Ελληνική Ιθαγένεια: Στις 16 Μαΐου σε 8 πόλεις οι εξετάσεις
Την Κυριακή 16 Μαΐου και σε οκτώ πόλεις της χώρας θα διεξαχθούν οι εξετάσει κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας - Με τράπεζα θεμάτων οι εξετάσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθόρισε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα τα οποία θα φιλοξενήσουν τις πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης στις 16 Μαΐου 2021.

Πρόκειται για οκτώ (8) συνολικά εξεταστικά κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι της Επικράτειας.

Οι εξετάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από το υπουργείο εσωτερικών διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο και κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει όσες φορές επιθυμεί.

Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων σε κάθε μια από τις ανωτέρω πόλεις είναι η συμπλήρωση 25 κατ’ ελάχιστον αιτήσεων ανά εξεταστικό κέντρο. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος του προβλεπόμενου, οι διαγωνιζόμενοι θα καλούνται να διαγωνιστούν σε άλλο εξεταστικό κέντρο.

Τέλος, έπειτα από συνεννόηση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανασίου Μπαλέρμπα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίστηκε ως ημερομηνία επόμενη ημερομηνία για τις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης η 7η Νοεμβρίου 2021.

Με τράπεζα θεμάτων οι εξετάσεις

Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) που αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την απόκτηση του Π.Ε.Γ.Π. θα μπορούν στο μέλλον να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων ακολουθώντας τον σύνδεσμο Εδώ

Για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση ελληνικής γλώσσας (επιπέδου ανάλογου του Β1) στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου.

examss.jpg

Επίσης θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις εξής θεματικές ενότητες: Γεωγραφία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πολιτικοί Θεσμοί της Ελλάδας.

Οι θεματικές ενότητες που προαναφέρθηκαν εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων.

Τα θέματα των εξετάσεων

Η Τράπεζα θεμάτων συγκροτείται από τουλάχιστον εκατό (100) κείμενα με τις ασκήσεις τους, για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, εκατό κείμενα (100) με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου, πενήντα (50) θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου και τριακόσιες (300) ερωτήσεις - θέματα για τις υπόλοιπες θεματικές ενότητες.

Η τράπεζα θεμάτων δημιουργείται και τηρείται με μέριμνα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο υποψήφιος θεωρείται ότι επέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της γλώσσας, όσο και κατά την εξέταση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων. Επιτυχημένο αποτέλεσμα στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας θεωρείται το ποσοστό 66% και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50%.

Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων, εκτός από την ελληνική γλώσσα, θα είναι 20 στο σύνολο, με την εξής κατανομή:

  • 4 θέματα Γεωγραφίας,
  • 4 θέματα Πολιτισμού,
  • 6 θέματα Ιστορίας και
  • 6 θέματα Πολιτικών Θεσμών.

Αναφορικά με την ελληνική γλώσσα, στην ενότητα «κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο.

Στην ενότητα «κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις, και στην ενότητα «παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας.

Οι απαντήσεις, σε όλες τις θεματικές ενότητες, θα αξιολογούνται από δυο (2) διορθωτές, όπως ισχύει και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Επισημαίνεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π. θα αντλεί τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου μέσα από την προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων, όπως ορίζεται παραπάνω.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολεία υπό κατάρρευση
Γηρασμένα τα σχολικά κτίρια στην Αθήνα
Η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε πολλές γειτονιές είναι αναγκαία, ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν ελεύθεροι χώροι μέσα στην πόλη - Ζητήματα ασφαλείας...
Γηρασμένα τα σχολικά κτίρια στην Αθήνα
ναζισμος
27 Απριλίου 1941: Οι ναζί καταλαμβάνουν την Αθήνα– Το καφενείο που έγινε η παράδοση
Τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στην πρωτεύουσα, με τα «κατάκλειστα σπίτια», όπως έλεγε λίγες ώρες πριν το τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμα της...
27 Απριλίου 1941: Οι ναζί καταλαμβάνουν την Αθήνα– Το καφενείο που έγινε η παράδοση