Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Εισαγγελική έρευνα για τα ευρήματα
Στην εισαγγελική έρευνα που διενεργείται ήδη για τις ΜΕΘ εντάσσεται η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και εκθέτει την κυβέρνηση

Τη μελέτη-κόλαφο των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την κατάσταση του ΕΣΥ εν μέσω κορονοϊού και τον φόρτο νοσηλείας και θνητότητας διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία εντάσσει στην έρευνα που διενεργεί ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19.

Μελέτη - κόλαφος για την κυβέρνηση

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η μελέτη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και τα στοιχεία που αφορούν την νοσηλεία των ασθενών στο ΕΣΥ που δημοσίευσαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσίοδρας και Θεόδωρος Λύτρας. 

Με την μελέτη αποκαλύφθηκε πως η νοσηλεία των ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ αναφέρει πως πάνω από 1.500 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ήταν καλύτερα ενισχυμένο ή δεν υπήρχε τόση πίεση στο ΕΣΥ.

Είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι

Σημειώνεται ότι η ανάλυση των στοιχείων της πανδημίας έγινε τέλος Μάϊου του 2021, με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Θεόδωρο Λύτρα να ξεκαθαρίζει πως είχαν ενημερωθεί «άμεσα κ επανειλημμένα» όλοι όσοι «λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο», γεγονός που όχι μόνο αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση αλλά αγνοήθηκε και δεν προχώρησε στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. 

Προσπάθεια «αδειάσματος» Τσιόδρα-Λύτρα από τη Γκάγκα

«Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται». Αυτό απάντησε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε ερώτηση για τη μελέτη - κόλαφο Τσιόδρα-Λύτρα που προκάλεσε νέα κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού», είπε αρχικά η κ. Γκάγκα, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας.

«Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…», συμπλήρωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Image 2024-05-18
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τη διεθνή μέρα μουσείων
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»
fysiki_b.jpg
Μειωμένοι Διορισμοί σε Φυσικούς: Η Ανάγκη Διδασκαλίας της Φυσικής από Ειδικευμένους Καθηγητές
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος των Φυσικών, καθώς οι διορισμοί παραμένουν μειωμένοι
Μειωμένοι Διορισμοί σε Φυσικούς: Η Ανάγκη Διδασκαλίας της Φυσικής από Ειδικευμένους Καθηγητές