πονοκεφαλος
Πολλές αιτίες των κεραυνοβόλων πονοκεφάλων είναι απειλητικές για τη ζωή εάν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Ο κεραυνοβόλος πονοκέφαλος είναι ένας σοβαρός πονοκέφαλος που ξεκινά ξαφνικά. Δεν αυξάνεται σταδιακά σε ένταση. Αντίθετα, είναι ένας έντονος και πολύ επώδυνος πονοκέφαλος αμέσως μόλις ξεκινήσει.

Μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης που ενδέχεται να απειλεί την ζωή κάποιου. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν νομίζετε ότι έχετε κεραυνοβόλο πονοκέφαλο.
Δεν αποκλείεται η αιτία να μην είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο ένας γιατρός θα πρέπει να ελέγξει τον ασθενή για να αποκαλύψει τι προκαλεί τον κεραυνοβόλο πονοκέφαλο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός κεραυνοβόλου πονοκεφάλου είναι παρόμοια ανεξάρτητα από το τι τον προκαλεί. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-έντονο πονοκέφαλο που ξεκινά χωρίς αιτία
-έμετο και ναυτία
-λιποθυμία
-την αίσθηση ότι είναι ο χειρότερος πονοκέφαλος που είχατε ποτέ
-πόνο που τον νιώθετε σε οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού
-πόνο στο κεφάλι και τον λαιμό

Μπορεί να ενεργοποιηθεί από ορισμένες ενέργειες ή να μην έχει κάποια αιτία που τον πυροδότησε.

Ένας κεραυνοβόλος πονοκέφαλος θα φτάσει συνήθως στο χειρότερο σημείο του μεταξύ 30 και 60 δευτερολέπτων. Πολλές φορές, θα αρχίσει να εξαφανίζεται μετά από περίπου μία ώρα από όταν κορυφώθηκε ο πόνος. Μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει για μια εβδομάδα ή περισσότερο.

πονοκεφαλος

Κεραυνοβόλος πονοκέφαλος μετά από ερωτική συνεύρεση

Ο κεραυνοβόλος πονοκέφαλος μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ή μετά την ερωτική συνεύρεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός οργασμού και κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Η αυξημένη διέγερση μπορεί επίσης να προκαλέσει συστολή των μυών του κεφαλιού και του λαιμού, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβαίνει πολύ ξαφνικά και χαρακτηρίζεται από έναν έντονο, δυνατό πονοκέφαλο λίγο πριν ή ταυτόχρονα με τον οργασμό. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε έναν πόνο στο κεφάλι ή το λαιμό σας, ο οποίος αυξάνεται σε ένταση καθώς αυξάνεται ο ερωτικός ενθουσιασμός.

Αυτός ο τύπος κεραυνοβόλου πονοκεφάλου μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως πολύ σοβαρό και μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 1 λεπτό έως 72 ώρες. Αν και αυτού του είδους οι πονοκέφαλοι μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ορισμένα άτομα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ανάμεσα τους οι άνδρες και οι άνθρωποι με ιστορικό ημικρανίας.

Αιτίες και ερεθίσματα

Ένας κεραυνοβόλος πονοκέφαλος είναι συνήθως ένα σύμπτωμα μιας υπαραχνοειδούς αιμορραγίας ή αιμορραγίας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Η πιο κοινή αιτία αυτού του τύπου αιμορραγίας είναι η ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

Άλλες σοβαρές και πιθανώς απειλητικές για τη ζωή αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

-ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο που έχει σχιστεί, φράξει ή υποστεί ρήξη
-αιμορραγικό εγκεφαλικό
-ισχαιμικό εγκεφαλικό
-ήπιο έως μέτριο τραυματισμό στο κεφάλι
-σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS)
-αγγειίτιδα ή φλεγμονή ενός αιμοφόρου αγγείου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην βρεθεί μια φυσική αιτία για τον κεραυνοβόλο πονοκέφαλο. Γενικά οι κεραυνοβόλοι πονοκέφαλοι θεωρείται ότι προκαλούνται από ιδιοπαθή καλοήθη υποτροπιάζουσα διαταραχή κεφαλαλγίας.

Η διαταραχή μπορεί να διαγνωστεί μόνο αφού έχετε εξεταστεί και έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες πιθανές αιτίες. Αν και μπορεί να μην υπάρχει αιτία για αυτόν τον τύπο πονοκεφάλου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι κοινά ερεθίσματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

-σεξουαλική δραστηριότητα
-σωματική δραστηριότητα
-μια κίνηση του εντέρου που σας προκαλεί καταπόνηση
-τραυματισμός

Κεραυνοβόλος πονοκέφαλος και ημικρανία

Οι περισσότεροι κεραυνοβόλοι πονοκέφαλοι δεν είναι ίδιοι με τα επεισόδια ημικρανίας. Ωστόσο, είναι σύνηθες για όσους εμφανίζουν κεραυνοβόλους πονοκεφάλους να έχουν περιστατικά ημικρανίας στο παρελθόν.

Μόνο οι εξετάσεις που εκτελούνται από έναν επαγγελματία ιατρό μπορούν να καθορίσουν τον τύπο πονοκεφάλου που έχει κάποιος. Εάν οι εξετάσεις αποκαλύψουν ότι ο κεραυνοβόλος πονοκέφαλος δεν απειλεί την ζωή τότε μπορεί να είναι μια διαταραχή που θεωρείται τύπος ημικρανίας.

Επιπλοκές και συναφείς καταστάσεις

Πολλές αιτίες των κεραυνοβόλων πονοκεφάλων είναι απειλητικές για τη ζωή εάν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Οι καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με κεραυνοβόλους πονοκεφάλους περιλαμβάνουν:

εγκεφαλικά επεισόδια
ημικρανία
τραύμα στο κεφάλι
υψηλή αρτηριακή πίεση

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως όταν αντιμετωπίσετε για πρώτη φορά έναν σοβαρό και ξαφνικό πονοκέφαλο οποιουδήποτε είδους. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου μπορεί να είναι σημάδι ή σύμπτωμα μιας απειλητικής κατάστασης.

Ορισμένες αιτίες κεραυνοβόλου πονοκεφάλου μπορεί να μην είναι απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, μόνο ένας γιατρός μπορεί να προσδιορίσει τι προκαλεί τον πονοκέφαλό.

Εάν αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως όταν αισθανθείτε κεραυνοβόλο πονοκέφαλο, η αιτία μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, η καθυστέρηση της ιατρικής θεραπείας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά επεισόδια ημικρανίας, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν έχετε έναν ξαφνικό και σοβαρό πονοκέφαλο που είναι χειρότερος από οποιοδήποτε άλλο επεισόδιο ημικρανίας στο παρελθόν.

Πηγή: FOXreport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aristoteleio panepistimio thessalonikis
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
Συνάντηση του Πρύτανη με τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki: Παρουσίαση του νέου πρότζεκτ με το οποίο η ομάδα θέτει υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
σχολεία
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»
Τι αναφέρει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων για το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της πόλης
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»