paulakis
Ο γιατρός-ερευνητής τονίζει ότι «η αμορφωσιά και η δεισιδαιμονία βασιλεύουν και θα απειλούν από εδώ και πέρα να σαμποτάρουν τα θεμέλια της κοινωνίας»

Ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook μιλά για την πανδημία, με τον ίδιο να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο κορονοϊός είναι εδώ και ακόμα προκαλεί θανάτους και βαριά ασθένεια».

Ο επιστήμονας σημειώνει ότι έχει δεχθεί «bullying στα διάφορα κοινωνικά μέσα γιατί δεν δέχομαι να αναθεωρήσω αλήθειες για την πανδημία που έπρεπε να είναι αυταπόδεικτες πιά!».

Παράλληλα αναφέρει ότι «ένα κομμάτι το πληθυσμού είναι έτοιμο να πιστέψει πρωτάκουστα και εντελώς προφανή ψέματα».

Ο ίδιος παραθέτει μερικά από τα όσα έχει δηλώσει αυτά τα χρόνια για τoν ιο και την μετάδοσή του, ενώ σημειώνεται ότι «έχω χάσει κι εγώ μερικές φορές την υπομονή μου και με μεγαλόσχημους άσχετους ημιμαθείς που δεν ξέρουν αλλά μιλάνε, καθώς και αυτούς που υποστηρίζουν μια πολιτική ατζέντα άσχετα με το κόστος που συνήθως το βρίσκουμε μπροστά μας και το πληρώνουμε όλοι.».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη 

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζω αρκετό bullying στα διάφορα κοινωνικά μέσα γιατί δεν δέχομαι να αναθεωρήσω αλήθειες για την πανδημία που έπρεπε να είναι αυταπόδεικτες πιά!

Πολύ πιο ανησυχητικό από το δικό μου ξεβόλεμα είναι ότι σε μέρη της Αμερικής όπως η Φλόριντα, η πολιτική ηγεσία ξαναγυρίζει ολοταχώς στον Μεσαίωνα, ασπαζόμενη τις πιο αντι-επιστημονικές θεωρίες και αναζητώντας μάγους και μάγισσες για να κάψει.

Η αμορφωσιά και η δεισιδαιμονία βασιλεύουν και θα απειλούν από εδώ και πέρα να σαμποτάρουν τα θεμέλια της κοινωνίας και να ανακόψουν τους αιώνες πολιτισμού και προόδου, που παραμένει κυρίως τεχνολογική. Ένα κομμάτι το πληθυσμού είναι έτοιμο να πιστέψει πρωτάκουστα και εντελώς προφανή ψέματα.

Θέλω να δώσω ορισμένα προσωπικά παραδείγματα από τα τρία χρόνια της πανδημίας που για μένα δείχνουν ότι η επιστήμη μπορεί να κάνει προβλέψεις και να επεξεργάζεται γρήγορες λύσεις. Ακόμα και για καινούργια φαινόμενα, όπως η επιδημία από άγνωστο ιό που μας προέκυψε ξαφνικά από το πουθενά.

Η επιστημονική μέθοδος είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε και υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το πως το εφαρμόζουμε σωστά. Αν το κάνουμε συνήθως είμαστε σε καλό δρόμο  και βγάζουμε σωστά συμπεράσματα. Ακόμα και αν δεν βγάζουμε τα σωστά ή τα τελείως σωστά, η επιστημονική μέθοδος έχει τον τρόπο να αυτο-διορθώνεται με την επανάληψη και τον ελεύθερο πειραματισμό που βελτιώνει συνεχώς τις ιδέες και την τεχνολογία μας.

Έβαλα στα σχόλια μερικές συνεντεύξεις από 2 χρόνια πριν και ένα χρόνο πριν, που μου υπενθύμισε το Facebook. Υπάρχουν και άλλες. Ευχαριστώ την Fei Mavragani αλλά και όλους τους καλούς δημοσιογράφους που με εμπιστεύτηκαν. Μου έδωσαν δυσανάλογα πολύ χρόνο στην αρχή της επιδημίας για κάποιον που ήταν άγνωστος και δεν ήξεραν από που κρατάει η σκούφια του. Μερικοί βέβαια, όπως η Φαίη, μου άφησαν λίγο παραπάνω χώρο να λέω αυτό που ήθελα.


Δεν είμαι ο μόνος που έλεγα αυτά, αλλά ίσως είμαι από τους πιο επίμονους. Ακολουθώ και διδάσκομαι από τους καλύτερους επιστήμονες παγκόσμια. Μερικοί φίλοι μου λένε κομψά ότι είμαι αυστηρός, άλλοι ότι φέρνω χωρίς λόγο την καταστροφή (για μια γριπούλα) ότι είμαι γρουσούζης και πολλοί άγνωστοι και ανώνυμοι μου ρίχνουν άγριο βρισίδι. Επίσης μερικοί επώνυμοι.

