Βιβλιάριο υγείας: Πώς θα το ανανεώσετε- Τα ένσημα που απαιτούνται
Πόσα ένσημα χρειάζονται για την ανανέωσή του βιβλιαρίου υγείας

Το ατομικό βιβλιάριο υγείας είναι η ασφαλιστική ταυτότητα για παροχές σε είδος και σε χρήμα του άμεσα ασφαλισμένου, όμως υπάρχει και το οικογενειακό βιβλιάριο που εκδίδεται για τα μέλη της οικογένειάς του.

Προϋπόθεση για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας στο ΙΚΑ είναι να έχουν συμπληρωθεί 50 ένσημα στο τρέχον ή το προηγούμενο έτος και στον ΟΑΕΕ να έχουν περάσει 2 δίμηνα με πληρωμένες τις εισφορές. Αντίστοιχα, στο ΝΑΤ απαιτείται θαλάσσια υπηρεσία 4 μηνών το τελευταίο έτος ή 6 μηνών την τελευταία 2ετία.

Μια ειδική τροπολογία που έφερε πέρσι το υπουργείο Εργασίας ανέτρεψε όσα ίσχυαν έως τότε σχετικά με τον αριθμό των ενσήμων που χρειάζεται ασφαλισμένος για να ανανεώσει το βιβλιάριο υγείας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» όριζε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2022 διασφαλίζεται η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως του κατά πόσο οι εν λόγω εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας.

Να σημειώσουμε ότι για να ανανεώσει κανείς το βιβλιάριο υγείας, προβλέπονταν τα εξής:  

α) Στους μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με την συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019), είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και

β) στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο (2) μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019), ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έτη 2017-2018 και τις ελάχιστες εισφορές για το έτος 2019 ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα