logariasmos revma
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / INTIME NEWS
Ηλεκτρικό ρεύμα: «Κλείδωσαν» τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τέλος στον εφιάλτη των «τρελών» λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επιστροφή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι οριζόντια, για όλους, σταματά δηλαδή η προσήλωση στις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καταναλωτή αλλά η μείωση των λογαριασμών θα αφορά τους πάντες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρχει μάλιστα, ίσως, και κάποια παρέμβαση για τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών.

Η κυβέρνηση επιπλέον θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση λογαριασμών λιανικής. Το συνολικό ύψος της παρέμβασης θα ανέλθει 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και τα χρήματα θα αντληθούν από:

  • Τον προϋπολογισμό
  • Το ταμείο πράσινης μετάβασης
  • Τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το γενικό πλαίσιο της παρέμβασης και θα ακολουθήσει πιθανότατα την Παρασκευή η εξειδίκευση της από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

«Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση για ρήτρα αναπροσαρμογής, διακοπές ρεύματος

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατέχει την εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Την ιδία ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί στα δικαστήρια.

«Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας είναι μια λύση συμβατή με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

«Διέξοδο δίνουν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών, για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, για κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων, για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία», σημειώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή πήρε την πρώτη έγκριση - Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω