Στην τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), τα στοιχεία που προκύπτουν για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα -οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 4.502 άτομα- αποδεικνύουν ότι γίνονται αποδεκτοί από την κοινωνία αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Όπως δήλωσε στο ThessToday.gr o Αποστόλης Καραμπαΐρης, εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride σημειώνεται μια σχετική πρόοδο «μετά από δικές μας πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ώστε να έχουμε ίσα δικαιώματα. Έχουμε πετύχει κάποια πράγματα αλλά ακόμη χρειάζεται δουλειά».
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ζουν ανοιχτά ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ ή ίντερσεξ. Ωστόσο, οι έξι στους δέκα αποφεύγουν να κρατήσουν το χέρι των συντρόφων τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο (στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 73%).
Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι υπέστησαν διάκριση στην αναζήτηση για δουλειά στη χώρα μας ανέρχεται στο 19% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Αρκετά υψηλότερο είναι το ποσοστό όσων αισθάνθηκαν διάκριση στο χώρο εργασίας τους, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση με 31%. Στην κατηγορία των εφήβων, το 53% δήλωσε ότι ένιωσε διάκριση σε τουλάχιστον μία κατηγορία της ζωής του. Το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση κατέχουν οι έφηβοι από την Ελλάδα, καθώς το 71% των ερωτηθέντων εφήβων από την χώρα μας ανέφερε ότι υπέστη διάκριση.
Τι έχει πετύχει μέχρι στιγμής η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Σχετικά με τα βήματα προόδου που έχει σημειώσει η ελληνική κοινωνία όσον αφορά την αποδοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και των δικαιωμάτων τους, ο Αποστόλης Καραμπαΐρης επισήμανε ότι «έχουμε πετύχει να είμαστε ισότιμοι κοινωνικοί εταίροι και φέραμε στο προσκήνιο τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητά μας. Παράδειγμα είναι και το Thessaloniki Pride μέσω του οποίου στέλνουμε ένα κοινωνικό μήνυμα και αναδεικνύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι αυτοσκοπός να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, αλλά μέσω της μεγάλης προσέλευσης να αναθεωρήσει η κοινωνία τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές τάσεις που ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσά μας. Σύμφωνα με έρευνες διεθνώς, τα περισσότερα άτομα τείνουν να υιοθετούν τις πλειοψηφικές τάσεις ενστικτωδώς (γενικά, αλλά και στη συμπεριφορά απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους). Επομένως, αν πειστεί ο κόσμος ότι η κυρίαρχη τάση είναι η αποδοχή, αυτόματα θα συγκρατηθούν και τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά, επειδή πολλοί περισσότεροι θα δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν από το πλήθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της κοινότητας, είναι η ένταξή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Εκτός από το να είμαστε ένας κοινωνικός εταίρος, έχουμε και θεσμικό ρόλο στον βαθμό που εκπροσωπούμε την κοινότητα. Υπάρχουν δηλαδή εκπρόσωποι της κοινότητας οι οποίοι έρχονται σε επαφή με όσους επιδιώκουν να μας συναντήσουν και να μιλήσουν. Αυτό επετεύχθη και με σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ που υλοποιείται εδώ και ένα χρόνο», σημείωσε ο Αποστόλης Καραμπαΐρης.
Το χάσμα που επικρατεί
Σύμφωνα με τον ίδιο, ναι μεν υπάρχει αποδοχή από την κοινωνία αλλά επικρατεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων ή θεσμών όπως η εκκλησία και ο στρατός. «Μηδενική είναι η πρόοδος τόσο με εκκλησία όσο και με στρατό ενώ από την πλευρά μας επιδιώκουμε να έχουμε θετικές επαφές. Στην εκπαίδευση και την πολιτική έχουν σημειωθεί βήματα προόδου και αποδοχής πλέον. Ο τομέας της πολιτικής ήταν αρκετά διστακτικός ενώ τώρα ασχολούνται με ζητήματα της κοινότητάς μας. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες στην πολιτική», τόνισε.
Χρειάζονται ενδυνάμωση όσα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αισθάνονται ακόμη ότι απορρίπτονται από την κοινωνία ώστε να ζήσουν τη ζωή που θα ήθελαν. Γι’ αυτό, μέσω της προβολής και με τη βοήθεια της τεχνολογίας η κοινότητα προσπαθεί να πλησιάσει κάθε άτομο ΛΟΑΤΚΙ+ που νιώθει αποξενωμένο και να του δώσει τη δύναμη να είναι πιο ενεργό στην κοινωνία. Όσο απομακρύνεται ένα άτομο από το ετεροκανονικό πρότυπο, τόσο πιο πολύ δέχεται τις απορρίψεις και βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. «Μπορεί να έχει γίνει αποδεκτή η συντροφικότητα του ίδιου φύλου αλλά τα υπόλοιπα ακόμη απέχουν. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε πολλές μορφές στην καθημερινότητά μας όπως τις βίαιες επιθέσεις, την απόρριψη από τους χώρους εργασίας. Έχω έρθει αντιμέτωπος με σεξιστικά αστεία τα οποία για μένα προφανώς δεν είναι αλλά αντιθέτως ξυπνούν τραύματα από τις αναμνήσεις του bullying που έχουμε βιώσει. Κάποιες από τις αυτοκτονίες που γίνονται είναι άνθρωποι που φοβούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους, βιώνουν το στίγμα και οδηγούνται στην αυτοκτονία αδυνατώντας να διαχειριστούν την πίεση που δέχονται», σχολίασε ο Αποστόλης Καραμπαΐρης.
Η απόρριψη από θέσεις εργασίας
Συχνό φαινόμενο είναι η μη αποδοχή στους χώρους εργασίας, όπως επιβεβαιώνεται και από την έρευνα με τους εργοδότες να μην παραδέχονται τον λόγο της απόρριψης αλλά να προφασίζονται άλλους λόγους. Ειδικά άτομα «που τους φαίνεται», όπως χαρακτηριστικά λένε, έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψης, χωρίς όμως να αναφέρεται αυτό ως λόγος της απόρριψης. Τα τρανς άτομα, μάλιστα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εύρεση εργασίας. Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση όπως έγινε και πρόσφατα με την επιδότηση των τρανς ατόμων, δίνοντας οικονομικό κίνητρο στους εργοδότες να κάνουν προσλήψεις», υπογράμμισε ενώ συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ είναι πιο δραστήρια, παρατηρείται μια πιο ενεργή ομοφοβία με επιθέσεις, εκφοβισμούς, ρατσιστικές συμπεριφορές και τα μηνύματα μίσους. Στις πιο μικρές και κλειστές κοινωνίες είναι πιο δύσκολο να εκφραστεί ένα άτομο για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου του. Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη και ανάμεσα στα μέλη μας».
Η γραμμή 11528
Η γραμμή ψυχολογικής στήριξης 11528 για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα φαίνεται ότι έχει συνεισφέρει αρκετά με τη δράση της καθώς όπως ανέφερε ο Αποστόλης Καραμπαΐρης, καθημερινά δέχεται κλήσεις τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς. «Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί απευθύνονται στη γραμμή στήριξης ώστε να ζητήσουν συμβουλές για τον τρόπο μεταχείρισης αλλά και συμπεριφοράς απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν αποδέχονται όλοι οι γονείς τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους. Ακόμη και η αποκάλυψη του ατόμου στους γονείς του έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Στην αρχή υπάρχει άρνηση ενώ σιγά σιγά με δουλειά εξοικειώνονται με την ιδέα. Οι νέοι επίσης που βιώνουν την ομοφοβία στο σχολείο τους, δεν έχουν υποστήριξη καθώς φοβούνται να επιστρέψουν στο σπίτι και να πουν στους γονείς του γιατί δέχονται τέτοιες συμπεριφορές», επισήμανε.
Δύο απλά πράγματα ζητά η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, την αποδοχή και την ίση μεταχείριση. «Δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν μια ειδική περίπτωση. Ζητάμε ισότητα, ίση μεταχείριση και το σημαντικό αποδοχή, στήριξη και ένταξη στην κοινωνία. Δεν βάζουμε ταμπέλες για να γκετοποιούμαστε αλλά για να υπάρξουμε μέσα στην κοινωνία», είπε καταλήγοντας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη