Κοριοί
«Ο κοριός θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία»

Εύλογη ανησυχία επικρατεί από το πρωί της Τετάρτης στη χώρα μετά από την καταγγελία του προέδρου Εργαζομένων Επισιτισμού πως πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική έκλεισε εξαιτίας κοριών.

 

Οι κοριοί έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου μήλου, γεγονός που τους καθιστά αρκετά μικρούς και δυσδιάκριτους. Είναι γνωστοί για τον κοκκινωπό-καφέ χρωματισμό τους και δεν έχουν φτερά. Αυτά τα νυκτόβια πλάσματα κρύβονται στις ρωγμές και τις σχισμές διαφόρων αντικειμένων γύρω από ένα κρεβάτι, όπως ελατήρια, ακόμη και αποσκευές. Τη νύχτα, βγαίνουν για να τραφούν από τον αγαπημένο τους ξενιστή: τον άνθρωπο.

Η πιθανότητα να συναντήσετε κοριούς είναι μεγαλύτερη σε μέρη όπου οι παροδικοί πληθυσμοί έρχονται και φεύγουν συχνά, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή καταφύγια αστέγων. Οι κοριοί μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε ρούχα, αποσκευές ή άλλα αντικείμενα, να μπουν στα σπίτια και να προκαλέσουν μολύνσεις.

Έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στη Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου γιατί εντοπίστηκαν κοριοί.

Στο ξενοδοχείο επικράτησε πανικός, άμεσα μεταφέρθηκαν οι πελάτες σε άλλα δωμάτια, η εν λόγω πτέρυγα απολυμάνθηκε και πλέον βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν εξάπλωση τους.

Πρόκειται για την έλευση κοριών σε ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη γεγονός απότοκο της φιλοξενίας Γάλλων τουριστών όπου το φαινόμενο είχε παρουσιάσει άνθιση τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα το πρόβλημα μετανάστευσε στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία σε μικρότερο μέγεθος.

«Μπορεί ο κοριός να προκαλεί το έντομο εξάνθημα αλλά από την άλλη δεν μεταδίδουν λοιμώξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η αν. καθηγήτρια δερματολογίας, Ζωή Απαλλά.

Την ίδια στιγμή, τα φάρμακα για τα τσιμπήματα τείνουν προς εξάντληση τόσο στη Γαλλία όσο και την Βρετανία, με τους τουρίστες να φεύγουν από την πόλη του φωτός άρον – άρον.

«Κοριός μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία»

Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

«Δεν δημιουργεί καμία άλλη επιπλοκή»

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο Live News και το MEGA, εξήγησε πως οι κοριοί ταλαιπωρούν την Γαλλία εδώ και επτά μήνες και ήταν λογικό πως θα έρχονταν κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.

«Μπορεί να κάνει εξάνθημα αλλά δεν δημιουργείται καμία άλλη επιπλοκή. Εάν κάποιος έχει αλλεργία και δημιουργηθεί μεγάλο εξάνθημα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς. Ήδη τα ξενοδοχεία έχουν λάβει τα μέτρα τους. Οι κοριός δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα».

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και οι κοριοί έφτασαν και στην Ελλάδα, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, τονίζοντας πως τα περιστατικά κοριών στα ξενοδοχεία δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ επισημαίνουν πως μόλις αντιληφθούμε το τσίμπημα θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία την προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
IEEE: Η μεγαλύτερη τεχνολογική επαγγελματική κοινότητα στον κόσμο
ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία την προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων