arrwsto vrefos paidi
Polina Tankilevitch /Pexels
Τι να κάνουν οι γονείς – Ποια συμπτώματα να προσέξουν

Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος, ανέφερε.

«Δε μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί» ξεκαθάρισε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. 

«Οτιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό» παραδέχτηκε, ωστόσο εξήγησε ότι δεν αφορά τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών.

Τι συμβουλεύει τους γονείς

Η συμβουλές της προς τους γονείς ήταν να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών και να μην δίνουν από μόνοι τους κάποια αγωγή αλλά να απευθύνονται στους γιατρούς.

«Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις» είπε συγκεκριμένα. 

Τα συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα της ηπατίτιδας είναι το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος σύμφωνα με την Ντόρα Ψαλτοπούλου, και είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς.

Ποια η σχέση της με τον κορονοϊό 

Όσον αφορά στη συσχέτιση της ηπατίτιδας με τον κορονοϊό είπε ότι διάφορες υποθέσεις. 

Το ένα σενάριο είναι ότι τα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα κορονοϊό με αποτέλεσμα να έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το άλλο σενάριο, στο οποία αναφέρθηκε και η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι τα παιδιά επειδή έχουν προστατευθεί τόσο καιρό δεν έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά ιών με πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

Πότε γίνεται μεταμόσχευσης ήπατος 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος, η Ντόρα Ψαλτοπούλου είπε ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί διεθνώς είναι περίπου 180, επομένως δεν υπάρχει ευρεία καταγραφή, ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως περιστατικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταμόσχευση γίνεται όταν η κατάσταση του συκωτιού δε μπορεί πια να βελτιωθεί με τις θεραπείες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα