Εκπαίδευση 0

Έστησαν σκηνές στην Περιφέρεια Κρήτης οι φοιτητές – «Έφτασε ο Ιούνιος, έμεινα χωρίς σπίτι»

Πανό φοιτητικών συλλόγων στην Περιφέρεια Κρητης
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κρήτης μπήκαν με πανό στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαμαρτυρόμενοι για το κόστος στέγασης και μετακίνησης

Με δυναμικό τρόπο επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο Ηράκλειο, στήνοντας τις σκηνές τους έξω από το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στην περιοχή του Λάκκου. Στόχος της κινητοποίησης είναι η ανάδειξη του ασφυκτικού κόστους για τη φοιτητική στέγη και τις καθημερινές μετακινήσεις, ένα πρόβλημα που «καίει» πλέον χιλιάδες νοικοκυριά.

Με τα πανό ανά χείρας, όπως μεταδίδει το neakriti.gr, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, μεταφέροντας τα συνθήματα και την αγανάκτησή τους απευθείας στους θεσμικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Έφτασε ο Ιούνιος, έμεινα χωρίς σπίτι για να ενοικιαστεί σε τουρίστες»

Οι σκηνές που υψώθηκαν έξω από το κτίριο λειτουργούν ως το πιο ηχηρό μήνυμα για το αδιέξοδο της στέγασης. Πάνω τους αναγράφονται συνθήματα που αποτυπώνουν με ωμό τρόπο την πραγματικότητα για το ύψος των ενοικίων που καλούνται να πληρώσουν, όπως «Φοιτητική στέγη 2026» και «Ενοικιασμένη γκαρσονιέρα, τιμή ενοικίου 500 ευρώ».

Έστησαν σκηνές έξω από την Περιφέρεια Κρήτης φοιτητές και σπουδαστές

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το μήνυμα που στοχοποιεί τη βραχυχρόνια μίσθωση, στο οποίο αναγράφεται «έφτασε ο Ιούνιος, έμεινα χωρίς σπίτι για να ενοικιαστεί σε τουρίστες» για την κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές και οι ενοικιαστές όταν, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τα σπίτια τους μετατρέπονται σε καταλύματα Airbnb.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκε και το κόστος των μετακινήσεων. Οι σπουδαστές των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ύψωσαν πανό με το αίτημα «μειώστε τώρα το κόστος μετακίνησης των σπουδαστών», ζητώντας ουσιαστική ελάφρυνση για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

«Θερμό» επεισόδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η σημερινή διαμαρτυρία έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής δυναμικής παρέμβασης εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Οι φοιτητές είχαν καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα, ζητώντας να συζητηθούν τα ζητήματα της στέγασης και των μετακινήσεων, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση για το πότε θα εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, την ώρα που συζητούνταν η έκταση του αεροδρομίου, οι εκπρόσωποι των φοιτητών διέκοψαν τη διαδικασία, απαιτώντας δέσμευση ότι θα τους δοθεί χρόνος σε επόμενη συνεδρίαση για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παντελής Ρυακιωτάκης, δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, με την παρέμβαση αυτή να πυροδοτεί και άλλες αντιδράσεις πολιτών που βρίσκονταν στην αίθουσα.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αποταμίευσης: Πώς συμμετέχουν σχολεία και μαθητές ως 22/10

Παιδικός καρκίνος: Ο κανόνας «των τριών» που μπορεί να σώσει ζωές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση