Εις μνήμην του Γερμανού κλασικού φιλόλογου Immanuel Bekker
«Σε τέτοιους επιστήμονες οφείλουμε, απερίφραστα, χάριτες. Και είναι κρίμα που συχνά λησμονούνται! Διότι οι σημερινοί επιστήμονες πατάνε με κάπως σίγουρο βήμα πάνω στους δρόμους που έστρωσαν οι παλιοί αυτοί σύγχρονοι φιλόλογοι» γράφει ο Ανδρέας Λαμπέτης

Στις 7 Ιουνίου συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του Immanuel Bekker. Κι αν διάβηκε τόσος χρόνος από τότε, έχουμε λόγους πολλούς, για να μην λησμονούμε το έργο του, το οποίο άλλωστε παραμένει, παρά τις χαρακιές του χρόνου, πάντοτε, ζωντανό και ωφέλιμο. Ο Immanuel Bekker υπήρξε ένας χαλκέντερος φιλόλογος ο οποίος εξέδωσε περί τους 140 τόμους με έργα αρχαίων Ελλήνων και βυζαντινών συγγραφέων. Ανάμεσα στους συγγραφείς, των οποίων το έργο εξέδωσε, βρίσκονται οι Πλάτων, Δημοσθένης, Θουκυδίδης, Πολύβιος, Τζέτζης, Ηλιόδωρος, κι άλλοι πολλοί. Μας προσέφερε την πρώτη σύγχρονη κριτική έκδοση των «Απάντων» του Αριστοτέλους, τα έργα του οποίου, ακόμη και στις μέρες μας, παραπέμπονται με βάση την αρίθμηση του έργου που έκαμε ο Bekker (Bekker-Paginierung).

Φιλόλογος οτρηρός ανάλωσε τη ζωή του για την επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε ψυχή τε και σώματι. Έσκυψε μερόνυχτα ατέλειωτα πάνω απ’ τα σκονισμένα χειρόγραφα και ανέσυρε λέξη-λέξη, για να χτίσει ένα κείμενο ολοκληρωμένο, κατανοητό και -όσο του ήταν μπορετό- ακριβέστερο. Γνώριζε πως, για να πετάξει και πάλι άνθη η επιστήμη της Φιλολογίας, χρειάζονταν κείμενα. Όσο το δυνατόν περισσότερα κείμενα! Και αγωνίστηκε να εκδώσει γνωστά και άγνωστα κείμενα. Πόσων συγγραφέων το έργο έσωσε από τη λήθη, παραδίδοντάς το στο ασφαλές καταφύγιο του τυπωμένου χαρτιού! Ίσως, σε άλλη περίπτωση, τα έργα αυτά να σάπιζαν κάτω απ’ την σκόνη των αιώνων, την άγνοια και την αδιαφορία των ανθρώπων της τότε εποχής.

Και σ’ όλον αυτόν τον μόχθο είχε ελάχιστα μέσα για συμπαραστάτες. Κυρίως την επιμέλεια και την αγρυπνία του. Ήταν μια άλλη εποχή εκείνη. Χωρίς τις δικές μας ευκολίες. Τις χαρές και τις λύπες του φιλολόγου ίσως και ν’ αφουγκράστηκε ο ουρανός και η φύση του Βερολίνου, καθώς εκεί ξεδιπλώθηκε και βρήκε το τέλος του ο βίος του.

Δοσμένος στο χρέος του και παροιμιωδώς ολιγόλογος, δεν ασχολήθηκε παρά ελάχιστα με την διδασκαλία. Αλλά, έστω κι έτσι έγινε δάσκαλος όλων μας, όπου υπάρχουν αναγνώστες που θεραπεύουν και αντλούν ηδονή από τα ελληνικά γράμματα.

Έφερε ένα άλλο ήθος ο I. Bekker. Ήξερε ακόμη και να σωπαίνει... Όπως έλεγε ο F. Schleiermacher: «o Bekker σωπαίνει σε εφτά γλώσσες». Και έτσι δεν του πρέπει πολλά λόγια.

Σε τέτοιους επιστήμονες οφείλουμε, απερίφραστα, χάριτες. Και είναι κρίμα που συχνά λησμονούνται! Διότι οι σημερινοί επιστήμονες πατάνε με κάπως σίγουρο βήμα πάνω στους δρόμους που έστρωσαν οι παλιοί αυτοί σύγχρονοι φιλόλογοι.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να διαβάσει μια πλήρη εργοβιογραφία του I. Bekker, την οποία έχει επιμεληθεί ο, πάντα, εργατικός και προσηλωμένος στην εύρεση της ακριβούς και επιβεβαιωμένης πληροφορίας Αμβουργιανός κλασικός φιλόλογος Wilt Aden Schröder

* Kλασικός φιλόλογος (Master: Universität Hamburg)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

blackboard-μαζί-για-την-εκπαίδευση
ΙΕΠ: Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με εκπαιδευτικούς με θέμα «Μαζί για την Εκπαίδευση»
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με επίκεντρο τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
ΙΕΠ: Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με εκπαιδευτικούς με θέμα «Μαζί για την Εκπαίδευση»
sxoleio-ataxia-distomo
Η απογοητευτική εμπειρία γονιών και μαθητών στo ιδιωτικό Ataxia School
Επιστολή από γονείς μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο, οι οποίοι απογοητευμένοι αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά τους από εκεί και να τα πάνε στο...
Η απογοητευτική εμπειρία γονιών και μαθητών στo ιδιωτικό Ataxia School
Υπουργείο Παιδείας
Οργάνωση και λειτουργία των καταλυμάτων του ΥΠΑΙΘΑ στην περιοχή Αγ. Ανδρέας-Ζούμπερι
Λειτουργία των καταλυμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Οργάνωση και λειτουργία των καταλυμάτων του ΥΠΑΙΘΑ στην περιοχή Αγ. Ανδρέας-Ζούμπερι