Πάτρα: Η κατάθεση «φωτιά» παιδιάτρου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας- Το «κομβικό» στοιχείο
Η κατάθεση του παιδιάτρου – εντατικολόγου στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» που «καίει» την Ρούλα Πισπιρίγκου

Την κομβική κατάθεση ενός παιδιάτρου – εντατικολόγου στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», ο οποίος έζησε από κοντά τα τελευταία μαρτυρικά λεπτά της άτυχης Τζωρτζίνας από τη Πάτρα, το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022 αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Μέσω της μαρτυρίας-ντοκουμέντο στην ανακρίτρια ο συγκεκριμένος ιατρός έβαλε οριστικό τέλος στο όποιο υπερασπιστικό επιχείρημα προσπάθησε να «ψελλίσει» η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με ενδεχόμενο ιατρικό λάθος (με χορήγηση κεταμίνης) κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.

Ο εν λόγω εντατικολόγος στην κατάθεσή του διευκρινίζει ότι η αδρεναλίνη και το ροκουρόνιο που χορηγήθηκαν στην ήδη «νεκρή» Τζωρτζίνα ήταν ήδη τοποθετημένα σε σύριγγα και ότι δεν ανοίχτηκε μπουκαλάκι εκείνη την ώρα. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αποδομεί τον ακραίο έμμεσο υπερασπιστικό ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι ενδεχομένως (επειδή η κεταμίνη βρισκόταν στο τσαντάκι αναζωογόνησης) έγινε κάποιο λάθος και αντί για αδρεναλίνη ή ροκουρόνιο χορηγήθηκε κεταμίνη. Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της κατάθεσης είναι ότι στις 14.50 ενημέρωσε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι το εννιάχρονο κορίτσι είχε αποβιώσει καθώς και ότι από εκείνη τη στιγμή στο μόνιτορ έβλεπαν μόνο τον ρυθμό του βηματοδότη και το ηλεκτρικό σήμα, χωρίς όμως η Τζωρτζίνα να έχει αρτηριακή πίεση, σφύξεις και αναπνοή!

Στην κατάθεση που έδωσε στις 15-4-2022 στην 18η ανακρίτρια ο εντατικολόγος Κ.Τ. έδωσε επακριβώς διευκρινήσεις για όλη τη διαδικασία που έκαναν γιατροί και νοσηλευτές στην προσπάθεια να επαναφέρουν στη ζωή το άτυχο κοριτσάκι. Ο ίδιος έκανε αναφορά στο ποια φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν αλλά και το πού βρίσκονταν αυτά.

Η κατάθεση

«Είμαι στις 29-01-2022, περίπου στις 14.30, είχαμε μία κλήση για ανακοπή από την Α΄ Παιδιατρική Κλινική στον 4ο όροφο. Εντός 3 λεπτών ανταποκριθήκαμε και την ώρα που μπήκαμε στο δωμάτιο του παιδιού ήδη οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής έκαναν ΚΑΡΠΑ και χορήγηση οξυγόνου με συσκευή AMBU. Άμεσα αναλάβαμε το έργο. Το παιδί ήταν άσφυγμο (αδυναμία ψηλάφησης κεντρικών και περιφερικών σφύξεων), απνοϊκό, με κόρες σε μυδρίαση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό και κυανό με καρδιοαναπνευστική ανακοπή που οδηγεί στο θάνατο».

Όπως είπε, οι γιατροί συνέχισαν τη διαδικασία της ανάνηψης και άμεσα χορήγησαν αδρεναλίνη ενδοφλέβια: «Η αδρεναλίνη που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση της μικρής, είναι ήδη έτοιμη και διαλυμένη σε σύζυγα για άμεση χρήση, δηλαδή δεν χρειάζεται να ανοιχτεί αμπούλα και να γίνει ανασύσταση του φαρμάκου. Μετά από 10 με 15 λεπτά έγινε ενδοτραχειακή διασωλήνωση. Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ροκουρόνιο, το οποίο ήταν και αυτό έτοιμο σε σύριγγα, δηλαδή και γι’ αυτό δεν χρειάστηκε να ανοιχτεί κάποια αμπούλα και να ανασυσταθεί κατά τη διάρκεια της ενδοτραχειακής διασωλήνωσης. Μετά από 15 λεπτά και αφού διασωληνώσαμε τη μικρή, συνέχισαν οι συνάδελφοι να κάνουν ΚΑΡΠΑ και AMBU και εγώ βγήκα από το δωμάτιο και ενημέρωσα τη μητέρα ότι η μικρή έχει φύγει από τη ζωή και προσπαθούμε να την φέρουμε πίσω».

«Παράξενη αντίδραση»

Ο γιατρός στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η συνομιλία που είχε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου έγινε στις 14.50 περίπου: «Η μητέρα μου ανέφερε ότι και στο επεισόδιο που είχε κάνει η μικρή στην Πάτρα χρειάστηκαν περίπου 55 λεπτά για την ανάνηψή της και επίσης με ρώτησε εάν δουλεύει ο βηματοδότης. Η τελευταία ερώτηση μου έκανε εντύπωση, γιατί από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου δεν μου έχει τύχει να ανακοινώνεται ο θάνατος ενός παιδιού στον γονέα του και ο γονέας να προβαίνει σε ερωτήσεις τεχνικού ενδιαφέροντος».

Εκείνη τη στιγμή η μητέρα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Παπαγιάννη, καρδιολόγο του Ωνασείου. Ο παιδίατρος – εντατικολόγος μίλησε μαζί του και τον ρώτησε γιατί το παιδί έχει απινιδωτή – βηματοδότη: «Μου είπε ότι στο παιδί δεν έχει βρεθεί παθολογική αιτία για τη βραδυκαρδία και ο βηματοδότης τοποθετήθηκε για προληπτικούς λόγους. Στη συνέχεια φέραμε μόνιτορ που παρακολουθεί όλα τα ζωτικά σημεία και κάναμε και καρδιογραφήματα. Στα καρδιογραφήματα και στο μόνιτορ βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και στο καρδιογράφημα του παιδιού βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και το ηλεκτρικό σήμα χωρίς ποτέ να έχουμε αρτηριακή πίεση, περιφερικές και κεντρικές σφύξεις, αναπνοή και ακροαστικά – σιγή στην καρδιά. Αυτό που παρουσίασε λέγεται ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός» συμπλήρωσε ο εντατικολόγος.

Στην ερώτηση της ανακρίτριας τι είναι ο ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός, ο ίδιος απάντησε ότι ουσιαστικά παρατηρείται στην καρδιακή ανακοπή, όπου ενώ συνεχίζει να υπάρχει ηλεκτρικό σήμα, δεν παρατηρείται σύσπαση των τοιχωμάτων της καρδιάς.
Η κ. Χριστίνα Σαλάππα ρώτησε τον Επιμελητή Α΄ από πού δίδεται το ηλεκτρικό σήμα. Η απάντηση που έδωσε ο Κ.Τ. ήταν ότι στην Τζωρτζίνα το σήμα αυτό δινόταν από το βηματοδότη: «Δηλαδή το ηλεκτρικό σήμα που βλέπουμε στο καρδιογράφημα είναι ο ηλεκτρισμός που δίνει ο βηματοδότης στην προκειμένη περίπτωση, χωρίς κλινικά να έχουμε ποτέ σύσπαση των τοιχωμάτων της καρδιάς και κατά συνέπεια να έχουμε αρτηριακή πίεση και σφύξεις».

EP.: Ποιο είναι το ιατρικό πρωτόκολλο στη διαδικασία ανάνηψης σε καρδιακή ανακοπής;

ΑΠ.: Μετά τα 30 λεπτά από την ανακοπή, εάν ο ασθενής δεν ανακτήσει αυτόματο ρυθμό και αναπνοή, δικαιούμαστε να σταματήσουμε την προσπάθεια ανάνηψης και δηλώνεται η ώρα θανάτου. Στην Τζωρτζίνα εφόσον είχαμε ηλεκτρικό σήμα στο μόνιτορ και στο καρδιογράφημα από τον βηματοδότη συνεχίσαμε την προσπάθεια ανάνηψης πάνω από τα 30 λεπτά και κράτησε περίπου 1 ώρα. Μόλις έπαψε το ηλεκτρικό σήμα να υφίσταται, τότε δηλώσαμε και την ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας.

Η ανακρίτρια ρώτησε τον γιατρό σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται κεταμίνη. Αυτός αποκρίθηκε ότι η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας είναι πολύ σπάνια και δίδεται σε επείγουσα διασωλήνωση: «Κατά τη διάρκεια της ενδοτραχειακής διασωλήνωσης στα παιδιά, έχει συγκεκριμένες ενδείξεις όπως αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, άσθμα και βρογχιολίτιδα και δεν αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής. Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, δηλαδή σε ένα παιδί που είναι ουσιαστικά νεκρό, δεν χρειάζεται να δώσεις κατασταλτικά φάρμακα», τόνισε.

Στην ερώτηση της ανακρίτριας πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό η κεταμίνη, ο γιατρός είπε ότι προκαλεί καταστολή και αναλγησία: «Έχει άμεση δράση. Οι άμεσες επιπλοκές είναι ταχυκαρδία, βρογχοδιαστολή, παραισθήσεις και σε αυξανόμενες δόσεις κάνει βραδυκαρδία, άπνοια, απώλεια επιπέδου συνείδησης, κώμα. Η Τζωρτζίνα κατά τη διαδικασία της ανάνηψης ουδέποτε είχε δικό της ρυθμό και αναπνοή», τόνισε.

EP.: Το γεγονός ότι στη Τζωρτζίνα είχε τοποθετηθεί απινιδωτής-βηματοδότης και παρ’ όλα αυτά έπαθε καρδιακή ανακοπή δικαιολογείται επιστημονικά;»

Aπ.: «Εμπειρικά μπορώ να σας πω ότι η καρδιά για να δουλέψει χρειάζεται οξυγόνο. Ναι λοιπόν δικαιολογείται, γιατί με ή χωρίς βηματοδότη η καρδιά χρειάζεται οξυγόνο και αν για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η παροχή οξυγόνου, σταματάει η καρδιά».

EP.: Πώς μπορεί να διακοπεί η παροχή οξυγόνου;

ΑΠ.: Η παροχή οξυγόνου στον οργανισμό εξασφαλίζεται από το αναπνευστικό σύστημα και προϋποθέτει καλή καρδιακή λειτουργία.

Η ανακρίτρια ρώτησε τον Κ.Τ. πώς κρίνει τη συμπεριφορά της μητέρας κατά τις τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας. Ο παιδίατρος – εντατικολόγος απάντησε: «Μου έκανε εντύπωση ότι ενώ θρηνούσε τα τρία παιδιά της, ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε την ψυχραιμία του. Επίσης, εντύπωση μου έκανε ότι μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Τζωρτζίνας από εμένα και μια επιμελήτρια, μας ζήτησε να πάει το παιδί για νεκροψία-νεκροτομή στην Πάτρα. Συνήθως ένας γονιός δεν σκέφτεται αυτά τα πράγματα εκείνη τη στιγμή. Ήταν στρεσαρισμένη και ταυτόχρονα έδειχνε να διατηρεί τη λογική της».
Κλείνοντας την κατάθεσή του ο γιατρός τόνισε ότι κατά την αρχική εκτίμηση το παιδί στις 14.30 ήταν νεκρό και ουδέποτε κατάφεραν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021