Έχω χάσει κι εγώ μερικές φορές την υπομονή μου και με μεγαλόσχημους άσχετους ημιμαθείς που δεν ξέρουν αλλά μιλάνε, καθώς και αυτούς που υποστηρίζουν μια πολιτική ατζέντα άσχετα με το κόστος που συνήθως το βρίσκουμε μπροστά μας και το πληρώνουμε όλοι. Με τα χρόνια έχω κάνει σκληρό δέρμα και δεν με ενδιαφέρει η κριτική μην επαιόντων, αλλά αν κάποιος θέλει να επηρεάσει κοινωνικά γίγνεσθαι πρέπει με τους κανόνες της πολιτικής να είναι αρεστός, Αλλοιωτικά το μήνυμα χάνεται.

Εδώ λοιπόν είναι μια προσπάθεια να διαδεδάσω την αντίληψη ότι τα παραλέω ή ότι αυτά που προτείνω είναι ανεδαφικά και σκληρά. Ο χρόνος που πέρασε αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και ακόμα προκαλεί θανάτους και βαριά ασθένεια σε σημείο που δεν μπορούμε να τον αγνοούμε, όπως πχ τη φυματίωση.

Σας είπα στην αρχή ότι ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος. Είπα να φοράτε μάσκα. Είπα για απόσταση, λοκντάουν και καθαρισμό αέρα. Οι καλές μάσκες φορεμένες σωστά ήταν αναγκαίες και παραμένουν μέτρο ατομικής προστασίας. Οι καλές δουλεύουν, αλλά πρέπει να τις φοράμε και να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να μην χρειάζεται να τις βγάζουμε σε μέρη επικίνδυνα με κορωνοϊό στον αέρα.

Είπα ότι ο ιός αλλάζει πολύ γρήγορα και αυτό θα αχρηστεύσει τα εμβόλια. Είπα ότι τον επόμενο χρόνο (2022) θα έχουμε διαφορετικά (επικαιροποιημενα) εμβόλια κατ ανάγκη. Σας είπα ότι τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια και ότι δεν κόβουν την μετάδοση του ιού, παρά μόνο τη βαριά νόσηση, και όχι σε όλους.

Αυτό ήταν ίσως ένα από τα πράγματα για το οποίο έφαγα το χειρότερο βρισίδι και κόψιμο από πολλά μέσα, γιατί κατηγορήθηκα ότι κακολογώ τα εμβόλια και σαμποτάρω την εμβολιαστική προσπάθεια. Εγώ απλά είπα ότι δεν μπορείς να κάνεις εμβόλιο και να πηγαίνεις σε κορωνοπάρτυ, θα μολυνθείς. Επανέλαβα την κοινή γνώση αυτών που πράγματι ξέρουν για εμβόλια, ότι τα εμβόλια συνήθως κόβουν την νόσηση και όχι την μετάδοση ιών.

Αυτό όμως σκόνταψε σε πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιαίτερα στην επιθυμία όλων μας να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό. Εμείς συνθηκολογήσαμε με τον κορωνοϊό αλλά ο ιός δεν συνεργάζεται!

Η στρατηγική και τακτικές που πρότεινα αυτά τα 3 χρόνια ήταν νομίζω κατάλληλα προσαρμοσμένη στο μέγεθος του κινδύνου. Στην αρχή της πανδημίας χάθηκαν ευκαιρίες για συνολική και μόνιμη νίκη κατά του κορωνοϊού, όπως το πέτυχε η Κίνα.

Η Αμερική και η Ευρώπη έχασαν την ευκαιρία μη εφαρμόζοντας γρήγορη καραντίνα. Αργότερα έχασαν την ευκαιρία να σταματήσουν τον ιό με ένα συνδυασμό εμβολίων και περιορισμών, πριν την ανάδυση των μεταλλαγμένων στελεχών που μεταδίδονται αστραπιαία και αποτελούν μόνιμο πρόβλημα. Νομίζω ότι ήμουν ο πρώτος που αναγνώρισα ότι στελέχη όπως το Δ και το Ο δεν σταματάνε με πρόχειρες μάσκες και ημίμετρα, ούτε με υπάρχοντα εμβόλια. Αυτά επαναλαμβάνω τα τελευταία 2 χρόνια….

Το μάθημα στο άμεσο μέλλον είναι ότι έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας με επιδημικά κύματα. Δεν θα έχουμε πολλούς θανάτους λόγω των εμβολίων, αλλά οι χρόνιες παθήσεις λόγω κορωνοϊού μπορεί να εξελιχθούν στο χειρότερο πρόβλημα/. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να περιορίσουμε την μετάδοση, ώστε να μην έχουμε 3-4 στελέχη του ιού το χρόνο να προκαλούν διαδοχικά κύματα και να νικούν τα εμβόλια.

Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και καλά σταματάμε τη μετάδοση. Δυστυχώς στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια σταματάμε την καταμέτρηση μολύνσεων και την παρακολούθηση του ιού και αφιερώνουμε ολοένα και λιγότερη προσπάθεια κατά της πανδημίας. Αυτό είναι συνταγή αποτυχίας και χρονιότητας. Οι συνεντεύξεις στα σχόλια.

Δείτε την ανάρτηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα