πιστωτική χρεωστική κάρτα
Τι προβλέπεται για απάτη μέσω καρτών ή κλοπή

Αποζημιώσεις θα δίνονται από τις τράπεζες σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προστατεύει του καταναλωτές

Σύμφωνα με την εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί από την Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, η εν λόγω ρύθμιση,για τον περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή, εφόσον είναι καταναλωτής, είναι απολύτως συμβατή με την Οδηγία 2015/2366/ΕΕ.

Η νέα διάταξη που αφορά στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου με τίτλο "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης", προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα  θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις και όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Παραδείγματος χάριν, αν κάποιος χάσει την κάρτα του και αυτός που θα την έχει κάνει αγορές 200 ευρώ, η τράπεζα θα αποζημιώσει 150 ευρώ εκείνον που την έχει απωλέσει. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να έχει γίνει δήλωση απώλειας.

Παράλληλα, για υποκλοπή κωδικών του e-banking -μια απάτη που είναι της… μόδας τελευταία και γνωστή ως «Phishing»- η νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα προβλέπει πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα. Με άλλα λόγια, μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα. Οφείλει δηλαδή η τράπεζα να είναι προσεκτική αν δει έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ σε έναν πελάτη ο οποίος δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες κινήσεις.

Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε αύξηση των ασφαλιστικών δικλίδων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνι Γεωργιάδη, εκφράζει τον σκεπτικισμό της για την διάταξη, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko.jpg
Καταδίωξη μέρα μεσημέρι στον Νέο Κόσμο - Επιχείρησε να διαφύγει ενώ είχε μαζί του τον 10χρονο γιο του
Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και λίγο παρακάτω στην οδό Στρόμερ το όχημα του 43χρονου ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε σταθμευμένο όχημα
Καταδίωξη μέρα μεσημέρι στον Νέο Κόσμο - Επιχείρησε να διαφύγει ενώ είχε μαζί του τον 10χρονο γιο του