sepolia-astinomia
Δίκες - "φωτιά" το 2024

Πολλές θα είναι οι δικαστικές υποθέσεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για το 2024, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της Εύας Παπαδοπούλου στην efsyn.gr, ανάμεσα σε αυτές, το εφετείο του Δημήτρη Λιγνάδη, η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η δίκη που αφορά στην «Κιβωτό» και στον πατέρα Αντώνιο, η δίκη για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη κλπ

Οκτώ δίκες που θα μας απασχολήσουν το 2024 | ΕΦΣΥΝ

Ωστόσο κάποιες έχουν και ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Είκοσι έξι στο εδώλιο για την υπόθεση του Κολωνού

βιασμός

Το ποδαρικό στις δικαστικές αίθουσες θα γίνει με την ερεβώδη υπόθεση μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τεράστια κύματα αλληλεγγύης προς το ανήλικο παιδί και την οικογένειά του.

Στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό. Είκοσι έξι κατηγορούμενοι, δεκάδες συνήγοροι, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι θα βρεθούν σε μεγάλη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών για να διεξαχθεί μία από τις πιο δυσώδεις υποθέσεις των τελευταίων ετών με επίκεντρο την εκμετάλλευση του 12χρονου κοριτσιού που διαβιούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο Ηλίας Μίχος, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη, αλλά και η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού, η οποία αντιμετωπίζει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της από την πρώτη στιγμή επιμένει πως είναι αθώα.

Το ερώτημα είναι αν ο Ηλ. Μίχος θα εμμείνει στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, ισχυριζόμενος ότι είχε συνάψει «ερωτική σχέση» με την ανήλικη, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει την κατηγορία της μαστροπείας στη μητέρα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν η μητέρα πήγε στη ΓΑΔΑ και κατήγγειλε τον Ηλ. Μίχο ως βιαστή της κόρης της. Εκτοτε το παιδί πραγματοποίησε τουλάχιστον 7 πολύωρες καταθέσεις, περιγράφοντας την κακοποίησή του που διήρκεσε περίπου 4 μήνες του 2022. Τα περιστατικά είναι τόσο πολλά που η δικογραφία σήμερα έχει «σπάσει» στα δύο: ακόμη 12 κατηγορούμενοι περιλαμβάνονται σε δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και αναμένεται να δικαστούν ξεχωριστά εντός του 2024.

Η οικογένεια Καττή ξανά στο εδώλιο

πολυτεχνειο

Οι Ορέστης Καττής, Λυδία Καττή, Νικόλας Καβακλής και Μάκης Λιβάνης βρίσκονται σε δικαστική ομηρία από το 2020, όταν τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος με κατηγορίες κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου κ.ά. Το περιστατικό σημειώθηκε στα Σεπόλια στις 17 Νοεμβρίου 2020, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών και τη μεταφορά του Δημήτρη Καττή, του πατέρα της οικογένειας, στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο.

Μόλις μία δικάσιμος είχε απομείνει τον Μάιο του 2022 για την απόφαση του αρχικού δικαστηρίου, όμως την τελευταία μέρα παύτηκε η πρόεδρος της έδρας από τα καθήκοντά της με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, χωρίς να της επιτραπεί να ολοκληρώσει την υπόθεση. Στην αρχική δίκη το κατηγορητήριο είχε καταρρεύσει: οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι αντιφάσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας και το οπτικοακουστικό υλικό «έδειχναν» πως το δικαστήριο θα απάλλασσε τους κατηγορούμενους.

Τέσσερα χρόνια μετά οι 4 συλληφθέντες περιμένουν ακόμα δικαίωση και η εξ αναβολής δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τελικά στις 4 Απριλίου 2024.

Το λιντσάρισμα του Ζακ

zak

Με τους κατηγορούμενους της πρώτης δίκης να είναι ή αθώοι ή εκτός φυλακής, θα ξεκινήσει επίσημα στις 12 Ιανουαρίου το Εφετείο για το φονικό λιντσάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος. Η δευτεροβάθμια δίκη ουσιαστικά ξεκίνησε λίγο πριν την εκπνοή του 2023, παρά την αποχή των δικηγόρων, και οι ένορκοι που θα κρίνουν, μαζί με τους τακτικούς δικαστές, την τύχη των δύο κατηγορουμένων έχουν ήδη οριστεί. Ο κατηγορούμενος μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς ήταν ο μόνος που καθόταν στη θέση του κατηγορούμενου και πρόλαβε να δηλώσει «κατηγορηματικά αθώος» ενώπιον των δικαστών.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωώσει κατά πλειοψηφία (4-3) τους τέσσερις αστυνομικούς και καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη τόσο τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο όσο και τον Αθ. Χορταριά, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών. Ο πρώτος εκτίει την ποινή του κατ’ οίκον με βραχιολάκι, ενώ ο δεύτερος αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταδίκη του επειδή του χορηγήθηκε αναστολή. H απόφαση προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η οικογένεια του Ζακ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επαναφέρει το αίτημα για δικαιοσύνη και να αναδεικνύει τα ζητήματα της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας, έχοντας προσφύγει και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας