Επίδομα ασθένειας: Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις e-ΕΦΚΑ
Η εξαγορά πλασματικών όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών εξακολουθεί να αποτελεί «διαβατήριο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους η εξαγορά πλασματικών ετών  ασφάλισης, μετά τη σύγχυση που επικράτησε με την αναφορά του υπουργείου Εργασίας ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για εξαγορά πλασματικών παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τους προηγούμενους μήνες, το Υπουργείο Εργασίας έλαβε χιλιάδες μηνύματα που αφορούσαν την υποβολή πλασματικών ετών. Χιλιάδες πολίτες στράφηκαν προς το συγκεκριμένο υπουργείο το οποίο κλήθηκε να απαντήσει το συγκεκριμένο υπουργείο με άμεσο αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει  την προώθηση διευκρινιστικής εγκυκλίου ή νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να ξεδιαλύνει τη σύγχυση.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας: δεν είναι αναγκαίο ούτε επιτακτικό να ανατρέξει κάποιος να πληρώσει την εξαγορά των πλασματικών, εκτός εάν έχει ελάχιστα χρόνια ή μήνες μέχρι να βγει στη συνταξιοδότηση. Επίσης, σύμφωνα πάντα με πηγές, το Υπουργείο Εργασίας δεν προτίθεται να καταργήσει τώρα ή στο μέλλον το μέτρο της εξαγοράς πλασματικών ετών, είτε για θεμελίωση της σύνταξης πριν από τα 62 και τα 67, είτε για προσαύξηση του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Εως και 9 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

Όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η εξαγορά πλασματικών ετών θα γίνει και πάλι με κριτήρια όπως η ηλικία των τέκνων. Πιο συγκεκριμένα, η  εξαγορά πλασματικών όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών θα εξακολουθήσει να αποτελεί «εισιτήριο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα.

Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τα εξής:

Οι ασφαλισμένοι όσον αφορά την εξαγορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Εργαζόμενοι στο δημόσιο

Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν πριν ή μετά από τη συνταξιοδότηση.

To κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα. Το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς όμως  παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν  υποβάλλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη.

Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους  οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο. Ακόμη και μετά το 2022, οπότε και ομογενοποιούνται όλα τα όρια στα 62 και τα 67, οι θεμελιωμένοι εντός της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση το όριο που θεμελίωσαν.

Αξίζει να αναφερθεί μεταξύ άλλων πως όσοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης καθώς επίσης και όσο μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη είχε ο υπάλληλος, η αύξηση στη σύνταξη αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη, σύμφωνα με το νόμο Βρούτση.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Η αναγνώριση των πλασματικών ετών είναι σημαντική για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ιδίως  στην περίπτωση εκείνη που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει 3-4 πλασματικά έτη και να πιάσει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη στα 62. Εντός των 6 μηνών, οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα λάβουν πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ ή  σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
Άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
sxoleio
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε Λακωνίας για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας