Eπίδομα 534€: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στο Εργάνη
Ξεκινούν σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ οι αιτήσεις για το επίδομα 534€ ή αλλιώς αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή

Σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις εργαζομένων για το επίδομα των 534€ευρώ, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Το μέτρο οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά όλες τις πληττόμενς επιχειρήσεις για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή για τον μήνα Δεκέμβριο επιστρέφει στο ποσό των 534€ ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πρακτικά, ανάλογα με τις ημέρες, υπολογίζεται στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν δύναται να επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίδομα 534 ευρώ - Πότε πληρώνεται

Το επίδομα των 534€ ή αλλιώς η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις αναμένεται να πληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. 

Ιδιαίτερα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θέτουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

Απαγορεύονται οι απολύσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Απαγορεύονται όλες οι απολύσεις για όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ μετά το πέρας των αναστολών συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας καθώς και με το ίδιο είδος σύμβασης, για όσο χρονικό διάστημα διείρκησε η αναστολή.

Η υποχρέωση της απαγόρευσης απόλυσης δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας (π.χ. εποχικές). 

Εξαιρούνται οι αποχωρούντες οικειοθελώς, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβασή τους λήγει.

Τα 9 μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ισχύουν τον Δεκέμβριο

Στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και το lockdown, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού εργασίας Γιάννη Βούρτση και του υπουργού οικονομικών επεκτείνονται τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και για τον μήνα Δεκέμβριο.

1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. 

2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

3. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

4. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

5. Όπως έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιείται, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά δύο μήνες.

6. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. 

7. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

8. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. 

9. Παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία την προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
IEEE: Η μεγαλύτερη τεχνολογική επαγγελματική κοινότητα στον κόσμο
ΑΠΘ: Διεθνές Βραβείο σε πρωτότυπη εργασία την προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων