Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου
Παράταση δόθηκε για τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Πώς οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη - Πώς θα γίνεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Παράταση για την πληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, δόθηκε πριν από λίγο με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων.

Η δίμηνη παράταση δόθηκε στα πλαίσια της επέκτασης των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και του Lockdown που έχει επεκταθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σήμερα το πρωί, εκτός των άλλων, θα παραμείνουν κλειστά για τις γιορτές και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και χιονοδρομικά κέντρα

Τέλη κυκλοφορίας - Πληρωμή μέσω QR Code

Μια μεγάλη διαφορά υπάρχει στα φετινά ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας. Το ειδοποιητήριο πλέον περιλαμβάνει και έναν QR Code κωδικό πληρωμής.

Τα QR Codes (Quick Response Codes) είναι μια μορφή barcodes. Διαβάζονται από τις έξυπνες συσκευές (smartphones) με απλή χρήση της κάμερας τους.

Έτσι, με τον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι, θα μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Τέλη κυκλοφορίας - Πληρωμή μέσω web banking

Η πληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να γίνει εύκολα και μέσω web banking, μέσω κωδικού RF για πολίτες οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.

Ο κωδικός RF βρίσκεται στα ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί στην ΑΑΔΕΕ.

Τέλη κυκλοφορίας - Τα πρόστιμα

Η μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο :

  • ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30 €, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 €.

Δίνεται η δυνατότητα να αποφύγει κάποιος τα τέλη κυκλοφορίας μόνο θέτοντας το όχημά του σε ακινησία.

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Έρχεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων με ένα κλικ από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστή μας. Το νέο σύστημα ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων , το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο 2021, μπορεί να προβλέπει την ακινησία του οχήματος και τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Η Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων θα γίνεται μέσω μίας νέας πλατφόρμας «MyCar»στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας θα δηλώνεται η ακινησία το οχήματος και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να κρατούν στο σπίτι τις πινακίδες τους.

Πρόστιμα για τους παραβάτες

Πρόστιμο έως και 30.000€ ευρώ περιμένει τους ιδιοκτήτες οχημάτων, στην περίπτωση όμως που εντοπιστεί να κυκλοφορούν με όχημα το οποίο έχουν θέση σε ακινησία.

Στην περίπτωση αυτή οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει περίπου ένα ΙΧ μικρής κατηγορίας. Εάν κάποιος υποπέσει για δεύτερη φορά στο ίδιο ατόπημα, τότε το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα φτάνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την «κατάθεση» των πινακίδων:

  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
  • Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Σημειώστε ότι η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες: Παλαιότερα θέματα και λύσεις στη Φυσική
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Οι λύσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Φθιώτιδα: Στο εδώλιο ο 25χρονος που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης
Ο 25χρονος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία της οικογένειας και παραμένει κρατούμενος στο Αστυνομικό Μέγαρο, έχοντας ζητήσει προθεσμία για να...
Φθιώτιδα: Στο εδώλιο ο 25χρονος που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης