είναι στο πεζοδρόμιο όπου αιμορραγεί, αβοήθητος. Ενώ το αριστερό του χέρι φαίνεται άψυχο στην κάμερα, οι αστυνομικοί που φτάνουν στο σημείο -και επίσης καταγράφονται να κλοτσούν και να χτυπούν τον ακτιβιστή- δένουν τα χέρια του με πλαστικές χειροπέδες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Εύας Παπαδοπούλου στην efsyn.gr.

Το βιντεοσκοπημένο υλικό περιλαμβάνει βίντεο από κάμερες κινητών τηλεφώνων ή παραπλήσιων καταστημάτων που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο, αλλά δεν περιλαμβάνονται όλα στη δικογραφία, αφού οι αρμόδιες αρχές δεν συνέλεξαν επίσημα το υλικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. «Είδατε να λείπει κάτι εσκεμμένα;» ρώτησε ο εισαγγελέας της έδρας. «Αυτό που είδαμε είναι ότι υπάρχει μια απροθυμία να συλλεχθεί το υλικό που υπήρχε [...] από τις αρχές». Σημείωσε ότι η ερευνητική ομάδα κατέγραψε δώδεκα άτομα που βιντεοσκοπούσαν το περιστατικό «και αυτό το υλικό δεν έχει εισφερθεί» σημείωσε. Στο βίντεο είχε ταυτοποιηθεί και ο άντρας με το κίτρινο μπλουζάκι, ο οποίος φαίνεται να παρακολουθεί τα γεγονότα και να βρίσκεται δίπλα σε αστυνομικούς.

Αντιφάσεις από τον διασώστη

Αίσθηση προκάλεσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο οποίος παρείχε τις πρώτες βοήθειες στο θύμα και υπέπεσε σε αντιφάσεις όσον αφορά το αν ο Ζακ Κωστόπουλος είχε σημεία ζωής όταν τοποθετήθηκε στο φορείο για να μπει στο ασθενοφόρο. Έδωσε πολλές φορές την απάντηση «δεν θυμάμαι» σε ουσιαστικές ερωτήσεις σχετικά με την εικόνα των τραυμάτων και την κατάσταση της υγείας του Ζακ όταν επιχείρησε να περιδέσει τα τραύματα του, σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της έδρας («Τι λέτε; Κάθε μέρα σάς συμβαίνουν τέτοια περιστατικά;»).

«Είχε προηγηθεί η κατάθεση συνταξιούχου αστυνομικού, η οποία έχει διατελέσει αξιωματικός υπηρεσίας σε Α.Τ. του κέντρου της Αθήνας και παλαιότερα στην ΕΥΠ και ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό. Η περιγραφή της όταν τυχαία πέρασε από την οδό Γλάδστωνος ήταν αποκαλυπτική, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο: «Βλέπω έναν νεαρό που ήταν στο κάτω μέρος της προθήκης, της θρυμματισμένης προθήκης, ταραγμένος, πολύ ταραγμένος, και προσπαθούσε να βγει έξω. Ο κύριος που είχα δει, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν με πουκάμισο, κλότσαγε τη βιτρίνα και έβρισκε συνέχεια το κεφάλι του νεαρού. Εγώ άρχισα να φωνάζω, ούρλιαζα “Σταματήστε, θα τον σκοτώσετε! Τι είναι αυτά που κάνετε; Ερχεται η αστυνομία”.

Φωνάζω όλα αυτά και κάποια στιγμή σε μια κλοτσιά πολύ πιο δυνατή σπάει ένα κομμάτι γυαλί από τη βιτρίνα [...] βρίσκει και το παιδί στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα βάζει το χέρι του στον λαιμό, τρελαίνομαι, φωνάζω “Θεέ μου, καρατομήθηκε” και κλείνω τα μάτια μου. Ανοίγοντας τα μάτια μου βλέπω ότι είχε βγει, φοβήθηκα πάρα πολύ, έκλεισα τα μάτια και φώναζα μόνο και πλησιάζω να βοηθήσω. Οι κύριοι [σ.σ. οι κατηγορούμενοι] ήταν εξαγριωμένοι, φωνάζανε και τον βρίζανε».

Μάλιστα σημείωσε πως προσπάθειες να σταματήσει το λιντσάρισμα έκαναν και άλλοι περαστικοί που παρακολουθούσαν το περιστατικό, χωρίς όμως οι δύο κατηγορούμενοι να υπακούσουν στις εκκλήσεις τους να σταματήσουν. «Εκεί που ήταν κάτω το παιδί δεν κουνιόταν καθόλου, το χέρι του μόνιμα στον λαιμό, τα μάτια του ορθάνοιχτα, καρφωμένα στα δικά μου, τρεμόπαιζε το στόμα του, τα χείλη του, νομίζω ότι κάτι ήθελε να ψελλίσει, και λέω “δε θα μπορεί γιατί έπαθε κάποιο πρόβλημα σοβαρό από τα χτυπήματα».

Ποτέ δεν είδαν τον Ζακ να κρατάει μαχαίρι

Η μάρτυρας υπογράμμισε πως ποτέ δεν είδε τον Ζακ να κρατά μαχαίρι και πως σε καμία περίπτωση δεν θεωρήθηκε από τους γύρω του «επικίνδυνος»: «Ήταν ένας νεαρός ανήμπορος, τραυματισμένος, αν τον πλησιάζαμε θα τον πιάναμε, δεν κινδυνεύαμε από αυτόν».

Στο βήμα ανέβηκε και ένας δημόσιος υπάλληλος σε υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, που εδράζει στην οδό Γλάδστωνος, και περιέγραψε τα όσα είδε από το παράθυρο του έκτου ορόφου του γραφείου του. «Είδα δύο ανθρώπους να πετάνε πράγματα προς την τζαμαρία. Μπήκα μέσα και μετά έγιναν πιο έντονες οι φωνές» σημείωσε. «Μια γυναίκα φώναξε στον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη Σπ. Δημόπουλο να σταματήσει τα χτυπήματα, ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν αιμόφυρτος στο έδαφος».

Οι εξελίξεις στη δίκη μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο Justice for Zak/Zackie.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αττικό νοσοκομείο
Καθηγητές Ιατρικής ΕΚΠΑ για Καλλιάνο: Απόπειρα απαξίωσης του έργου μας στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
«Προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, μέσω σωρείας μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα από μέλος της Ελληνικής Βουλής»
Καθηγητές Ιατρικής ΕΚΠΑ για Καλλιάνο: Απόπειρα απαξίωσης του έργου μας στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»