Τράπεζα της Ελλάδος
Nick Paleologos / SOOC
Αφού κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο στο 4,5%, τα επιτόκια του ευρώ θα πραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε διαφορετικές στιγμές την τελευταία διετία της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων οι αγορές «διαφώνησαν» με τις κεντρικές τράπεζες και μάλιστα προεξόφλησαν, σε αντίθεση με τις ρητές διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων τελειώνει και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Διαψεύστηκαν όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αγορών και κεντρικών τραπεζιτών φαίνεται ωστόσο για πρώτη φορά να συγκλίνουν σχετικά: ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, βαίνει σύντομα προς την κορύφωσή του.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδωσαν το έναυσμα για νέα χρηματιστηριακή άνοδο, αφού οι εκτιμήσεις για κλείσιμο του κύκλου ανόδου των επιτοκίων ενισχύθηκαν. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δύο σημαντικούς λόγους να επιμένουν. Ο ένας είναι εν πολλοίς γνωστός, ο άλλος όμως είναι αθέατος.

Χρηματοδοτικές ανάγκες

Αυτή η αθέατη πλευρά σχετίζεται με τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων χρόνων για την «πράσινη» μετάβαση. Πρόκειται για πρότζεκτ που θα απαιτήσει μεγάλο ύψος κεφαλαίων. Και αν στις ΗΠΑ ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από το κρατικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, στην Ευρώπη το γερμανικό «στοπ» έχει… απαγορεύσει κάτι τέτοιο. Από πού και με τι όρους και κόστος θα εξευρεθούν τέτοια κεφάλαια; Η πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών λογοδοτεί -πέραν όλων των άλλων- και σε αυτή την ανάγκη. Και εδώ, το ζήτημα των πληθωριστικών προσδοκιών είναι καθοριστικής σημασίας. Αν δεν «τσακιστούν», τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν μπορούν να κρατηθούν χαμηλά. Και αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί στο 2%, δεν θα υπάρχει χαμηλό κόστος δανεισμού και ταυτόχρονα θετικό πραγματικό επιτόκιο. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια ευνοούν τον δανεισμό και όχι την αποταμίευση.

Επομένως, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορούν να «παίξουν» με τον πληθωρισμό. Η δεκαετία του ’80 δίδαξε στους κεντρικούς τραπεζίτες ότι ο πρόωρος ενθουσιασμός πως ο πληθωρισμός πατάχθηκε και η πρόωρη απόσυρση των μέτρων οδηγούν σε νέο πληθωριστικό κύμα – τρία τον αριθμό καταγράφηκαν στο ιστορικά προηγούμενο μεγάλο πληθωριστικό κύμα.

Οσο λοιπόν η ανεργία παραμένει χαμηλά και τα χρηματιστήρια κηρύσσουν νέες εφόδους, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να διαψεύδουν την αισιοδοξία των αγορών.

Ανέφικτος στόχος το 2%

Σε όλα αυτά, ένα νέο στοιχείο έχει πρόσφατα προστεθεί: ότι ίσως δομικοί λόγοι να πιέζουν τον πληθωρισμό προς τα πάνω και άρα ο στόχος των κεντρικών τραπεζών για μείωσή του στο 2% να μην είναι εφικτός – ή να απαιτεί βαθιά ύφεση και χρηματοπιστωτική «εκατόμβη». Ιδιαίτερα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο στρατηγικός παράγοντας της κλιματικής κρίσης «εγγυάται» διαρκείς αναταράξεις στον τομέα της προσφοράς (καλλιεργήσιμες εκτάσεις και απόδοση των καλλιεργειών). Η «αποπαγκοσμιοποίηση», επίσης, που βαθαίνει εξαιτίας των γεωπολιτικών συγκρούσεων, επιδρά στις τιμές ενδιάμεσων προϊόντων. Τέλος, η μαζική μετατόπιση των επενδύσεων προς την «πράσινη» ενέργεια ασκεί μόνιμες πληθωριστικές πιέσεις σε κατηγορίες σπάνιων μετάλλων και ενδιάμεσων αγαθών που αφορούν τις σχετικές τεχνολογίες.

Αν ληφθούν υπόψη όλα αυτά, η πάγια ατάκα των κεντρικών τραπεζιτών «έχουμε δρόμο ακόμη» ηχεί πολύ πειστική – το θέμα είναι πόσες οικονομικές και κοινωνικές «καταστροφές» θα συσσωρεύσει.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλανήτης Γη
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία κανένα πολιτικό σύστημα, ούτε καμία κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σταθερές...
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
Τι προβλέπει το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους» για τα παιδιά...
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης