Ένταση στην Καλαμαριά έξω από το 10ο Γυμνάσιο (Φωτογραφίες - Video)
Διαμαρτυρία πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί γονείς και μαθητές στο 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους για την μεταστέγαση του σχολείου

Ένταση επικράτησε έξω από το κτίριο του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, στην περιοχή του Φοίνικα όπου, εδώ και ημέρες, πραγματοποιείται κατάληψη ενάντια στη μεταστέγαση που προωθείται από τη δημοτική αρχή.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, η ένταση προκλήθηκε όταν γονείς και μαθητές από το 8ο και το 9ο Δημοτικό και το 10ο Γυμνάσιο δεν επέτρεψαν να πλησιάσουν αστυνομικοί οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για να σπάσουν την κατάληψη.

Οι γονείς δημιούργησαν ένα τείχος για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να πλησιάσουν το κτίριο ενώ προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πυροσβέστες – που επίσης έφθασαν στο σχολικό συγκρότημα- για να κόψουν τις αλυσίδες.

Ακολούθησαν επεισόδια καθώς στην προσπάθεια να εισέλθουν στο κτίριο ένας αστυνομικός έσπρωξε μία μητέρα και ένα παιδάκι με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι γονείς και να πιαστούν στα χέρια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου έχει διχάσει την κοινωνία της Καλαμαριάς καθώς οι γονείς των παιδιών αρνούνται τη μεταστέγαση του σχολείου τους στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου- Λυκείου Καλαμαριάς το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Για το θέμα έγινε ήδη προσφυγή από τους γονείς και τους καθηγητές για την απόφαση του δημάρχου για τη μεταστέγαση. Η προσφυγή κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αποκεντρωμένη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί του 10ου Γυμνασίου Καμαριάς η οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά την απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς (19.8.2020) για τη μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου – και παρά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων του Φοίνικα και του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, όπως επίσης καθηγητές του 3ουΛυκείου και 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς,κατέθεσαν προσφυγή (άρθρο 227/ Ν.3852/2010), ενώπιον του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, για την ακύρωση της απόφασης μεταστέγασης του 3ουΛυκείου με το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ως έχοντες έννομο συμφέρον.

119023095_932268820598475_1937528814288787386_n-750x430.jpg

Η απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς είναι πολλαπλώς διάτρητη καιχωρίς νόμιμη υπόσταση για τους παρακάτω λόγους:

1. Δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως οφείλεται για κανονιστικές αποφάσεις των οργάνων της Διοίκησης (άρθρο 1 και 2 / Ν. 3469 του 2006).

2. Δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και δεν έλαβε Αριθμό Δημοσιευμένης Ανάρτησης (ΑΔΑ)όπως οφείλεται για κανονιστικές πράξεις ή αποφάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (άρθρο 5 και 7 / Ν. 3861 του 2010).

3. Δεν δημοσιεύτηκε περίληψητης προσβαλλόμενης απόφασης, ως οφείλετο υποχρεωτικά, σε μια ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα και δεν τοιχοκολήθηκε στο δημοτικό κατάστημα(άρθρο 79, Ν. 3463/2006).

4. Επιπλέον, η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε αναρμοδίως από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, κατά παράβαση των νόμων (άρθρο 93 ν. 3463/2006 και άρθρ 65 ν,3852/2010), με τους οποίους «το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, εκτός από εκείνα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάχου» και τα οποία απαριθμούνται ρητά και περιοριστικά (ΣτΕ ολ. 3687/2009), από τα οποία προκύπτει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα μεταστέγασης και συστέγασης σχολείων.

5. Επιπλέον, επειδή δεν πρόκειται για μεταστέγαση αλλά για μεταφορά έδρας σχολείου η απόφαση εκδόθηκε αναρμοδίως από τον Δήμαρχο γιατί (άρθρο 5 ν. 1566/1985) «η μετονομασία ή η μεταφορά έδρας γίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων»

6. Για την έκδοση της απόφασης για τη μεταστέγαση όφειλε -επί ποινή ακυρότητας- να προηγηθεί εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τους Δήμου Καλαμαριάς η οποία ούτε ζητήθηκε ούτε υπήρξε, αφού η προηγούμενη είχε ρητό αποδέκτη το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.

Για τους όλους τους παραπάνω λόγους οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η προσβαλόμενη απόφαση και να ανασταλεί η εκτέλεση των προσβαλόμενων πράξεων.

Η προτεινόμενη λύση, στην οποία αντιτίθενται, επίσης,η ΟΛΜΕ και Β ΕΛΜΕ με ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει, έχει φέρει τους μαθητές, τους γονείς , τους εκπαιδευτικούς και τον λαό της Καλαμαριάς σε συνθήκες πρωτοφανούς εμφύλιου διχασμού. Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επικρατήσει η κοινή λογική και το κλίμα ηρεμίας προκειμένου να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων της πανδημίας.

Όπως έχουμε ξανατονίσει ότιη προτεινόμενη λύση της μεταστέγασης του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στο διδακτήριο του 3ου Λυκείου είναι άδικη, δεν είναι λύση και ανορθολογική.

Άδικη γιατί θα αποστερήσει από την ευαίσθητη κοινωνικά περιοχή του Φοίνικα το ιστορικό της γυμνάσιο, το οποίο υπάρχει από πεντηκονταετίαςκαι θα αναγκάσει τους δωδεκάχρονους μαθητές του 8ουκαι του 9ου Δημοτικού σχολείου να μετακινούνται δύο χιλιόμετρα για να βρουν το σχολείο τους.

Δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στο μεγάλο αριθμό μαθητών μιας καινούριας περιοχής με πυκνή δόμηση.

Δεν συνιστά ορθολογική λύσηκαι είναι παράλογη γιατί εκατοντάδες μαθητών του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου, εξ αιτίας λανθασμένων επιλογών, θα μετακινούνται έξω σε σχολείο έξω από την οικιστική τους περιοχή επιβαρυνόμενοι με άσκοπα χιλιόμετρα και χιλιάδες άσκοπες ώρες μετακίνησης.

Δεν πρόκειται για «πρόβλημα του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου» αλλά για συνολικό πρόβλημα κατανομής των μαθητών στα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς, στον οποίο υπάρχουν σχολεία με πλεονάζον μαθητικό δυναμικό και πολλά σχολεία με άδειες αίθουσες. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί συνολικά με την ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού σε γυμνάσια και λύκεια».

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Ο Δ. Γεωργόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης - Συμμετείχε ενεργά στα κινήματα και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, συνέταξε...
Θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Διονύση Γεωργόπουλου
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Οι καθηγητές, μέλη τότε του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλο­νίκης, μηνύθηκαν το 2018 από τον εργοδότη της Vresnet μετά από ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη...
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Δίκη Χρυσής Αυγής - Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή σε όλους
Δίκη Χρυσής Αυγής - Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή σε όλους
Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις προτάσεις της στη δίκη της Χρυσής Αυγής έδωσε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, επιμένοντας για...
Δίκη Χρυσής Αυγής - Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή σε όλους
Δίκη Χρυσής Αυγής-Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή
Δίκη Χρυσής Αυγής-Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι προσκόμισε ένα «νέο συγκλονιστικό στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία» και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης...
Δίκη Χρυσής Αυγής-Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή