Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ: «Για να το παραδειγματίσει, του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό»
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν, όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις Αρχές.

Φρίκη και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ, που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη και έφτασε στο σημείο ακόμη και να αποκρύψει θανάτους παιδιών.

Παράλληλα, στη δομή διαπιστώθηκαν βασανισμοί τροφίμων και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η Ολυμπία Κόρδα, πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων της δομής, ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1:

«Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο, που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε. Ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά, ξυπόλητο και χαμένο, και το βρήκε η αστυνομία. Και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί, επειδή ο περιθαλπόμενος έπαιζε με το…, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν, όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις Αρχές.

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας για βασανισμούς του παιδιού, ενώ διαπιστώθηκαν και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής.

Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα, και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος, ο οποίος φαίνεται πως το επίμαχο βράδυ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

Το ΔΣ του ιδρύματος μετά τον σάλο που προκλήθηκε παραιτήθηκε ενώ το πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώνει ελλείψεις σε προσωπικό, σε εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και στην ύπαρξη ενός χώρου απομόνωσης ο οποίος όμως δεν προβλέπεται από τις διατάξεις, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ωστόσο, ζητήθηκε δεύτερος έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και φαίνεται πως υπάρχει και δεύτερος θάνατος τρόφιμου στη δομή. 

Μετά τη σωρεία καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης, σε ελέγχους σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής, θα προχωρήσει η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας).

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με έναυσμα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε προνοιακές δομές Φιλοξενίας ανηλίκων και κατόπιν σχεδιασμού βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης, η ΕΑΔ πρόκειται να διενεργήσει ελέγχους σε έξι (6) μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής. Το αντικείμενο του ελέγχου, επικεντρώνεται στην εξέταση προσώπων, τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή βαριάς παραμέλησης των φιλοξενουμένων, τις ενέργειες διαχείρισης αυτών από τις διοικήσεις τους και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρερχομένων υπηρεσιών των ελεγχόμενων φορέων.»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

δρασεις
Δημοτικά Σχολεία: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ
Διασχολικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ από τα Δημοτικά Σχολεία Μελίτης, Κέλλης και Άνω Καλλινίκης στο...
Δημοτικά Σχολεία: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