kinitopoiisi ergasiaka
Aris Oikonomou / SOOC
Σφοδρές αντιδράσεις από αντιπολίτευση και συνδικάτα των εργαζομένων για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και επιβάλλει «μεσαίωνα» στα εργασιακά

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, διατάξεις του οποίου ελαστικοποιούν το ωράριο των εργαζομένων, καταργώντας το 8ωρο, καθιερώνουν τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Κόμματα της αντιπολίτευσης και ομοσπονδίες καταγγέλλουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καταγγέλλοντας πισωγύρισμα δεκαετιών στο εργασιακό πλαίσιο και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης συνδικάτα και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας με συνθήματα υπέρ του 8ώρου και... ελιές!

Ξενογιαννακοπούλου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το 8ωρο - Θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις», τονίζει, σε on camera δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση

«Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαιώνει και ενισχύει την κριτική μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις.

Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας και στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Οι αναγκαίες διατάξεις ενσωμάτωσης, όπως για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία και τις γονικές άδειες, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τον αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας.

Εμείς, θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα».

ΚΚΕ: Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα

Aris Oikonomou / SOOC

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε “πολεμικό ανακοινωθέν” εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους.
Το τερατούργημα που επί 3 ώρες παρουσίαζε, ικανοποιεί τα πιο “τρελά όνειρα” της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν δίνει “δύναμη στον εργαζόμενο”, όπως ισχυρίζεται, αλλά “παντοδυναμία στον εργοδότη”.

Το κεφάλαιο είναι αυτό που θα ωφεληθεί:

--Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Δυναμώνει η εκμετάλλευση, δίνοντας “γην και ύδωρ” στις επιχειρήσεις να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν “ομιλούντα εργαλεία”, να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία και παράλληλα να αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.
--Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Την ίδια ώρα που με θράσος επικαλείται την 4ημερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις “Παρασκευές”, απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
--Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.
--Από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία”. Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.
--Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.
--Απ’ την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο “έκτρωμα Χατζηδάκη”, που προσπαθεί να το πλασάρει ως “σύγχρονο” και ως “ελεύθερη επιλογή” του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στις πύλες και στις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας.

Στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα έχει ούτε καν αυτό το τυπικό δικαίωμα της επιλογής.

Η επίκληση απ’ τη μεριά του υπουργού των Οδηγιών της ΕΕ και όσων υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν αθωώνει ούτε αλλάζει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αντίθετα, πιστοποιεί ότι αυτή η επίθεση εξελίσσεται βήμα – βήμα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία έρχεται ν’ απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Όλες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

ΜέΡΑ25: Χειρότερο και από το προσδοκώμενο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Το Μέρα25 επισημαίνει για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

Με σύνθημα «δύναμη στον εργαζόμενο» και χωρίς καμία ντροπή, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργοδοσίας του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης το νομοσχέδιο έκτρωμα της Κυβέρνησης της ΝΔ για τα εργασιακά. Το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται πως τελικά είναι χειρότερο και από το αναμενόμενο, αφού δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία.

Ούτε στα πιο τρελά όνειρα της τρόικας, του ΣΕΒ, της εργοδοσίας και της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, δεν θα μπορούσε να δει κανείς την κατάργηση του 8ώρου, της προσαυξημένης πληρωμής των υπερωριών, κάθε Κυριακάτικης αργίας, του δικαιώματος της απεργίας, του ΣΕΠΕ (που θα γίνει ανεξάρτητη αρχή στα πρότυπα της ΑΑΔΕ μας απείλησε ο κ. Χατζηδάκης), ακόμα και των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για να γίνουν όλες ατομικές, αλλά και τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών (τακτικές άλλωστε που εφαρμόζει και η Κυβέρνηση στο δημόσιο έναντι των υγειονομικών).

Η Κυβέρνηση με επιχείρημα τον εκσυγχρονισμό και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος υποτίθεται των εργαζομένων, επιτίθεται με μανία ακόμα και στα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει από την 11ετή πλέον επέλαση των μνημονίων. Δεν διστάζει μάλιστα στο αφήγημά της αυτό, να παρουσιάσει ξαναζεσταμένες συνταγές, όπως την λεγόμενη ψηφιακή κάρτα, για να μας πείσει ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι πρέπει να την ευγνωμονούν κιόλας που θα δουλεύουν 10ώρα, 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς καμία πρόνοια και καμία απολύτως προστασία απέναντι στις εργοδοτικές ορέξεις που θα αντιμετωπίσουν.

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, τόσο με παρέμβαση του Τομέα Εργασίας του κόμματος, όσο και με την πιο πρόσφατη κατάθεση της θέσης του ΜέΡΑ25 για τα εργασιακά και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της κατάργησης των ενοικιαζόμενων και εργολαβικών ή κοινωφελών – στο δημόσιο – εργαζομένων λάστιχο, αντιστέκεται και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον εργασιακό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έρχεται να επιτείνει τα όσα η προηγούμενη Κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις διαχρονικά και με συνέπεια διέπραξαν σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Στην κόλαση που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να μην ψάχνει συνενόχους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, θα μας βρουν όλες και όλους απέναντι – μέσα και έξω από τη Βουλή – μαζί με ολόκληρη την κοινωνία που δεν θα τους επιτρέψει να μας γυρίσουν αιώνες πίσω.

ΑΔΕΔΥ: Το αντεργατικό νομοσχέδιο κυβέρνησης ΝΔ-Χατζηδάκη δε θα περάσει

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, «αιτία πολέμου». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, που καταργεί το δικαίωμα της απεργίας και προσφέρει «δώρο» στους εργοδότες τις απλήρωτες υπερωρίες. Το νομοσχέδιο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις αμέσως επόμενες ημέρες συγκαλεί το Γενικό της Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει τον πολύμορφο αγώνα που απαιτείται (κινητοποιήσεις, απεργίες, συλλαλητήρια, ενημερωτικές συσκέψεις), ώστε να μην περάσει αυτός ο εργασιακός οδοστρωτήρας δικαιωμάτων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος.

Η ηχηρή απάντηση, που έδωσαν οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της 6ης του Μάη και στα συλλαλητήρια, ήταν το πρώτο βήμα που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση στις κινητοποιήσεις που έρχονται, για να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον κ. Χατζηδάκη να μας γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα.

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη

Η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η διά συνέντευξης παρουσίαση του εργασιακού Ν/Σ και εν αναμονή της ανάρτησής του για δημόσια διαβούλευση για να δούμε αναλυτικά τις λεπτομέρειες των σχετικών διατάξεων, μάς επιτρέπει μόνο πρώτες γενικές και επί των αρχών παρατηρήσεις.

▪ Προωθεί με «φερετζέ» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας –που σχετίζεται με τις τακτικές (λόγω φύσης της παραγωγικής διαδικασίας) ή τις έκτακτες (λόγω ξαφνικού ή απρόβλεπτου γεγονότος) των επιχειρήσεων– την ατομική διευθέτηση η οποία όμως ουδόλως σχετίζεται με αυτήν τη διαδικασία. Η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική.
▪ Ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν  κόλαφο για το κόσμο της  Εργασίας, όταν μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει. Απεκδύεται, δηλ. της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτικών παραβάσεων ως «πόντιος πιλάτος». Το ΣΕΠΕ, αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του Υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση Εργαζομένων και Εργοδοτών, οδηγείται σε «αχαρτογράφητα» νερά σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους.
Η Συνομοσπονδία, έχοντας πλήρη γνώση της επικρατούσας κατάστασης, του είδους και της έκτασης των εργασιακών προβλημάτων αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και τα αιτήματα των Οργανώσεων-μελών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δημοκρατικής και αγωνιστικής δράσης ώστε:

• Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση.
• Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του Ν/Σ όχι απλά τα κεφάλαια, αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και το δικαίωμα Αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια κ.α.

Με την έναρξη της διαδικασίας Δημόσιας Διαβούλευσης η ΓΣΕΕ θα παρουσιάσει –με τη συνδρομή των νομικών και του Ινστιτούτου Εργασίας– τη λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις. Η πληρότητα αξιολόγησης και η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων των συνδικάτων θα αποτελούν ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης, αλλά και για την αγωνιστική δράση που θα προσδιορίσουν τα όργανα διοίκησης.

Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων

Καμιάς Κυβέρνησης…

Κανενός Κόμματος…

Και αυτό θα πράξουμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα