Thumbnail
250 δισ. δολάρια καταθέσεων μετακινήθηκαν μόνο τις τελευταίες τρεις βδομάδες από τις μη συστημικές τράπεζες στα private equities

«Σε επίπεδο συστήματος, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη είναι υγιής και ανθεκτικός. Αλλά οι μη τράπεζες αυξάνονται ως μερίδιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη και ανέλαβαν πολλούς κινδύνους σε περιόδους πολύ χαμηλών επιτοκίων», απάντησε σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Δεν είναι ο μόνος. Όπως αναφέρει η efsyn.gr, με ρεπορτάζ του Πάνου Κοσμά, την ίδια ανησυχία μοιράζονται οι ανά τον κόσμο νομισματικές αρχές (ιδιαίτερα στα αναπτυγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα της Δύσης), διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές.

Η «σκιά» αυτή απλώνεται στις καταθέσεις, στη χρηματοδότηση επενδύσεων, στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, στα νομίσματα και τα μεγέθη της προκαλούν ίλιγγο. Απλώνεται και στη μικρή Ελλάδα, όπου πρωταγωνιστές της «σκιώδους» τραπεζικής είναι κυρίως πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη των συστημικών τραπεζών.

Η εμπειρία κάθε μορφής χρηματοπιστωτικής αναταραχής διδάσκει ότι οι μορφές εκδήλωσης και οι πρωταγωνιστές αλλάζουν, αλλά η αιτία είναι πάντα μα αθέτηση υποχρέωσης που δεν έχει μεμονωμένο αλλά συστημικό χαρακτήρα. Οσο για τον μηχανισμό μετάδοσης, αυτός σχετίζεται με τη μόχλευση, δηλαδή με αποτυχημένες επενδύσεις που βασίστηκαν σε μόχλευση που παρείχε το τραπεζικό σύστημα. Εδώ εντοπίζεται ο δεσμός ανάμεσα στο «επίσημο» και το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα.

Πρωταγωνιστές του «σκιώδους» τραπεζικού συστήματος είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equities) και δευτερευόντως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals). Τα private equities συγκεντρώνουν κεφάλαια για να επενδύσουν σε ιδιωτικές (με την έννοια ότι δεν υπόκεινται στον έλεγχο και στην εποπτεία οργανωμένης αγοράς) εταιρείες, με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν την κερδοφορία ή και θα πετύχουν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, ώστε να εξασφαλίσουν αυξημένες αποδόσεις.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν τα private equities προέρχονται από δανεισμό ή καταθέσεις που διαρρέουν από τον επίσημο τραπεζικό τομέα. Τα venture capitals στηρίζονται σε ίδια κεφάλαια. Ρισκάρουν υψηλές αποδόσεις επενδύοντας σε πολλές διαφορετικές εταιρείες ταυτόχρονα, με τη λογική ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες μέσα σε αυτές να ανακαλύψουν το «αστέρι» που θα «απογειωθεί» και θα τους αποφέρει πολλά κέρδη. Με παρόμοιο τρόπο δραστηριοποιούνται και πολλά hedge funds.

Οι επενδύσεις τους συνήθως μοχλεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα του μη συστημικού τμήματός του. Τέτοιο ήταν το παράδειγμα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, η οποία χρηματοδοτούσε όχι μόνο απευθείας νεοφυείς επιχειρήσεις κυρίως του τεχνολογικού τομέα, αλλά επίσης και private equities και venture capitals που επένδυαν σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Ο τομέας αυτής της σκιώδους τραπεζικής αναπτύχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο των πολύ χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, και τώρα με τα υψηλά επιτόκια μετατρέπεται σε συστημικό κίνδυνο: σε περίοδο υψηλών επιτοκίων οι επενδύσεις (που μεταξύ άλλων στηρίζονται σε δάνεια και είναι μοχλευμένες) κινδυνεύουν με κατάρρευση, επομένως απειλούνται η ενεργοποίηση του μηχανισμού μετάδοσης και η πρόκληση συστημικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας εξακολουθεί να ενισχύεται: τις τρεις τελευταίες βδομάδες ύστερα από την κατάρρευση της Silicon Valley, έχουν αποσυρθεί 500 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων από τις μεσαίου βεληνεκούς αμερικανικές τράπεζες. Τα μισά από αυτά έχουν πάει στις μεγαλύτερες, ισχυρότερες τράπεζες και τα μισά σε αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος. Οι καταθέτες (κυρίως πλούσιοι ιδιώτες και μικρές εταιρείες) στρέφονται είτε προς πιο ασφαλείς καταθετικούς προορισμούς είτε στα private equities που προσφέρουν καλύτερο καταθετικό επιτόκιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά
Τι λέει σήμερα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά
ekpaideysi_apostasi_online.jpg
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Τα διαδικτυακά μαθήματα απευθύνονται σε οποιονδήποτε, χωρίς να προαπαιτούνται γνώσεις Πληροφορικής ή άλλες προϋποθέσεις συμμετοχής.
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας