Thumbnail
Ολοκληρώνονται οι δηλώσεις και οι πληρωμές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού Νοεμβρίου - Πότε δηλώνονται και πληρώνονται οι αναστολές Δεκεμβρίου

Σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα για τις δηλώσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Από αύριο Τρίτη 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» από τους εργοδότες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και κλειστές επιχειρήσεις κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι επιχειρήσεις - εργοδότες που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του δεύτερο κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό αναφοράς για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 800€ για τον Νοέμβριο ενώ αναμένεται να «επιστρέψει» και πάλι στα 534€ για τον Δεκέμβριο.

Η επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού με βάση το ποσό των 800€ ευρώ που αφορά μόνο τον Νοέμβριο και τις συμβάσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα, αντιστοιχεί σε 26,66€ ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Από την άλλη πλευρά, το ποσό των 534€ ευρώ αφορά τις συμβάσεις που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Δεκέμβριο και αντιστοιχεί σε 17,8€ ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Αναστολές Νοεμβρίου - Επίδομα 800 ευρώ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δηλώσεις από τις επιχειρήσεις στο σύστημα «Εργάνη» για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή τον Νοέμβριο του 2020. Αναλυτικά:

  • Ολοκληρώνεται η προθεσμία δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν ανοικτές κατά τον μήνα Νοέμβριο αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
  • Ολοκληρώνεται και η δεύτερη ευκαιρία δηλώσεων αναστολής για εργοδότες με κλειστές επιχειρηματίες με κρατική εντολή τον Νοέμβριο, που δεν υπέβαλλαν δηλώσεις μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. 

Η πληρωμή για τις αναστολές Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και  το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020.

Αναστολές Δεκεμβρίου - Επίδομα 534 ευρώ

Το ποσό που θα δοθεί τον Δεκέμβριο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας ανέρχεται στο ποσό των 534€ ευρώ από 800€ ευρώ που ίσχυσε για τον Νοέμβριο

Οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου ξεκινούν αύριο, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στο σύστημα «Εργάνη». 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να έχει πληρωθεί μέχρι και το τέλος του έτους

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε ανοίγει ο 5ος κύκλος

Το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί εν το μεταξύ και τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεών που πλήττονται από την πανδημία και τις συνέπειες του Lockdown.

O 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις θα ανοίξουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021. 

Υπενθυμίζουμε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 πληρώθηκαν 99.012 δικαιούχοι που είχαν κάνει αίτηση, ενώ συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, θα καταβληθεί συνολικό ποσό 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μείωση ενοικίου για τον Νοέμβριο

Υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό ίσχυσε για όλο τον μήνα Νοέμβριο όπως είχε ανακοινώσει  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορούσε, επαγγελματικά ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, την κύρια κατοικία εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας καθώς και την φοιτητική κατοικία τέκνων των οποίων οι γονείς έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας

Μείωση ενοικίου τον Δεκέμβριο

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και το Δεκέμβριο για όσους πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν οι νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων πληττόμενων οικονομικά από τον κορωνοϊό, για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και για φοιτητική στέγη ενηλίκων τέκνων των εργαζομένων, καθώς επίσης και την καταβολή στους ιδιοκτήτες αποζημιώσεων ίσων με το ήμισυ (με το 50%) των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν.

Υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% - Ποιοι τη δικαιούνται

α) Μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου (συμπεριλαμβάνονται και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων) ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας, κατ' εφαρμογή κανονιστικής πράξης και για τους οριζόμενους, σχετικά με τον κορωνοϊό, λόγους.

β) Συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.

γ) Συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους που φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της π.ε. στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

δ) Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα