Εμβόλιο: Προσγειώθηκε στην Αθήνα πτήση με 83.850 δόσεις
Εμβόλιο κορονοϊού: Προσγειώθηκε το πρωί στην Αθήνα η ειδική πτήση που μετέφερε την πρώτη μεγάλη παρτίδα με συνολικά 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Προσγειώθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, και συγκριμένα λίγο μετά τις 8:30 π.μ. στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ειδική πτήση που μετέφερε 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, των Pfizer/BioNTech.

Για την παραλαβή του εμβολίου κινητοποιήθηκε κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Παρών της διαδικασίας παραλαβής της πρώτης μεγάλης παρτίδας για τα εμβόλια κατά της covid-19 ήταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αν και δεν θέλησε να προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊου, δήλωσε κατά την αποχώρηση του: «Συνεχίζουμε βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Ο  «δρόμος» του εμβολίου

Η σημερινή άφιξη αποτελεί την πρώτη μεγάλη παρτίδα δόσεων εμβολίων κατά της νόσου covid-19. Το εμβόλιο της covid-19 στην συνέχει αναμένεται να  κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία που έχουν διαμορφωθεί από τις υγειονομικές αρχές και από εκεί θα γίνει η διανομή του στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου, όσες ακριβώς παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας.

Στην λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μπαίνουν και τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα Ιωάννινα και Πάτρα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοσοκομεία: ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Πάτρας.

Πόσα εμβόλια θα προμηθευτεί η Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα μας κατέφθασαν 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου, όσες ακριβώς παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στην συνέχεια θα ακολουθήσουν ανά εβδομάδα  και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να μας έχουν παραδοθεί  419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις εμβολίων.

Στην προστασία της υγείας των πολιτών θα προστεθεί στην συνέχεια και το εμβόλιο της Moderna , το οποίο αναμένει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου 2021.

Οι δόσεις που αφορούν τον το εμβόλιο της Moderna για την χώρα μας είναι περίπου 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Αρχικά ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας το οποίο είναι ένα σώμα που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με τη νόσο.

Στην συνέχεια από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα προηγηθούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανόν να εμβολιαστούν και οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Τελευταία θα εμβολιαστούν τα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Αυτό είναι το μέχρι τώρα σχέδιο της κυβέρνησης για την πορεία των εμβολιασμών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές