Ανεμβολίαστοι: Αναστολή εργασίας και μετά… απολύσεις
Οι πρώτες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων: Συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο του Κιλκίς τον νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων

Πολλαπλές πιέσεις δέχονται πια οι πολίτες και συγκεκριμένα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, καθώς όπως φαίνεται το μέτρο της αναστολής εργασίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στις κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο έμμεσος υποχρεωτικός εμβολιασμός που επιβάλλει, με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία, κάτι που κάνουν ήδη κι άλλες χώρες, δεν παραβιάζει τα ατομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και είναι συνταγματικά ανεκτός, αφού η προστασία της υγείας αποτελεί ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα.

Έτσι, όταν υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αρνούνται να εμβολιαστούν, οι εργοδότες τους έχουν τη δυνατότητα, βάσει της ιχύουσας νομοθεσίας, να τους θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, χωρίς να τους καταβάλουν το μισθό τους.

Και όλα αυτά, δεν προκύπτουν μόνον από τα καθ’ ημάς, αλλά και από τη νομολογία για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – και παράλληλα, και του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δικαστικές αποφάσεις υπέρ της αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων

Άλλωστε συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο του Κιλκίς τον νόμο για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Παιονίας.

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ eidisis.gr, εργαζόμενη προσέφυγε κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται, επικαλούμενη και την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Στην πρώτη προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε πανελλαδικά, το δικαστήριο του Κιλκίς απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνοντας: «… οι οποίες τέλος καμμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν».

Χατζηδάκης: Αν κριθεί απαραίτητο θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα

Όσο για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζιδάκης, εξήγησε πως ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ, προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζομένους με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επεσήμανε ότι εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση και προσέθεσε ότι, «εάν κριθεί απαραίτητο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιασωνας
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα
Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας και συνοδηγός του οχήματος επιχείρησε με την κατάθεσή του να αποδώσει εμμέσως ευθύνες στο νεαρό οδηγό της μηχανής
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα