sokolatenia auga pasxa
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η πραγματικότητα που μπορεί να σε γεμίσει τύψεις

Tην περίοδο του Πάσχα τα σοκολατένια αυγά έχουν την τιμητική τους και δεν νοείται νονός που δεν θα έχει στις σακούλες με τα δώρα που θα δώσει στο βαφτιστήρι του τουλάχιστον ένα.
Πάνε «πακέτο» πλέον με την καθιερωμένη λαμπάδα και το παραδοσιακό τσουρέκι. Παρά το γεγονός ότι τα σοκολατένια αυτά προορίζονται για να δίνουν χαρά σε κάποια παιδιά την περίοδο του Πάσχα σε άλλα δίνει μόνο δεινά. 

Η αγορά του κακάο

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά του κακάο είναι μια ιδιαίτερη αγορά, καθώς περί του 70% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τέσσερις χώρες της Αφρικής: την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην αναλογία αυτή, τη Νιγηρία και το Καμερούν.

Είναι ένα εμπόρευμα το οποίο διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια, κυρίως σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και απαραίτητο συστατικό στη ζαχαροπλαστική και όχι μόνο.

Το ένοχο μυστικό 

Ωστόσο πίσω από την τεράστια βιομηχανία των γλυκών κρύβεται ένα μυστικό που μπορεί να μας «στοιχειώσει» την ευχαρίστηση που προσφέρουν τα σοκολατένια αυγά.
Η αγορά του κακάο μπορεί σε κάποιους μέσω στης βιομηχανίας των γλυκών να προσφέρει δισ. ωστόσο στους αγρότες από τις προαναφερθείσες χώρες που καλλιεργούν τα φυτά κακάο δεν αποφέρει κέρδη, ούτε καν αξιοπρεπή έσοδα.

Παιδική εργασία: Η μάστιγα στις φυτείες κακάο

Μην έχοντας μεγάλα έσοδα οι αγρότες, καθώς το προϊόν τους αγοράζεται πολύ φθηνά πριν φθάσει να διαπραγματεύεται μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στα χρηματιστήρια, καταφεύγουν στην παιδική εργασία.

Παιδιά σε μικρή ηλικία με τη σειρά τους καταφεύγουν στη συγκομιδή καρπών κακάο έναντι πενιχρής αμοιβής, προκειμένου να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα.

Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο ανήλικα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα εργάζονται στις φυτείες κακάο και βρίσκονται αντιμέτωπα με φτώχεια, αποκλεισμό και έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στο καθαρό νερό.

Παιδιά πωλούνται σε αγρότες

Στην έκθεσή της ερευνητικής ομάδας της Barclays  τονίζεται: «Η φτώχεια που περιβάλλει αυτά τα παιδιά σημαίνει ότι πολλά αρχίζουν να εργάζονται από νεαρή ηλικία για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Μερικά παιδιά πωλούνται στους αγρότες, αγνοώντας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας».

«Αυτό συμβαίνει παρά τις δεκαετίες εργασίας για το θέμα, για ένα θέμα του οποίου η πρόοδος είναι βραδεία. Πιστεύουμε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες», σημειώνεται.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μικροκαλλιεργητές συχνά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μισθολογικό κόστος για τους επαγγελματίες και νόμιμους υπαλλήλους, επομένως καταφεύγουν στην παιδική εργασία», καταλήγει η έκθεση.

Με πληροφορίες από moneyreview.gr και marketwatch

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα
Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για βιαιοπραγία κατά βουλευτή απήγγειλε ο Εισαγγελέας
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα