Θεσσαλονίκη: Νέα μαρτυρία για τη δομή ΑμεΑ – «Κάηκε παιδί και το έκρυψαν»
Μητέρα κατηγορεί τους υπευθύνους για «έλλειψη φροντίδας»

Συγκλονίζει μια νέα μαρτυρία για τη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία οι υπεύθυνοί της κατηγορούνται για απόκρυψη θανάτων και βασανισμούς, από μητέρα παιδιού που είχε φιλοξενηθεί στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η κυρία Ευαγγελία Νούνη δήλωσε στο OPEN ότι ένα παιδί είχε καεί το Πάσχα, αλλά το περιστατικό έμεινε κρυφό.

«Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα τα οποία δεν μαθαίνονται. Για παράδειγμα σας το αναφέρω τώρα, υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Το παιδί δεν έχει γονείς. Ξέρουν πότε έγινε επακριβώς , το παιδί πήγε στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε μετά από μερικές ημέρες. Έχω πάει στα δικαστήρια, έχω δώσει κατάθεση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναφέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον 25χρονο που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και πέθανε στη δομή χωρίς να γίνει γνωστό είπε: «Είχε και αυτός συνοδό μέσα στο ίδρυμα, μετά τον Covid όμως απαγορεύτηκαν όλα, δεν μπορούσαν τα παιδιά να βγαίνουν, δεν μπορούσε ούτε καν σχολείο να πάει ο γιος μου, τον πήγαμε για ενάμιση χρόνο, δεν μπορέσαμε περισσότερο».

Ωστόσο, τονίζει ότι το δικό της παιδί δεν κακοποιήθηκε, αλλά γνωρίζει πως τρία ακόμα άτομα πέθαναν στη δομή. «Δεν τολμούσαν τον δικό μου να τον χτυπήσουν. Το δικό μου το παιδί δεν είδα χτυπημένο να είναι. Είχε παλαιότερα κάποιες εκχυμώσεις στους μηρούς, αλλά πέρασαν, δεν ξαναέγιναν δηλαδή. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, δεν ξέρω ποιον, ρωτούσα το παιδί μου, δεν μου είπε τίποτα αλλά ξέρω όμως ότι δίπλα στο γιο μου πέθαναν άλλα τρία παιδιά».

«Δεν θεωρώ ότι έγιναν από ξυλοδαρμό αυτοί οι θάνατοι, αλλά συνέπεσαν δίπλα στο παιδί μου, που ήταν ανήλικο. Και ήταν άτομα που δεν πήγαν να νοσηλευτούν μετά, δηλαδή είχαν χρόνια προβλήματα και έφυγαν έτσι. Έφυγαν έτσι. Δεν θεωρώ ότι ήταν από κακοποίηση αυτοί οι θάνατοι, αλλά ήταν από άλλου είδους κακοποίηση, από έλλειψη φροντίδας» προσθέτει η ίδια.

Όπως λέει για τη συγκεκριμένη δομή, «τα περιστατικά ήταν ανακατωμένα μεταξύ τους. Δηλαδή στον αυτισμό πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Και μόνο ηρεμία δεν υπήρχε εκεί μέσα. Αυτιστικά με νοητική υστέρηση ταυτόχρονα, άτομα με διαφορετικές ηλικίες, για χρόνια αυτό, για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο γιος μου ήταν μόνος του στο δωμάτιο και στα διπλανά ήταν τρία και τέσσερα παιδιά μαζί γιατί δεν τολμούσαν να βάλουν μαζί και το δικό μου. Είχε εκρήξεις. Όπως ξέρω και στα παιδιά που έχουν εκρήξεις, δεν γινόταν καμία παρέμβαση. Δεν γινόταν τίποτα για τα αυτιστικά παιδιά, τίποτα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φασιστες
«Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»: Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη
Αντιφασιστική πορεία ως απάντηση σε ακροδεξιές ενέργειες που προκαλούν ανησυχία σε σχολεία και γειτονιές
«Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»: Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη
ταυτότητα
Νέες ταυτότητες: Ψηφιακή ταυτοποίηση σε τράπεζες και επιχειρήσεις χωρίς φωτοαντίγραφα
Ο νόμος 5266/2025 αλλάζει τον τρόπο συναλλαγών με τον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας τα έντυπα αντίγραφα ταυτότητας
Νέες ταυτότητες: Ψηφιακή ταυτοποίηση σε τράπεζες και επιχειρήσεις χωρίς φωτοαντίγραφα
δέντρο
Το Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου στολίζει το δέντρο του για τα Χριστούγεννα του 2025
Οι μαθητές έφτιαξαν τα δικά τους στολίδια με φαντασία, δημιουργικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον
Το Εσπερινό Γυμνάσιο Ρόδου στολίζει το δέντρο του για τα Χριστούγεννα του 2025