Τέλη κυκλοφορίας: Ένας στους δύο τα πλήρωσε - Οι υπόλοιποι στην ... παράταση
Ένας στους δύο πλήρωσε τα τέλη κυκλοφορίας - Σε ακινησία τέθηκαν πάνω από 100.000 οχήματα για να γλιτώσουν τα τέλη

Σχεδόν ένας στους δυο ιδιοκτήτες οχημάτων πλήρωσε τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία δείχνουν πληρωμές τελών κυκλοφορίας 500 εκατ. ευρώ (42% των εγγεγραμμένων εσόδων) από 2.830.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις πινακίδων φαίνεται να έχουν κατεβάσει ταχύτητα.

  • Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 και από τότε έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας.
  • Την 1η Νοεμβρίου 2021 σε ψηφιακή ακινησία είχαν τεθεί 130.000 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για το 2023 εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και η παράταση αυτή αφορά και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους σκοπεύουν να καταθέσουν πινακίδες ( δεν αποστέλλονται πλέον στην Εφορία, όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά) να κυκλοφορήσουν για δύο μήνες «τζάμπα» τα οχήματά τους.

Σημειώνεται ότι όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μεταβίβαση οχήματος: Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 δεν ισχύει για όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023. Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.
  • Επιστροφή τελών κυκλοφορίας: Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.
  • Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων: Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Οσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
     

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές