Εμβόλιο κορονοϊού: Ξεκινάει στη Βρετανία με κάρτες εμβολίου
Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη που ενέκρινε το εμβόλιο κορονοϊού  - Σήμερα ξεκινάει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της  - Τι είναι η κάρτα εμβολίου

Η Βρετανία γράφει ιστορία και γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινάει τους μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού της.

Η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech,  και έγινε η η πρώτη χώρα του κόσμου που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer/BioNTech.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Ξεκινάει σήμερα ο μαζικός εμβολιασμό του πληθυσμού της Βρετανίας και όπως αναφέρει η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας, προτεραιότητα θα δοθεί στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των υπερηλίκων (ανθρώπων δηλαδή άνω των 80 ετών), των εργαζομένων στην υγεία καθώς και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας,.

Ο πρώτο πολίτης που εμβολιάστηκε σήμερα είναι η 90χρονη Maggie Keenan από τη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να συμμετέχει σε δοκιμαστικό έλεγχο. Σύμφωνα με Βρετανικές εφημερίδες άμεσα αναμένεται να εμβολιαστούν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της.

Σκωτία, Ουαλία και  Βόρεια Ιρλανδία θα αρχίσουν από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου. 

«Μαραθώνιος» η διανομή του εμβολίου

Σε «μαραθώνιο και όχι σπριντ», έχει μετατραπεί η διανομή του Εμβολίου σε ολόκληρη τη χώρα, όπως αναφέρει και ο ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παραλάβει περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αυτή την εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατ. δόσεις  του εμβολίου. 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θεωρεί ότι οι 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου είναι αρκετές για να κάνουν το εμβόλιο 20 εκατ. άτομα, με δύο δόσεις και απόσταση 21 ημερών.

Συνολικά, η κυβέρνηση της Βρετανίας θέλει να προμηθευτεί  περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από επτά συνολικά διαφορετικές φαρμακοβιομηχανίες. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι αυτό που προτιμάει η Βρετανία και αναμένει την κυκλοφορία του αφού είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφερθεί σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο απαιτεί μόνιμη ψύξη στους -70 βαθμούς κελσίου. 

«V day» για τη Βρετανία

Ως «V day» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, την πρώτη ημέρα του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.  

Η βρετανική βιασύνη είχε έρθει σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή ένωση με την απόφαση της να εγκρίνει το εμβόλιο τόσο γρήγορα και έτσι η εκστρατεία του εμβολιασμού θα είναι κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.Η Ρωσία, από τη μεριά της άρχισε να χορηγεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί μέχρι και σήμερα πολλές επικρίσεις τόσο για την έγκριση του εμβολίου όσο και  για τους έντονους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και  οι οποίοι προκαλούν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Εμβολιασμοί σε γήπεδο ποδοσφαίρου και 50 νοσοκομεία

Για την επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρησιμοποιηθεί και το γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι Ashton Gate στο Μπρίστολ. Οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 θα γίνονται στο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πενήντα νοσοκομεία επίσης σε ολόκληρη τη χώρα είναι έτοιμα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα τους εμβολιασμούς ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

Τι είναι η κάρτα εμβολίου ή «ταυτότητα Covid»

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στη Βρετανία εκτύπωσαν την «ταυτότητα Covid». Η  ταυτότητα Covid είναι ουσιαστικά η κάρτα, που θα παρέχεται σε όσους κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Η κάρτα εμβολίου περιλαμβάνει το όνομα του εμβολίου, τον αριθμός της παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία του εμβολιασμού του πολίτη. Στην κάρτα υπάρχει χώρος για δεύτερη ημερομηνία όπου θα καταγράφεται η επαναληπτική δόση του εμβολίου της pfizer.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το που ακριβώς πού θα είναι απαραίτητη η κάρτα εμβολίου ή αλλιώς ταυτότητα covid. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι, θα χρειάζεται στις διεθνείς πτήσεις, αφού ήδη αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αφήνουν τον κόσμο να ταξιδέψει χωρίς απόδειξη του εμβολίου.

Φόβοι στη Βρετανία για «ταυτότητες covid» στην μαύρη αγορά

Φόβοι όμως υπάρχουν στην Βρετανία για πλαστογραφία των «ταυτοτήτων covid» ειδικά εάν στα κέντρα διασκέδασης απαιτείται η προβολή των πιστοποιητικών υγείας.

Για αυτό το λόγο οι βουλευτές των Συντηρητικών επιμένουν να υπάρξει μέριμνα στη νομοθεσία που θα προβλέπει ότι οι κάρτες εμβολιασμού δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλο όνομα.

Aντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό o ΠΟΥ

Από την μεριά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους πολίτες με ελάχιστες εξαιρέσεις για το υγειονομικό προσωπικό. 

Όπως τόνισε ο οργανισμός θα πρέπει τα κράτη να εξηγήσουν τα οφέλη των εμβολίων και να πείσουν με αυτό τον τρόπο τον κόσμο να εμβολίαστεί.

Αυτή την εβδομάδα το εμβόλιο και στις ΗΠΑ

Στα βήματα της Μεγάλης Βρετανίας κινούνται και οι ΗΠΑ όπου με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να εγκρίνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αυτή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το εμβόλιο στις ΗΠΑ,  θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες ώστε τα εμβόλια να διαμοιραστούν μέσω του στρατού στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες. 

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χρειαστεί συνολικά 36 ώρες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι την έναρξη των εμβολιασμών. 

Αρχές Ιανουαρίου το εμβόλιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η χώρα μας αναμένεται να λάβει περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021. 

Έτοιμα θα είναι μέχρι τότε και τα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού δίνοντας προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Ηλίας Μόσιαλος: Απαραίτητο το εμβόλιο για τον κορονοϊό 

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού και το εμβόλιο δήλωσε στον ΑΝΤ1:

«Να εξηγήσουμε μερικά πράγματα για τη διαδικασία της ανάπτυξης του εμβολίου. Για να διασφαλίσουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, που θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, το πως έγινε αυτή η διαδικασία.

Παλαιότερα έπαιρνε 2 με 5 ή 6 χρόνια για να βγει ένα εμβόλιο. Αυτήν τη φορά όμως υπήρχαν πολλά κεφάλαια, υπήρχαν πολλές επενδύσεις. Την έρευνα και την ανάπτυξη κατά 90% τις χρηματοδότησαν οι κυβερνήσεις. Αυτό δε συνέβαινε παλιά».

«Επίσης υπήρχε μία μεγάλη συνεργασία επιστημόνων και εταιρειών. Παλαιότερα δεν ήταν εύκολο να βρεθούν εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές. Για να μαζευτούν οι 40.000 εθελοντές που χρειάζονται για τις κλινικές δοκιμές έπαιρνε 2 με 3 χρόνια.

Τώρα υπήρχαν 40 με 45 χιλιάδες εθελοντές για κάθε εμβόλιο ξεχωριστά. Τέλος οι εταιρίες πήραν το ρίσκο και ξεκίνησαν να παράγουν μαζικά τα εμβόλια πριν πάρουν την έγκριση με κίνδυνο να χάσουν τα κεφάλαιά τους. Γι αυτό αν δεν είχαν ξεκινήσει οι μαζικές παραγωγές, μετά την έγκριση, θα έπρεπε να περιμένουμε 5 με 6 μήνες για τα εμβόλια» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι περισσότερες παρενέργειες στα εμβόλια εμφανίζονται την πρώτη εβδομάδα. Δηλαδή πάνω από το 99,5% των παρενεργειών εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα.

Στα εμβόλια του κορονοϊού οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν στοιχεία για τουλάχιστον δύο μήνες ασφάλειας. Όταν θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουμε στοιχεία 4 με 6 μηνών. Προφανώς και μπορεί να βρεθεί κάποια παρενέργεια. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κανένας θάνατος στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει».

«Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες σε έναν στους 100 ή 10 χιλιάδες. Χωρίς το εμβόλιο όμως θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι από τον κορονοϊό και τη φτώχεια» συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca θα φτάσουν μία ή δύο ημέρες μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» κατέληξε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»