Ρομά
"Γιατί, όλοι θυμόμαστε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια τους ήθελαν αόρατους,  τους προτιμούσαν επαίτες που τριγύριζαν ολημερίς στο δρόμο"

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Χίο του πρόεδρου  των Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά ,τις προηγούμενες μέρες και των θετικών σχολίων του για το κέντρο κοινότητας, αλλά περισσότερο γιατί πλέον συζητείται σοβαρά η ένταξη των παιδιών ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία και διαπιστώνεται από όλους η αναγκαιότητα της, νοιώθω ικανοποίηση.

Αποδεικνύεται ότι, αναγνωρίζεται το έργο της διακυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι αν δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας από το 2015 μέχρι το 2019 ,δεν θα υπήρχαν τα  κέντρα κοινότητας, δεν θα υπήρχε η  Ειδική Γραμματεία Ρομά στο υπουργείο Εργασίας και δεν θα είχε γίνει, καμία ουσιαστική παρέμβαση για την ένταξη των ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή όμως ξεχνάμε ή κάποιοι δεν ξέρουν ,ας θυμηθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιαστική ένταξη των Ρομά, ώστε στα επόμενα χρόνια οι νέες γενιές Ρομά να έχουν διαγράψει από τη ζωή τους τον αποκλεισμό, το περιθώριο, τον ρατσισμό .

Γιατί, όλοι θυμόμαστε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια τους ήθελαν αόρατους,  τους προτιμούσαν επαίτες που τριγύριζαν ολημερίς στο δρόμο.

  • Αρχικά δημιουργήθηκε η  Ειδική Γραμματεία Ρομά στο υπουργείο Εργασίας, με αποστολή την ουσιαστική κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση των σοβαρών  προβλημάτων που παρατηρούνταν. Βασικός στόχος ήταν να σταματήσει η γκετοποίηση ,να μειωθεί η ακραία ανεργία, η ακραία φτώχεια, μιας και η χώρα μας είχε τα υψηλότερα ποσοστά και στην ανεργία και στην ακραία φτώχεια ,ο αναλφαβητισμός και  ο παραβατισμός .
  • Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας ξαναμπήκε στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και η χώρα μας πλέον αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά τις δράσεις για τους Ρομά.
  • Είχε, ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, χαρτογραφήθηκαν  οι οικισμοί και είχαν  καταταγεί με βάση την κατάστασή τους.
  • Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, δημιουργήθηκαν  τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δόθηκε  κίνητρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων όσων έπαιρναν το ΚΕΑ.
  • Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το έπαιρναν το 95% των Ρομά και όρος, για να είναι κάποιος δικαιούχος, ήταν να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο.
  • Έγινε ουσιαστική δουλειά με 100 διαμεσολαβητές και νέους Ρομά, με στόχο την ενεργοποίηση των κοινοτήτων Ρομά και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά.
  • Αδιαμφισβήτητη συμβολή σε όλο αυτό το εγχείρημα είχαν τα Κέντρα κοινότητας που νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ .
  • Στην Χίο στο Κέντρο Κοινότητας ,λειτούργησε   παράρτημα για ΡΟΜΑ, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση, καθώς και ενημέρωση παροχών, επιδομάτων και κοινωνικών προγραμμάτων.
  •  Περίπου 45 παιδιά Ρομά  πήγαν σχολείο,  150 Ρομά ήταν ωφελούμενοι από το ΚΕΑ  και περίπου 45 Ρομά  εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.

Όλα αυτά δείχνουν, ότι αν υπάρχει η πολιτική  βούληση όλα πετυχαίνονται και όλα τα παιδιά  σταδιακά θα  πηγαίνουν σχολείο και όλοι οι ενήλικες εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

Όλα αυτά, έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους Ρομά και υλοποιούνται επαρκώς από τον Δήμο Χίου, δεν ξέρω βέβαια τι σκοπό έχει η σημερινή κυβέρνηση η οποία δεν έχει δείξει στο παρελθόν ιδιαίτερες ευαισθησίες σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, που μάλλον  τους θεωρούσε βάρος και ανάξιες απασχόλησης.

Συμφωνώ, για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από όλους τους εργαζόμενους στο κέντρο κοινότητας, για το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και για το μέχρι σήμερα έργο της νυν δημοτικής αρχής ,με την  ευχή αυτό να συνεχισθεί ,  αλλά και με ταυτόχρονη ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών .

Η Εικόνα των παιδιών ρομά να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην περιφέρονται άσκοπα στο δρόμο, είναι η καλύτερη απόδειξη του έργου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ,απαιτείται να συνεχισθεί και να μην είναι ένα ακόμη θύμα της ιδεοληπτικής εμμονής της σημερινής κυβέρνησης σε κάθε τι «διαφορετικό».

 Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

servia
Η ανυπακοή του Μαρίνου Ριτσούδη: ο Έλληνας που στη Σερβία λατρεύεται ως ήρωας ενώ στη χώρα μας έχει ξεχαστεί
Εκεί κάπου στους δρόμους του Βελιγραδίου, στη συνοικία Drojol υπάρχει ένα τοιχογράφημα, ένα γκράφιτι δηλαδή, με την μορφή ενός Έλληνα
Η ανυπακοή του Μαρίνου Ριτσούδη: ο Έλληνας που στη Σερβία λατρεύεται ως ήρωας ενώ στη χώρα μας έχει ξεχαστεί
panepistimio aigaiou
Καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εκπαιδευτικών»
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εκπαιδευτικών και στην προσπάθεια καταστολής και υπονόμευσης του εκπαιδευτικού κλάδου», τονίζουν οι...
Καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εκπαιδευτικών»