Θέατρο "Εμπρός"
Nikos Libertas / SOOC
Η ΕΛ.ΑΣ εκκενώνει το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός»

Σε επιχείρηση εκκένωσης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» προχώρησε η αστυνομία.

Η ΕΛ.ΑΣ επιχειρεί την εκκένωση του ιστορικού κτιρίου και στη συνέχεια τη σφράγισή του.

Το κτίριο πέρασε στα χέρια του Δημοσίου και το Δημόσιο ζήτησε από τις αρχές την εκκένωσή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές ότι βρέθηκε κάποιο άτομο στον πολιτιστικό χώρο.

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία 10 χρόνια και εκεί πραγματοποιούνταν πλήθος πολιτιστικών δράσεων

Για την ιστορία, το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και είχε κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο από το 1989.

Αρχικά λειτουργούσε ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός». Στη συνέχεια, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του.

Το κτίριο πήρε ξανά ζωή ως κατάληψη τον Νοέμβριο του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη» και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση.

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας – Πέτρος Κωνσταντίνου: Αστυνομική φίμωση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης

Ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου κάνει λόγο για «αστυνομική φίμωση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης η εκκένωση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ».

Σε δήλωσή του, υποστηρίζει ότι «η εκκένωση του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ απο την ΕΛΑΣ του Χρυσοχοίδη εγκαινιάζει ένα γύρο επιθέσεων της κυβέρνησης η οποία είναι στριμωγμένη από την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει την επίθεση κατά της εργατικής τάξης, του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης».

«Είναι φανερό ότι στις μέρες της κυβέρνησης της ΝΔ όπου ο πολιτισμός γίνεται με όρους Μανδώνη-Λιγνάδη και αξιοποίησης κάθε τετραγωνικού για χάριν του real estate και της τουριστικής βιομηχανίας δεν χωράνε αυτοδιαχειριζόμενα πειράματα καλλιτεχνών» προσθέτει.

«Ο χώρος του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ βρέθηκε στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ και προορίζονταν προς πώληση στα αρπακτικά του real estate για να πεταχτούν τα χρήματα στην μαύρη τρύπα της εξυπηρέτησης του χρέους» επισημαίνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με ομόφωνη απόφαση του είχε εκφραστεί ΘΕΤΙΚΑ για το πρωτοπόρο αυτό πείραμα! Απόπειρες σφραγίσματος της Αστυνομίας κατέθεσαν καθώς ακόμη και τα δικαστήρια αθώωσαν δύο καλλιτέχνες που παραπέμφθηκαν για την χρησιμοποίηση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ».

Σε αυτές τις δίκες μάρτυρες υπεράσπισης ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου.

«Στις δύσκολες περιόδου ανόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ οργανώθηκε το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ενώ στις 19 Γενάρη 2013, οι εκδηλώσεις Αθήνα-πόλη αντιφασιστική ξεκίνησαν με παράσταση παιδικού θεάτρου από το συγκεκριμένο χώρο και ενώθηκαν με χιλιάδες διαδηλωτές, δύο μέρες μετά την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος.

Τέλος, καλεί το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να παρέμβει για να διασφαλιστεί ότι ο χώρος θα λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης, καλεί την ΠΟΘΑ, τον ΣΕΗ, τα συνδικάτα των εργαζομένων να απαιτήσουν την άμεση επιστροφή του χώρου στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και όχι την παράδοση του στα αρπακτικά των εκτιμητών και των πωλητών δημόσιας περιουσίας.

ΣΥΡΙΖΑ – Αναγνωστοπούλου: Άλλος ένας χώρος πολιτισμού στοχοποιείται

Άλλος ένας χώρος πολιτισμού στοχοποιείται από την α-πολιτισμική κυβέρνηση της ΝΔ. Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, αυτό το συλλογικό εγχείρημα εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η κατάληψη πολιτισμού στην καρδιά της πόλης της Αθήνας, που γεννήθηκε από τις διαφορετικές συλλογικότητες των κοινωνικών κινημάτων και που εδώ και μία δεκαετία αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς για καλλιτέχνες και θεατές, εκκενώνεται σήμερα από αστυνομικές δυνάμεις.

Στην πιο οδυνηρή περίοδο των τελευταίων χρόνων για τη χώρα μας, η κυβέρνηση συμβολικά και υλικά διαλέγει να βάλει την σφραγίδα της πολιτικής της στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενους σ’ αυτόν. Στον παλαιοκομματισμό και τη νεοφιλελεύθερη αγριότητα των ενεργειών της , σήμερα προστίθεται και ένα ακόμη στοιχείο, ο ιδεοληπτικός επαρχιωτισμός απέναντι σε αυτό που νοηματοδοτεί ο χώρος του Εμπρός: την διαφορετική αντίληψη της συνύπαρξης και της συμβίωσης ανθρώπων και τέχνης. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπόλογο για αυτή την εξέλιξη.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;