εμβόλιο
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού - Οι συζητήσεις

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων των κυβερνητικών κύκλων βρίσκεται η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται στον εμβολιασμό, αδιαφορώντας για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστοκλέους, απάντησε σε ερώτηση στον ΣΚΑΪ αν υπάρχουν σκέψεις εντός της ΕΕ ή της κυβέρνησης για τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε περίπτωση αδυναμίας υπέρβασης της υπάρχουσας κατάστασης, λέγοντας ότι «δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα χρειαστεί κι άλλη δόση, όμως μάλλον θα είναι περιττή. Λογικά θα είναι αρκετή η τρίτη δόση, αφού τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι μετά από αυτή επιτυγχάνεται η μόνιμη και πλήρης ανοσοποίηση».

Ωστόσο, δεν έδωσε απαντήσεις στους προβληματισμούς γύρω από την ενδεχόμενη αδυναμία των υπαρχόντων εμβολίων να αντιμετωπίζουν νέες μεταλλάξεις του ιού.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτη δόση με το εμβόλιου του κορονοϊού, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε, αρχικά για τις ΗΠΑ, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19..

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ, από τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κορονοϊός και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει με τυχόν επόμενες δόσεις του εμβολίου το ερχόμενο διάστημα.

Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες μέχρι στιγμής, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης.

«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο όσο οι ανεμβολίαστοι επιλέγουν να μην ανοσοποιηθούν» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συζητήσεις γίνονται έντονα για τον ορίζοντα της χρονικής διάρκειας της ανοσοποίησης μετά την τρίτη δόση. Αρκετές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της χρονικής ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμών. Για παράδειγμα η Ιταλία προσανατολίζεται στη μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 12 σε 9 ή 6 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. 

Δεν έχει διευκρινιστεί αν μία ενδεχόμενη τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 θα αφορά μόνο τους ηλικιωμένους ή τους ευπαθείς και το υγειονομικό προσωπικό, ή το σύνολο του πληθυσμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα