mayas
Η αφθονία των οστών ζώων καθώς και η παρουσία ανθρώπινων οστών οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το κανό χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια σε μια τελετουργία μετάβασης στον άλλο κόσμο και τοποθετήθηκε σκόπιμα μέσα στο σπήλαιο

Ξύλινο κανό που περιβάλλεται από οστά ανθρώπων και ζώων ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη των Μάγια, Chichén Itza, στο Μεξικό, ανέφερε το Live Science την Τρίτη.

Το σκάφος και τα οστά ανακαλύφθηκαν ήδη από το 2021 από μια ομάδα δυτών, σε μια υποβρύχια σπηλιά που βρίσκεται 4,6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνολικά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 38 οστά, μεταξύ των οποίων ένα ανθρώπινο μετατάρσιο, που πιθανότατα ανήκε σε γυναίκα, αλλά και οστά αρμαντίλλο, σκύλου, γαλοπούλας και αετού, σύμφωνα με το Live Science.

Η αφθονία των οστών ζώων καθώς και η παρουσία ανθρώπινων οστών οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το κανό χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια σε μια τελετουργία μετάβασης στον άλλο κόσμο και τοποθετήθηκε σκόπιμα μέσα στο σπήλαιο.

Οι Μάγια πίστευαν ότι οι σπηλιές και οι καταβόθρες ήταν πύλες προς τον κάτω κόσμο και χρησιμοποιούσαν το αρμαντίλλο ως «άβαταρ» για τον θεό L, μία θεότητα του κάτω κόσμου με μορφή τζάγκουαρ, που απεικονίζεται να φορά κάπα που μοιάζει με το κέλυφος ενός αρμαντίλλο.

«Υπάρχουν γνωστές αναπαραστάσεις στην κεραμική των Μάγια στις οποίες το αρμαντίλλο εμφανίζεται ως κάθισμα στο οποίο οι θεοί ακουμπούν τα πόδια τους», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μπιάρ (Alexandra Biar), αρχαιολόγο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). «Αυτό σχετίζεται άμεσα με τα αρχαιολογικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο», όπου το αρμαντίλλο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια ένδειξη της θεότητας.

Επιπλέον, τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του σκάφους υποστηρίζουν την ιδέα ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ναυσιπλοΐα, καθώς κατασκευάστηκε πιθανότατα απευθείας για τελετουργικούς σκοπούς. Η ανάλυση του ξύλου με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Πηγή: ert.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-1024x585.jpg
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
Πανελλαδικές: Μέχρι πότε οι εξετάσεις και τα παρελκόμενά τους θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Γιατί ψάχνουμε τις...
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»