ΕΝΦΙΑ: Επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν το φόρο του 2015
Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας που δεν υπέβαλλαν δήλωση Ε9 ετοιμάζεται να στείλει η ΑΑΔΕ για το έτος 2015 - Η ΑΑΔΕ θα υπολογίζει κατ' εκτίμηση τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί - Oι επιχειρηματίες θα έχουν ένα μήνα περιθώριο να εξοφλήσουν τις οφειλές τους

Εν μέσω πανδημίας και με πολλές επιχειρήσεις να έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να στείλει ομαδικά ειδοποιητήρια πληρωμής για τον εκτιμώμενο φόρο ΕΝΦΙΑ του 2015

Η κίνηση αυτή της ΑΑΔΕ αφορά επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 και ως εκ τούτου δεν έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων εν.φ.ι.α.

Τα ειδοποιητήρια προσδιορισμού φόρου από την ΑΑΔΕ, θα ονομάζονται «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» και ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά αναμένεται να υπολογιστεί κατ' εκτίμηση από την εφορία. 

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τον εκτιμώμενο φόρο από την εφορία αρκεί να αποδείξουν ότι ο προσδιορισμός του από τη ΑΑΔΕ είναι λανθασμένος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Ο φορολογούμενος που κατέχει την πλήρη κυριότητα ενός ακινήτου υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βαρύνει το ακίνητο κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

Δύο επιλογές για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα, σε διάστημα ενός μήνα, τον φόρο πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού αμέσως μετά από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών 

Οι δύο επιλογές που θα δίνονται στους ιδιοκτήτες είναι οι εξής:

  • Θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν εκδοθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του ηλεκτρονικού ειδοποιητηρίου ή
  • Θα πρέπει να υποβάλουν εντός 30 ημερών εκπρόθεσμη δήλωση Ε9 για το έτος 2015, η οποία θα είναι μεν εκπρόθεσμη αλλά τα ποσά πληρωμής από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι τα πραγματικά και θα υπολογίζονται από τα στοιχεία των ακινήτων και όχι κατ' εκτίμηση από τις κατά τόπου ΔΟΥ.

Αναλυτικά η απόφαση της ΑΑΔΕ

Για το έτος 2015 εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2015 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2015.

Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο εκτιμώμενος φόρος προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΑ 1184/2014 απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε., επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής.

Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση γι’ αυτά.

Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι ένα (1) ευρώ. Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων και κοινοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4174/2013.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ενημέρωση του φορολογούμενου για την έκδοση της πράξης, αυτή επιδίδεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις β, γ και δ της παρ. 3 και της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 4174/2013.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4174/2013.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odontiatros.jpg
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου»
Αυτή η νόσος απειλεί όσους αμελούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση