Μοναξιά
Οι «ξεχασμένες» αναμνήσεις υπάρχουν ακόμα στον εγκέφαλο

Έχεις διαβάσει πολλές έρευνες για τον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη, όπως και για πώς ή γιατί ο εγκέφαλος ξεχνάει κάποια πράγματα. Τώρα, σε αυτή τη λίστα ερευνών έρχεται να προστεθεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cell Reports και αποδεικνύει ότι το να ξεχνάς κάποια πράγματα, είναι στην πραγματικότητα ένα ενεργό μέρος της διατήρησης της μνήμης.

Και σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ η λήθη θεωρείται συνήθως έλλειμμα της λειτουργίας της μνήμης, λόγω της συσχέτισής της με παθολογικές καταστάσεις, μια εναλλακτική αναδυόμενη προοπτική θεωρεί πως η λήθη είναι μια προσαρμοστική λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί να συμβάλει στη μάθηση και την ενημέρωση της μνήμης. Ωστόσο, υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει να δώσεις βάση.

Ναι, οι «ξεχασμένες» αναμνήσεις υπάρχουν ακόμα στον εγκέφαλο. Τα πράγματα λειτουργούν ως εξής: Αυτές οι αναμνήσεις δεν διαγράφονται από τη μνήμη, απλώς «υποβιβάζονται» σε μια κατάσταση αδράνειας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που διεξήγαγαν την έρευνα, ορισμένες ανεπιθύμητες αναμνήσεις είναι ασυνήθιστα ισχυρές γιατί σε αυτές εμπλέκονται περισσότερα μέρη του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργούν τα «ψυχαγωγικά ναρκωτικά»

Για να φτάσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα επέλεξε να επικεντρωθεί στην εμπειρία από τα «ψυχαγωγικά ναρκωτικά», όπως κοκαΐνη. «Μια θεμελιώδης λειτουργία του εγκεφάλου είναι η εσωτερική αναπαράσταση πληροφοριών που σχετίζονται με την εμπειρία ζωής στο περιβάλλον μας. Αυτή η αρχή συνήθως διασφαλίζει ότι αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο οργανισμός επηρεάζεται από κάποιες ουσίες, όπως για παράδειγμα η κοκαΐνη, αυτός ο φυσικός μηχανισμός παραβιάζεται και μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλες ενέργειες και τελικά σε εθισμό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Τσάρλι Κλαρκ Ουίλιαμς.

Οι ερευνητές, παρακολουθώντας πληθυσμούς νευρικών κυττάρων, παρατήρησαν ότι η αυξημένη δραστηριότητα ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου προέβλεπε την ύπαρξη ισχυρών και διαρκών αναμνήσεων. Η μείωση αυτής της αυξημένης δραστηριότητας, επέτρεπε την επιστροφή μιας πιο κατάλληλης συμπεριφοράς. Οι ασυνήθιστα ισχυρές αναμνήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αφιλτράριστη επεξεργασία πληροφοριών, που μπορούν να οδηγήσουν σε ακατάλληλες ενέργειες παρατηρούνται σε ένα ευρύ φάσμα εγκεφαλικών καταστάσεων, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά ή οι διαταραχές μετατραυματικού στρες.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν μια νέα οπτική στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργούνται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο, το οποίο και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον εντοπισμό νέων στόχων για μελλοντικές θεραπείες.

Πηγή: jenny

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgiadis
Γεωργιάδης: Ευθεία επίθεση σε υγειονομικούς που τον αποδοκίμαζαν - «Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα»
Προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης κατά των υγειονομικών – Τους αποκάλεσε «κάφρους»
Γεωργιάδης: Ευθεία επίθεση σε υγειονομικούς που τον αποδοκίμαζαν - «Είστε ανθρωπάκια, ασήμαντα»
ktel-patra
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Αποζημίωση των ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Αποζημίωση στα ΚΤΕΛ για μειωμένο κόμιστρο σε ΑμεΑ και πολύτεκνους
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες
«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες